Bouwer in de kijker: KMG

KMG is een Nederlandse fabrikant van grote kermisattracties. Dit bedrijf werd opgericht in 1991 en heeft zich gespecialiseerd in het construeren en exploiteren van kermisattracties. Behalve het bouwen en verkopen van attracties, organiseert dit bedrijf ook kermissen en aanverwante evenementen.

 

Het Nederlandse bedrijf KMG verkocht ondertussen al meer dan 150 attracties wereldwijd, zoals onder andere de Afterburner, Tango en XLR8.

KMG bouwde zelfs een recordbrekende attractie, de Mission Space, waarbij de armen kunnen opgetild worden tot 80 meter hoogte en de gondels zwaaien aan een snelheid van 70 km per uur.

 

De attractietypes

 

Afterburner: De Afterburner heeft een lange arm die tot 120° schommelt met een maximum hoogte van 20 meter. Onderaan de arm zit een molen met 6 gondels die plaats biedt aan 24 personen. Een variant op de Afterburner is de Freak Out. Deze attractie heeft dezelfde beweging als de Afterburner, alleen is hij iets kleiner en schommelt hij van voor naar achteren en niet van links naar rechts. De XXL is dan weer de grote broer van de Afterburner en de Freak Out.

 

 

Speed: Speed staat garant voor spektakel en snelheid. Deze heeft 2 armen. Aan het eind van elke arm hangt een gondel voor 4 personen. De arm draait rond aan hoge snelheid.  Er wordt een G-kracht bereikt van 3,5 G. De hoogte van deze attractie bedraagt bijna 40 meter.

 

 

Fun Factory: De Fun Factory is een attractie  die gebaseerd is op het principe van de Walser. De Fun Factory draait in het rond, waarbij de gondels verder elke mogelijk denkbare beweging maken. Er bestaat ook een kleinere versie van deze attractie, genaamd Speed Buzz.

 

 

Sicko: De Sicko is een unieke attractie. 24 passagiers schommelen naar 30 meter hoogte terwijl de elektrisch aangedreven gondel 360 graden om zijn as draait.

 

 

Tango: De Tango is een 23 meter hoge attractie, die om 3 verschillende assen draait en open zitjes heeft.

 

 

Tropical Trip: De Tropical Trip is een soort vliegend tapijt, waarbij de bank waarop de deelnemers zitten heen en weer draait. Een variant op deze attractie is de X-Factory. Het verschil tussen deze twee is de bank, die bij dit type voorover kan kantelen.

 

 

High Swing: De High Swing is een familie-attractie van 60 meter hoog waarbij de gondels rond draaien op een hoogte van 50 meter. Deze kan je vergelijken met een Star Flyer, maar bij deze draait de midden kolom rond.

 

 

XLR8: De XLR8, uitgesproken als accelerate, is een draaimolen die hoge snelheden afwisselt met tragere, waardoor je de vele versnellingen voelt.

 

 

Experience: De Experience is een attractie met 3 armen die omhoog gaan. Aan het uiteinde van iedere arm zit een kleine molen met 2 gondels die over de kop draaien.

 

 

Move It 24 en 32: De Move It is een molen met 24 of 32 zitplaatsen die om 3 verschillende assen draait. Op deze manier ga je op allerlei manieren ondersteboven. De Move It 24 heeft in tegenstelling tot de 32 maar één hoofdarm.

 

 

Para Jump: De Para Jump is een attractie gebaseerd op de Tropical Trip. De lange gondel is vervangen door 3 gondels, die door de centrifugale kracht over de kop gaan. De deelnemers maken hierbij een voorwaartse beweging.

 

 

Discovery: De Discovery is een soort Top Spin, maar de bank kan ook schuin kantelen.

 

 

Swing It: De Swing It is een soort van Disk’O , maar deze versie bestaat uit 2 gondels die heen en weer bewegen over een half pipe. Tijdens de rit draaien de gondels om hun eigen as.

 

 

Mission Space: De Mission Space heeft 2 grote armen, aan elke kant hangt een open gondel waar 10 personen in kunnen. De armen worden opgetild tot 80 meter hoogte. De gondels zwaaien met een snelheid van bijna 70 km per uur en zwiepen daarbij nog 10 meter op en neer. Deze was bij introductie de hoogste transportabele attractie ter wereld.

 

 

Bronnen: KMG, Wikipedia