Uitgetest: Toutatis – Parc Astérix

In 2017 deed Compagnie des Alpes een grote aankondiging. Zowel Walibi Belgium als Parc Astérix zouden in 2021 een spectaculaire, nieuwe achtbaan krijgen. De coronapandemie gooide echter roet in het eten. Hoewel Kondaa in Walibi Belgium in het beloofde openingsjaar kon openen, werd de achtbaan van Parc Astérix twee jaar uitgesteld. Fans hebben er dus lang op moeten wachten, maar op 8 april 2023 kon Parc Astérix hun langverwachte achtbaan Toutatis openen. Toutatis werd gebouwd door Intamin en bevat meerdere lanceringen met een snelheid tot 107 km/u. De baan is maar liefst 1075 meter lang en 51 meter hoog. Op openingsdag trokken verschillende Themeparkfreaks naar Plailly om de nieuwigheid uit te testen.

 

Wachtrij, verhaal en themagebied

Toutatis ligt in het nieuwe themagebied ‘Le Festival Toutatis’. Naast de nieuwe achtbaan vind je hier ook de in 2001 geopende bobsleebaan Trace Du Hourra. De zone wordt aangevuld met de gloednieuwe Zamperla Nebulaz Chez Gyrofolix, een nieuwe speeltuin, een restaurant en een souvenirwinkel. Het themagebied ziet er, zoals we van Parc Astérix gewend zijn, heel goed uit en er hangt een leuke sfeer, maar het grootste deel van de aandacht gaat uiteraard naar de nieuwe achtbaan, waar waaghalzen volgens het verhaal een ritueel aan de God Toutatis ondergaan om hun moed te bewijzen.

Aan de achterkant van het themagebied betreed je de wachtrij van Toutatis. Er is ook een single riders line. De wachtrij slingert onder Toutatis en Trace du Hourra door en biedt een mooi uitzicht op een groot deel van de achtbaan. Daarnaast zitten er, zoals altijd in Parc Astérix, enkele leuke grapjes verstopt in de wachtrij. Hoewel de wachtrij zeker niet saai is, is het helaas geen thematische topbeleving zoals bij OzIris.

Eenmaal je aankomt in het station splitst de wachtrij in twee. Je moet kiezen tussen het voorste deel van de trein of het achterste deel. Het station is niet heel groot, maar is wel erg mooi afgewerkt. Eenmaal de poortjes openen, neem je snel plaats in de trein en komen ze je rugzakken ophalen met bagagebakken op wieltjes. Parc Astérix haalt opnieuw alles uit de kast om de treinen zo snel als ze kunnen te dispatchen, waardoor de operations hier bij de beste van heel Europa behoren. Voor je het goed en wel beseft vertrekt de trein uit het station.

Ritverloop

De rit begint met een kleine dip uit het station, die gepaard gaat met leuke lichteffecten. Hierna volgt meteen de eerste lancering. Deze is nog niet heel snel, maar brengt je wel meteen naar de eerste inversie, die een flinke portie hangtime oplevert. Er volgen twee naar buiten gebankte bochten en daarna is het al tijd voor de tweede lancering.

De tweede lancering is al een stuk pittiger dan de eerste, maar toch haal je de 51 meter hoge top hat nog niet. Je bolt terug achteruit en wordt nog harder achterwaarts gelanceerd. Hierna volgt een torenhoge verticale spike, die een heel leuk gevoel en een waanzinnig mooi uitzicht oplevert. Je bolt opnieuw vooruit voor de laatste en snelste lancering, die je naar de topsnelheid van 107 km/u brengt. Deze keer haal je de top hat wel, al word je helaas ook al snel weer afgeremd door een behoorlijk stevige trimbrake.

Na de drop volgt een snelle richtingswissel, waarna de trein met een hoge snelheid door een zero-g-stall vliegt. Na enkele ogenblikken gewichtloosheid volgen enkele airtimeheuvels en snelle richtingswissels. Vervolgens volgt de laatste, pittige inversie. De rit eindigt met twee snelle airtimeheuvels, om daarna de remmen in te vliegen.

 

 

Eindoordeel

Toutatis is een geweldige achtbaan die ongetwijfeld bij de top van Europa behoort. De achtbaan past perfect in Parc Astérix en is absoluut de topper die het park nog mistte. Het is een heel intense baan waarbij het echt voelt alsof ze bij elk element het onderste uit de kan gehaald hebben, zeker als de baan na enkele uurtjes warm gereden is. Ook het themagebied ziet er erg goed uit en zit opnieuw boordevol leuke grapjes, waardoor het perfect in het park past. Toutatis is dus absoluut een bezoekje aan Parc Astérix waard!