Paasweekend in Museumpark Archeon

Tijdens het paasweekend van 7 t/m 10 april 2023 trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Als afsluiting van de dag vindt de spannende gladiatorenshow plaats.

 

Goede vrijdag

Op 7 april kan men in het middeleeuws Klooster genieten van de lijden gezangen die bij de 14e-eeuwse viering van Goede Vrijdag behoren. Het koor van de broeders zal met deze uitvoering een indruk geven van de religieuze beleving van de Goede Vrijdag door de poorters in een middeleeuwse samenleving. Het door de broeders gezongen passieverhaal volgens Johannes staat centraal in de uitvoering. Daarnaast worden er enkele gregoriaanse liederen uit de passietijd ten gehore gebracht.

 

Allemansend

Van 8 t/m 10 april heeft de bemanning van De Jonge Kraai haar schepen op het droge getrokken in het middeleeuwse stadje Gravendam. De zeelui van Allemansend laten de 17e-eeuwse realiteit van het zeemansbestaan zien in hun middeleeuws kampement. Breng een bezoek aan het kampement, luister naar de verhalen en bekijk het leven van toen. Ontdek ook waar de naam Allemansend vandaan komt.

 

Paasprocessie

Op 1e en 2e Paasdag trekken de broeders in processie door Gravendam om symbolen van het Paasfeest, vuur en water, bij de poorters van de stad te brengen. Zij zingen daarbij Paascanciones van rond het jaar Onzes Heren 1350. Volwassenen en kinderen kunnen in historische kleding met vlaggen en gildevaandels deze optocht luister bij zetten. Na afloop van de processie ontvangt u een kleine middeleeuwse lekkernij.

 

 

 

Foto’s: Archeon