Top 10 langste spinning coasters in Europa

Ben jij iemand waarvoor het nooit hard genoeg gaat? Ben jij iemand die nooit misselijk wordt? Dan is deze top 10 iets voor jou. Wij zochten uit welke de langste achtbanen zijn met draaiende karretjes in Europa en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 staan alle achtbanen met karretjes die rond hun verticale as draaien, zowel de bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven. Er zijn geen zogenaamde 4D-coasters opgenomen in deze lijst want deze draaien rond de horizontale as en hebben een totaal andere beleving.

 

#10: Twist – Le Pal (470 m)

Twist werd gebouwd in 2011 door de Duitse fabrikant Mack Rides in het Franse pretpark Le Pal. De spinning coaster is 470 meter lang, bereikt een snelheid van 70 km/u en is 22 meter hoog. De achtbaan is de 2de snelste en de 3de hoogste spinning coaster ter wereld.

 

#9-8: Dwervelwind – Toverland & Objectif Mars – Futuroscope (500 m)

Objectif Mars in Futuroscope en Dwervelwind en Toverland zijn even lang en delen daarom samen de 8ste plaats.

 

Dwervelwind – Toverland:

Dwervelwind werd gebouwd in 2012 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Nederlandse pretpark Toverland. De achtbaan heeft een lengte van 500 meter, een ritje duurt 1 minuut en 52 seconden. De spinning coaster is 20 meter hoog en heeft een snelheid van 70 km/u. Dwervelwind heeft muziek tijdens de rit want er zitten muziekboxen in de achtbaankarretjes.

 

Objectif Mars – Futuroscope:

Objectif Mars in het Franse pretpark Futuroscope werd gebouwd in 2020 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan is 500 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 50 seconden. Er wordt een snelheid bereikt van 55 km/u via twee verschillende Tire Propelled Launches. De achtbaan is ook uitgerust met een Vertical Drop Track element.

 

#7: Arthur – Europa Park (505 m)

Arthur in het Duitse pretpark Europa Park werd gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides in 2014. Het is een soort van kruising tussen een powered rollercoaster en een darkride en bevat maar liefst 6 darkrides gedeeltes. De achtbaan is 505 meter lang en 13,5 meter hoog. De maximale snelheid bedraagt 31 km/u. Het is een van de weinige hangende achtbanen met draaiende karretjes in de wereld.

 

#6: Dragon’s Fury – Chessington World of Adventures (520 m)

Dragon’s Fury werd gebouwd in 2004 door de Duitse fabrikant Maurer Rides in het Engelse pretpark Chessington World of Adventures. De spinning coaster is 520 meter lang en 15,5 meter hoog.

 

#5: Tarántula – Parque de Atracciones de Madrid (630 m)

Tarántula in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid werd gebouwd in 2005 door de Duitse fabrikant Maurer Rides. De spinning coaster is 630 meter lang, een ritje duurt 1 minuut en 30 seconden. Tarántula bereikt een snelheid van 68 km/u en is 25,5 meter hoog.

 

#4: Höllenblitz – Renoldi (860 m)

Höllenblitz van de Duitse exploitant Renoldi werd oorspronkelijk gebouwd in 1992 door het bedrijf Stein en nadat het bedrijf failliet ging vervolledigde Renoldi de bouwwerkzaamheden zelf. De achtbaan draaide haar rondjes toen nog onder de naam Magic Mountain en later onder de naam Star World. In 2007 in verbouwd de Duitse fabrikant Gerstlauer de achtbaan naar het huidige Höllenblitz die we vandaag de dag kennen. De indoor coaster is 860 meter lang en is daarmee de langste indoor spinning coaster ter wereld en de langste transportabele indoor achtbaan ter wereld. Höllenblitz is 18 meter hoog en bevat naast de liftheuvel ook een subtiele bandenlancering. De achtbaan bereikt een snelheid van 80 km/u. In 2017 was de achtbaan terug te vinden in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. In 2019, 2020 en 2021 stond deze in het Duitse pret- en dierenpark Serengeti Park als Safari Blitz.

 

#3: The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne (920 m)

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is 920 meter lang en op het parcours zijn 5 inversies terug te vinden. De Extreme Spinning Coaster bereikt door middel van 2 LSM lanceringen een snelheid van 90 km/u en is 33 meter hoog.

 

#2: Euro-Mir – Europa-Park (980 m)

Euro-Mir in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 1997 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan heeft een lengte van 980 meter en was daarmee 24 jaar lang de langste spinning coaster ter wereld. Euro-Mir heeft een snelheid van 80 km/u en is 28 meter hoog. De bezoekers gaan in maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt. Een ritje op Euro-Mir duurt maar liefst 4 minuten en 33 seconden. Hiermee krijgt het een top 10 plaats voor de langst durende achtbaanritjes ter wereld.

 

#1: Icon – Blackpool Pleasure Beach (1143 m)

Icon in het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. In 2022 werd het laatste bakje van elke trein van deze multi-launch coaster vervangen door een bakje dat kan draaien, hierdoor komt de achtbaan 4 jaar na de opening plotseling de top 10 binnen gedoken en dit op een eerste plaats. Tijdens de rit van 1143 meter gaan de bezoekers 1 keer overkop. Er is ook een 120° gebankte track en een Junior Immelmann element in het parcours terug te vinden. Icon bereikt een snelheid van 85 km/u en is 27 meter hoog.

 

 

Toekomst:

In 2020 kregen we een nieuwkomer met Objectif Mars in Futuroscope. In 2021 was het The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne die nieuw binnenkwam.

In 2022 kwam er eveneens een nieuwe achtbaan bij in deze top 10 met Icon in het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan opende in 2018, maar 4 jaar later werden er draaiende karretjes toegevoegd aan het parcours waardoor waar door deze plotseling op de eerste plaats terecht kwam.

Voorts verwachten we in de toekomst nog vele nieuwkomers door de komst van de Extreme Spinning Coaster van Mack Rides, denk maar aan The Ride to Happiness in Plopsaland De Panne. Maar nu ook de gewone launch coasters van Mack Rides uitgerust kunnen worden met een draaiend karretje, zoals Icon in Blackpool Pleasure Beach, kunnen er op die manier ook nog heel wat achtbanen bijkomen op korte tijd.

 

Deze lijst is opgesteld in 2023 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.