Top 10 hoogste spinning coasters in Europa

Ben jij iemand waarvoor het nooit hard genoeg gaat? Ben jij iemand die nooit misselijk wordt? Dan is deze top 10 iets voor jou. Wij zochten uit welke de hoogste achtbanen zijn met draaiende karretjes in Europa en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 staan alle achtbanen met karretjes die rond hun verticale as draaien, zowel de bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven. Er zijn geen zogenaamde 4D-coasters opgenomen in deze lijst want deze draaien rond de horizontale as en hebben een totaal andere beleving.

 

#11-10: Winjas – Phantasialand (17,4 m)

De beide Winjas banen in Phantasialand zijn even hoog en delen daarom samen de 10de plaats.

 

Winjas Force – Phantasialand:

Winjas Force is de linkerhelft van de duellerende spinning coasters de Winjas, de andere helft heeft als naam Winjas Fear. Ondanks dat het 1 attractie is zijn het toch twee volledige aparte achtbanen met een eigen parcours en verschillende statistieken. De Winjas werden gebouwd in 2002 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. Winjas Force heeft een snelheid van 60 km/u en is 17,4 meter hoog. De spinning coaster begint met een lift die het karretje tot het hoogste punt brengt. Winjas Force heeft een tracklengte van 410 meter en eindigt met een zijwaarts tilt element en een verticale track drop. De achtbanen zijn volledig indoor gebouwd, een deel van de rit gebeurt in het donker.

 

Winjas Fear – Phantasialand:

Winjas Fear is de rechterhelft van de duellerende spinning coasters de Winjas, de andere helft heeft als naam Winjas Force. Ondanks dat het 1 attractie is zijn het toch twee volledige aparte achtbanen met een eigen parcours en verschillende statistieken. De Winjas werden gebouwd in 2002 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. Winjas Fear is 17,4 meter hoog en heeft een drop van 16 meter. De spinning coaster begint met een lift die het karretje tot het hoogste punt brengt. Winjas Fear heeft een tracklengte van 465 meter en eindigt met een tilt element en een verticale track drop. De achtbaan bereikt een snelheid van 66 km/u en heeft een 50° drop. De achtbanen zijn volledig indoor gebouwd, een deel van de rit gebeurt in het donker.

 

#9: Höllenblitz – Renoldi (18 m)

Höllenblitz van de Duitse exploitant Renoldi werd oorspronkelijk gebouwd in 1992 door het bedrijf Stein en nadat het bedrijf failliet ging vervolledigde Renoldi de bouwwerkzaamheden zelf. De achtbaan draaide haar rondjes toen nog onder de naam Magic Mountain en later onder de naam Star World. In 2007 verbouwd de Duitse fabrikant Gerstlauer de achtbaan naar het huidige Höllenblitz die we vandaag de dag kennen. Höllenblitz is 18 meter hoog en is daarmee de hoogste indoor spinning coaster ter wereld en de hoogste transportabele indoor achtbaan ter wereld. De achtbaan bereikt een snelheid van 80 km/u en is 860 meter lang. Höllenblitz bevat naast de liftheuvel ook een subtiele bandenlancering. In 2017 was de achtbaan terug te vinden in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. In 2019, 2020 en 2021 stond deze in het Duitse pret- en dierenpark Serengeti Park als Safari Blitz.

 

#8: Storm Chaser – Paultons Park (19,5 m):

Storm Chaser in het Britse pretpark Paultons Park werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster is 19,5 meter hoog maar heeft een drop van maar 12,5 meter. De achtbaan bereikt een snelheid van 59,4 km/u en is 459 meter lang. Er is een bocht van 92° en een drop met een hoek van 34°.

 

#7-6: Dwervelwind – Toverland & Sky Rider – Skyline Park (20 m)

Sky Rider in Skyline Park en Dwervelwind in Toverland zijn beide even hoog en delen daarom samen de 6de plaats.

 

Sky Rider – Skyline Park:

Sky Rider in het Duitse pretpark Skyline Park werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse fabrikant Caripro. De achtbaan is 20 meter hoog, 350 meter lang en bereikt een snelheid van 50 km/u. Het is een van de weinige hangende achtbanen met draaiende karretjes en werd bij opening ook meteen de hoogste hangende achtbaan ter wereld met draaiende karretjes. Dit record bleef de achtbaan 22 jaar lang vasthouden maar zal in 2023 verbroken worden door een indoor achtbaan in een Chinees pretpark.

 

Dwervelwind – Toverland:

Dwervelwind werd gebouwd in 2012 door de Duitse fabrikant Mack Rides in het Nederlandse pretpark Toverland. De spinning coaster is 20 meter hoog, heeft een snelheid van 70 km/u en heeft een lengte van 500 meter. De achtbaan heeft muziek tijdens de rit want er zitten muziekboxen in de achtbaankarretjes.

 

#5: Twist – Le Pal (22 m)

Twist werd gebouwd in 2011 door de Duitse fabrikant Mack Rides in het Franse pretpark Le Pal. De spinning coaster is 22 meter hoog, bereikt een snelheid van 70 km/u en 470 meter lang.

 

#4: Tarántula – Parque de Atracciones de Madrid (25,5 m)

Tarántula werd gebouwd in 2005 door de Duitse fabrikant Maurer Rides in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid. De achtbaan is 25,5 meter hoog en heeft een first drop van 51 graden. De spinning coaster bereikt een snelheid van 68 km/u en is 630 meter lang.

 

#3: Icon – Blackpool Pleasure Beach (27 m)

Icon in het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. In 2022 werd het laatste bakje van elke trein van deze multi-launch coaster vervangen door een bakje dat kan draaien, hierdoor komt de achtbaan 4 jaar na de opening plotseling de top 10 binnen gedoken. Icon is 27 meter hoog en bereikt een snelheid van 85 km/u. Tijdens de rit van 1143 meter gaan de bezoekers 1 keer overkop. Er is ook een 120° gebankte track en een Junior Immelmann element in het parcours terug te vinden.

 

#2: Euro-Mir – Europa-Park (28 m)

Euro-Mir in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 1997 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De achtbaan heeft een hoogte van 28 meter en was daarmee 21 jaar lang de hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit. De rollercoaster was daarmee ook 24 jaar lang de hoogste spinning coaster van Europa. Euro-Mir bereikt een snelheid van 80 km/u en heeft een lengte van 980 meter. De bezoekers gaan in maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt.

 

#1: The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne (33 m)

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De Extreme Spinning Coaster is 33 meter hoog en bereikt door middel van 2 lanceringen een snelheid van 90 km/u. De achtbaan heeft een lengte van 920 meter en op het parcours zijn 5 inversies te vinden, een wereldrecord!

 

 

Toekomst:

In 2021 kregen we een nieuwe nummer 1 met The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne. Maar ook Storm Chaser in Paultons Park was een nieuwkomer in de top 10. Ook in 2022 was er een nieuwkomer met Icon in het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach die 4 jaar na de opening draaiende karretjes aan de rollercoaster toevoegde.

In 2020 verdween er ook een achtbaan uit de top 10. Dit was namelijk Half Pipe in het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park. De achtbaan verdwijnt waarschijnlijk wel niet helemaal want deze werd ondertussen te koop aangeboden en zal waarschijnlijk in de nabije toekomst opnieuw opduiken in een ander pretpark, misschien wel in Europa.

Voorts verwachten we in de toekomst nog vele nieuwkomers door de komst van de Extreme Spinning Coaster van Mack Rides, denk maar aan The Ride to Happiness in Plopsaland De Panne. Maar nu ook de gewone launch coasters van Mack Rides uitgerust kunnen worden met een draaiend karretje, zoals Icon in Blackpool Pleasure Beach, kunnen er op die manier ook nog heel wat achtbanen bijkomen op korte tijd.

 

Deze lijst is opgesteld in 2023 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.