Pijnlijke beelden: Legendarische en record brekende achtbaan “Ultimate” gesloopt

Het ondenkbare is dan toch gebeurd. Na 3 jaar buiten werking te hebben gestaan, zijn de sloopwerken van de legendarische achtbaan de Ultimate in Lightwater Valley van start gegaan. Een zéér pijnlijke beslissing die enorm hard is binnengekomen bij de pretparkfans. Ultimate was 30 jaar met voorsprong de langste achtbaan van Europa en de tweede langste in de wereld.

 

Uniek, legendarisch, bizar, onbeschrijfelijk, pittig, ruig, ongewoon, bijzonder, fantastisch,… Het zijn maar enkele van de vele beschrijvingen die deze legendarische achtbaan kreeg door de pretparkfans. Ultimate was een achtbaan die compleet anders was dan alle andere, een achtbaan die je als pretparkfan ooit op een dag in je leven gedaan moest hebben omdat deze niet te beschrijven viel. Geen enkele andere achtbaanervaring komt in de buurt van deze. Een achtbaan waarvan nooit een tweede gebouwd zal worden. Een bijzonder unieke rollercoaster dus.

 

Zowat alle grote attracties verwijderd uit het park:

De Ultimate was de achtbaan die een tripje naar het verre Lightwater Valley, gelegen in Ripon in het Engelse graafschap North Yorkshire, waard maakte. Sinds 2020 werden zowat alle noemenswaardige attracties weggehaald in het park. De vorige eigenaars kwamen in financiële problemen en besloten toen om alle attracties die je tijdens je bezoek aan het park zeker gedaan wou hebben, te verkopen waardoor er alleen nog kleine niet noemenswaardige attracties overbleven. Zo verkochten ze bijna elke thrillride en grote attractie in het park. Ook de spinning wilde muis achtbaan verdween uit het park en een leuke indoor Schwarzkopf achtbaan moest er eveneens aan geloven. Gelukkig werden deze twee banen wel gered.

De belangrijkste attractie van het park, de Ultimate, bleef sinds 2019 buiten werking staan in het park. Het park bleef lange tijd stil over de toekomst van de achtbaan en elk jaar vertelde het park gewoon dat de rollercoaster nog een jaartje gesloten zou blijven. Hierdoor hadden de fans hoop dat deze op een dag ooit zou heropenen.

 

Noodlijdend pretpark:

In 2021 werd Lightwater Valley overgenomen door de Brighton Pier Group. Toen dachten we nog dat het pretpark “gered” was. Fans hoopten dat er terug grote en nieuwe attracties naar het park zouden komen en dat er gewerkt ging worden aan de heropening van de legendarische achtbaan. Maar nieuwe grote attracties bleven uit en een jaar later maakten de nieuwe eigenaars bekend de Ultimate te gaan afbreken.

Wij hadden nog het geluk om het park toevallig nog in 2019 bezocht te hebben en daarbij de achtbaan uitgebreid gedaan te kunnen hebben. Achteraf gezien waren we maar net voor haar definitieve sluiting. Want ja, het ergste van al is dat de fans nooit de kans hebben gekregen om afscheid te nemen van dit monument.

 

Afbraakwerken:

In februari van 2023 kwamen de eerste beelden naar buiten van de Ultimate die gesloopt werd. Deze kwamen enorm hard binnen bij de fans. Het moet zowat de pijnlijkste definitieve sluiting van een achtbaan zijn geweest sinds de afbraak van de legendarische Wild Mouse in Blackpool Pleasure Beach, geopend in 1958 en die de laatste houten wilde muis in Europa was.

Recordhouder:

De Ultimate werd ontworpen door de Big Country Motioneering en opende in 1991. De achtbaan bevatte twee liftheuvels en was maar liefst 2268,3 meter lang. De eerste liftheuvel was 31,1 meter hoog, de tweede liftheuvel was 32,6 meter hoog. Tijdens de rit werden er snelheden bereikt tot 80,5 km/u. De Ultimate had een heel eigen lay-out en bleef over het grootste deel van het parcours laag tegen de grond. Een ritje op de achtbaan duurde maar liefst 7 minuten!

 

Met zijn uitzonderlijke lengte was de Ultimate van haar opening tot haar sluiting met voorsprong de langste achtbaan van Europa. De tweede langste achtbaan van Europa, de Big One in het Engelse Blackpool Pleasure Beach, is namelijk meer dan een halve kilometer minder lang met een lengte van ‘maar’ 1675,5 meter.

Ook op wereldvlak was de lengte indrukwekkend, want tussen 1991 en 1999 was de Ultimate de langste rollercoaster ter wereld. Daarna bleef het jarenlang tot haar sluiting de tweede langste rollercoaster in de wereld.

 

Persoonlijke herinnering:

De baan leverde voor mij ook een iconische rit op, een bijzondere ervaring die ik nooit zal vergeten en ik ben erg blij deze fantastische achtbaan gedaan te kunnen hebben. Daarnaast deed mijn tripgenoot Lennert de meest opmerkelijke en meest toepasselijke uitspraak over deze baan die ik voor altijd zal herinneren. “Een ritje op deze achtbaan voelt aan alsof je in een boksring staat, de ene na de andere slag moet incasseren en wanneer de ronde gedaan is je zegt: Cool, fantastisch, dit was leuk! Nog een rondje!”. Mensen die de achtbaan nooit gedaan hebben, zullen de uitspraak niet begrijpen, en dat is ook meer dan logisch, maar ik denk dat de andere perfect zullen kunnen aansluiten bij deze uitspraak. En veel rondjes hebben we gemaakt die dag!

 

Foto’s: Sneakycoasters