Probleem in verblijf Chimpansees Zweedse zoo opgelost

De 3 overige ontsnapte chimpansees uit het Zweedse dierenpark Furuvik zitten veilig terug in hun verblijf. Afgelopen woensdag ontsnapten 7 chimpansees uit hun verblijf en liepen vrij rond in het park. Wegens veiligheidsredenen heeft het park daarop besloten een scherpschutter in te schakelen en werden woensdag al 3 dieren gedood. De andere dieren keerden terug naar hun verblijf maar kwamen maar niet aan de juiste kant van het hekwerk terecht. Hierdoor konden de verzorgers noch scherpschutters bij de dieren. Dat probleem is gelukkig opgelost.

 

Afgelopen woensdag slaagden 7 chimpansees erin om te ontsnappen uit hun verblijf. De dieren uit het Zweedse dieren- en attractiepark Furuviksparken, liepen vrij rond in het park. Om de veiligheid van het aanwezige personeel en eventuele buurtbewoners te waarborgen, werd er beroep gedaan op een scherpschutter. Zo werden er woensdag al 3 chimpansees gedood en 1 gewond. Het gewonde dier keerde samen met de overige 3 chimpansees terug naar hun verblijf maar daar kwamen ze aan de verkeerde kant van het glas/hekwerk terecht. Het park probeerde daarop de dieren terug in hun hokken te krijgen maar ook dit ging niet van een leien dakje. De verzorgers konden niet bij de dieren raken waardoor er ook geen verzorging mogelijk was. Zaterdagochtend werd het probleem verholpen en kregen ze de dieren terug in hun hok. Toen bleek dat het 4de dier ondertussen ook al is overleden. Het park legt nu de focus op het welzijn en de zorg voor de overige 3 chimpansees.

 

Het park krijgt natuurlijk bakken kritiek te verwerken over hoe alles is afgehandeld. Veel mensen begrijpen niet waarom de dieren afgemaakt moesten worden. Het park zelf zegt beschaamd te zijn en geeft ook toe dat het een enorme blunder heeft begaan. Momenteel is het park een diepgaand onderzoek gestart naar de oorsprong van de ontsnapping. Verder heeft het park ook uitleg gegeven waarom ze de dieren moesten afmaken. Eenmaal de dieren uit hun kooi zijn, kan je ze op geen enkele veilige manier verdoven. Nadat ze door een verdovingspijl geraakt zijn, schiet het dier in paniek. Het duurt dan nog ongeveer 10 minuten totdat het dier in slaap valt. Een lange tijd waarin het dier mensen zou kunnen verwonden en/of doden. Uiteraard zijn er nog veel vragen onbeantwoord, die hopelijk een antwoord zullen krijgen na het onderzoek.

 

bron & Furuviksparken