Japanse dierentuin houdt bizarre ontsnappingsoefening

In Tobe Zoo, een Japanse dierentuin nabij Matsuyama, wordt er jaarlijks een ontsnappingsoefening uitgevoerd door het personeel, al verloopt dit niet op de manier dat je zou verwachten. De dierentuin wist onlangs wereldwijd de aandacht te krijgen omwille van haar bizarre oefeningen. Om de veiligheidsoefening uit te voeren wordt er een medewerker gehuld in een dierenpak om het daarna op een lopen te zetten. De beelden die deze oefening oplevert zijn alvast hilarisch!

 

Tobe Zoological Park was de eerste dierentuin van West-Japan en heeft een totale oppervlakte van 11,2 hectare. Binnen de dierentuin zijn er meer dan 760 dieren die ongeveer 170 soorten vertegenwoordigen. Bovendien kent de zoo ook een goed evenwicht tussen geografie, classificatie en gedragsbiologie. De dierentuin is verdeeld in 10 verschillende straten met informatieborden en uitlegpanelen op elk observatiepunt. Zo is er bijvoorbeeld een Snake House waar je slangen, schildpadden, alligators en andere reptielen binnenshuis kunt observeren.

Naast de vaste bewoners kan je er ook ieder jaar een ontsnappingsoefening gadeslaan. Japan is een land dat erg gevoelig is aan aardbevingen, waardoor ontsnappingen van bepaalde dieren niet altijd uitgesloten kunnen worden. Het park weet alvast de aandacht te trekken met de manier waarop ze deze oefeningen uitvoert. Oefenen met een écht dier is natuurlijk een risico dat je liever niet neemt, maar oefenen met een persoon in een gigantisch leeuwenkostuum is dan weer wel een risico dat je kan nemen.

Op een gegeven moment rent de “leeuw” naar een van de stafleden die een net vasthoudt en gooit deze op de grond. Het personeel rijdt dan voorbij en simuleert het schieten van een kalmeringsmiddel op het “roofdier”. De nepleeuw valt dan op de grond en een groep medewerkers rent naar buiten om de grote kat te verplaatsen. Terwijl het personeel de juiste manier demonstreert om de leeuw te verplaatsen, schakelt de camera over naar een opname van de echte leeuwen die er niet erg onder de indruk lijken te zijn van hun “nieuwe soortgenoot”. Uiteraard lieten deze beelden het internet niet onberoerd.

 

Ook andere Japanse dierentuinen voeren dezelfde “techniek” uit om zulke situaties te simuleren. Zo kwam niet alleen al een leeuw aan bod, maar ook een gorilla, een neushoorn, een ijsbeer, een sneeuwluipaard en een tijger passeerden reeds de revue.