Drie chimpansees gedood in dierentuin Zweden tijdens ontsnapping

In een Zweedse dierentuin zijn afgelopen woensdag enkele chimpansees ontsnapt. Toen bleek dat de dieren vrij rond liepen in het park en er dus mensen zouden kunnen gewond geraken, besloot het park de dieren te laten doodschieten. Daarop werden 3 chimpansees gedood, een vierde chimpansee raakte gewond maar keerde zelf terug naar zijn verblijf.

 

In het dierenpark Furuvik in Zweden zijn woensdag een aantal chimpansees ontsnapt. Een probleem in de omheining van het verblijf van de dieren zou de oorzaak zijn. Doordat de dieren vrij rond liepen in het park werd in het belang van de aanwezige medewerkers en ook buurtbewoners rond het park besloten de ontsnapte dieren te laten doodschieten. Uiteindelijk werden 3 chimpansees gedood en een vierde chimpansee werd geraakt en is dus gewond. Deze keerde uiteindelijk zelf terug naar zijn verblijf.

 

De dag na de ontsnapping is het probleem nog steeds niet opgelost. De overige chimpansees zitten in het apenhuis maar niet achter hun omheiningen. Hierdoor kunnen de dieren waarschijnlijk nog steeds ontsnappen, maar kunnen er ook geen medewerkers binnen om het probleem op te lossen. Zo is er ondertussen geprobeerd om met geluid de dieren aan de “juiste” kant van het verblijf te lokken maar dat heeft helaas niet veel geholpen. Ondertussen heeft het park ook meer uitleg gegeven over waarom de dieren werden gedood. Chimpansees worden onterecht bestempeld als ongevaarlijke dieren, maar dat is niet terecht. Een chimpansee is sterk en daarnaast ook nog eens snel. Bij contact met mensen weet je niet wat het dier juist zou doen met de persoon voor zich. De dieren verdoven zou dan ook juist om die reden te gevaarlijk zijn. De schutter moet daarvoor redelijk dicht bij het dier gaan staan om de verdoving goed in het dier te kunnen schieten. Vervolgens kan het nog tot 10 minuten duren vooraleer de chimpansee in slaap ligt. Dit feit zou kunnen zorgen voor een gevaarlijke situatie. Het park was tijdens de ontsnapping niet open voor bezoekers door de jaarlijkse wintersluiting. Het park betreurt alvast het verlies en hoopt dat buitenstaanders de beslissing begrijpen. Momenteel wordt er gekeken of het mogelijk is de 4 overgebleven chimpansees te verplaatsen. Meer nieuws is er momenteel nog niet bekendgemaakt.

 

bron & foto: Furuviksparken