Uitgelicht: Rutschebanen- Tivoli Gardens

Rutschebanen is de oudste nog werkende achtbaan van Europa en is gebouwd in 1914 door het Deense bedrijf Valdemar Lebech in het Deense stadspretpark Tivoli Gardens.

 

 

Rutschebanen is een zogenaamde Sidefriction coaster. De achtbaantrein heeft hier enkel wielen aan de bovenkant van de track en niet aan de zijkant en onderkant zoals bij normale achtbanen het geval is. De nauwe goot zorgt er dus voor dat de achtbaan op de rail blijft en het parcours niet kan verlaten. Voor de bouw van Rutschebanen deed het park beroep op Valdemar Lebech. Het ontwerp werd dan weer voorzien door de L.A. Thompson Scenic Railway Company.

De achtbaan heeft een snelheid van ongeveer 50 km/u en is 12 meter hoog. De 720 meter lange track van Rutschebanen is gebouwd in en rond een kunstmatige berg, hierdoor zijn er verschillende stukjes die in het donker worden afgelegd. De achtbaan heeft een brakeman en kan een waanzinnige capaciteit behalen van 3200 personen per uur.

Over deze baan rijden vijf treinen met telkens plaats voor 22 personen. De minimumlengte om een ritje te maken is 120 cm.