Ook Drifting Coaster en €uro Coaster verkocht aan Saudi-Arabië

Na onder andere Teststrecke en Spinning Racer is nu ook de Drifting Coaster verdwenen uit Duitsland. Ook de €uro Coaster verdwijnt uit Europa. Dit tragisch nieuws komt rechtstreeks uit Saudi-Arabië waar de Drifting Coaster en de €uro Coaster ondertussen al haar rondjes maken op Winter Wonderland in de hoofdstad Riyad.

 

De Saudische exploitant Sela blijft maar Europese topattracties opkopen om er in zijn land mee rond te toeren. Nu is er opnieuw een belangrijke achtbaan verdwenen uit Duitsland. Nadat in 2019 Teststrecke werd opgekocht en in 2020 de Spinning Racer is het nu de beurt aan de unieke Drifting Coaster. Het is de enige Swinging Coaster die ooit gebouwd werd door de Franse fabrikant Reverchon. De bakjes van deze achtbaan zwenken uit in de bochten wat een unieke ervaring creëert. Ook de €uro Coaster van de Britse exploitant Barker is verkocht.

 

2019: Mellors plundert Europa

Het begon allemaal in 2019 toen de Britse exploitant Mellors in opdracht van Saudi-Arabië Europese attracties opkocht om er daar de kermiswereld te introduceren. Het gevolg was een ware plundering op het Europese kermiscircuit waar verschillende toppers plotseling verdwenen. Vooral Duitsland kreeg het toen hard te verduren.

Het opkopen van de attracties door Mellors ging zeer snel. Sommige attracties onderbroken meteen hun toerschema en melden af op verschillende belangrijke kermissen. Allen gingen ze richting het verre Saudi-Arabië.

Zo verdween de vrijevaltoren Power Tower 2 die in handen was van Scheinder. Ook het populaire funhouse Alpen Hotel dat in handen was van Rasch werd verkocht. Hetzelfde lot onderging ook de Circus Welt van Kaiser, de Wildwasserbahn van Meyer-Steiger en de Artistico van Köhrmann.

Verder verdwijnen ook de Top Scan “Beast” en de Amazing Confusion die beiden in Fantasy Island stonden. Ook het reuzenrad dat in 2018 in Winter Wonderland te Londen stond verdween naar Saudi-Arabië. De Take Of en Airmaxx van James ondergingen hetzelfde lot net zoals de Dodgems van Clark en Cyber Space van Kaiser.

 

Grote achtbanen verdwijnen uit Europa:

In eerste instantie verdwenen ook 4 achtbanen van het Europese circuit. Zo moesten we de Runaway Train die vroeger in American Adventure Theme Park stond vaarwelzeggen. Ook de hangende achtbaan Aviator van Mellors en de Pirates Coaster van de Oostenrijkse exploitant Keinrath verdwenen naar het verre land.

Het meest pijnlijke nieuws was het verdwijnen van de dubbele looping coaster Testrecke van de Duitse exploitant Meyer. De achtbaan heeft een hoogte van 28,3 meter en een snelheid van 83,7 km/u. Op het 670,6 meter lange parcours gingen de inzittenden twee keer overkop. Teststrecke werd gebouwd door de legendarische Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf en reisde in zijn bestaan al heel de wereld rond. In de jaren 80 stond de achtbaan als Colossus in het Braziliaanse pretpark Playcenter São Paulo. Daarna verhuisde hij naar het Amerikaanse pretpark Dorney Park & Wildwater Kingdom als Laser. Sinds 2008 draaide de achtbaan zijn rondjes op de Duitse kermissen en afgelopen zomer stond de rollercoaster opgesteld in het Oostenrijkse Wiener Prater.

 

Ook de Spinning Racer verdwijnt:

Maar de eerste editie van Winter Wonderland in Riyad was een groot succes. De kermis werd verschillende maanden verlengd en in het voorjaar van 2020 werd beslist om ook de Spinning Coaster die in handen was van de familie Bruch op te kopen. Door het uitbreken van de coronacrisis komt de achtbaan eerst nog een jaartje terecht in het Britse pretpark Fantasy Island, dat eigendom is van Mellors zelf. Maar uiteindelijk is deze achtbaan met een jaar vertraging in 2021 verhuisd naar Saudi-Arabië.

 

Sky Rocket II & Energizer:

Ondertussen heeft Mellors de overdracht gedaan van de attracties naar de Saudische exploitant Sela. Die zijn assortiment uitbreidt met nog verschillende nieuwe attracties. Zo koopt hij een heuse Sky Rocket II van Premier Rides die in een semi transportabele uitvoering wordt geleverd. Ook een andere looping coaster, een Energizer van Sartori Rides schaft de exploitant aan. Verder wordt het aanbod uitgebreid met de nieuwe kinderachtbaan Racing Coaster en de Sharky & the Pirates achtbaan uit Barry Island Pleasure Park.

Drifting Coaster & €uro Coaster opgekocht:

Maar ook dit jaar heeft Sela opnieuw haar aanbod uitgebreid. Zo is de Drifting Coaster van Ahrend opgekocht. De achtbaan stond al verschillende jaren te koop maar bleef wel al die tijd rondtoeren in Duitsland en Zwitserland. Eind juli 2022 maakte de Drifting Coaster haar laatste rondjes op Europese bodem tijdens de Libori-Kirmes in Paderborn die liep van 23 juli tot en met 31 juli om vervolgens af te zeggen voor haar geplande kermis in Zwitserland waar die in augustus had moeten staan. Toen wisten we nog niet waarom de achtbaan niet was komen opdagen, maar ondertussen is alles duidelijk geworden.

 

Op video’s is te zien hoe de rollercoaster haar rondjes maakt op Winter Wonderland in Riyad tezamen met heel wat andere achtbanen. De achtbaan werd namelijk opgekocht door Sela die dit jaar ook nog uitbreidde met de €uro Coaster van de Britse exploitant Barker. De achtbaan met een Zyklon lay-out werd in 2021 nog opgesteld in het Britse pretpark Funland Theme Park in Weston-Super-Mare.

 

Bron: Coaster-Count

Foto’s: Ride-Index, Felix Fritz, Aziz Aleid