Vacature voor de uniekste job ter wereld: dierenarts voor ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael gezocht

ZOO Antwerpen schreef dé uniekste vacature van het jaar uit want dierenarts Francis is pensioengerechtigd en gaat het een beetje rustiger aan doen. Wie zal er in ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael in zijn voetsporen treden? Wie voelt zich geroepen om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de dieren mee te verzekeren? Wie ziet het grotere natuurbehoudsplaatje en is geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek? Wie voelt zich thuis in een stal, een operatiezaal, een autopsieruimte, een quarantaine of een laboratorium? Wie kan er goed spreken, niet alleen voor een internationaal publiek van wetenschappers, maar ook voor de pers en de eigen verzorgers? Ga je mee op zoek naar de opvolger van dokter Francis?

 

Iedereen kent dokter Francis, van bezoekers, verzorgers, wetenschappers, collega-dierenartsen tot de  overheid en andere academici. Hij is een sprekende figuur die 24/7 klaar staat voor alle 7 000 dieren van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. De gezondheid van de dieren komt op de eerste plaats. Een dier zonder eetlust of vreemd gedrag? Een zebra verdoven voor het kappen van zijn hoeven? Het geslacht bepalen en een chip plaatsen bij de leeuwenwelpen of hyenapups? Bloed afnemen voor het vertrek van een monniksgier? Of een leguanenstaart naaien? De dokter komt langs!

 

Als dierentuindierenarts moet je echt wel van alle markten thuis zijn, van de kleinste zebragrasmuis tot de grootste olifantenstier. Je krijgt patiënten van alle pluimage ”, vertelt dokter Francis lachend. “Preventieve, diagnostische, klinische, operatieve en urgente medische zorgen verlenen, dat is natuurlijk de grootste taak van onze afdeling dierengeneeskunde, maar er komt zoveel meer bij kijken. Je bent ook bemiddelaar en communicator want achter elk dier staat natuurlijk ook een team van verzorgers en coördinatoren. En vergeet de persmuskieten niet, die zijn vaak ook heel geïnteresseerd in je verhaal. Net als je wereldwijd netwerk van collega-wetenschappers op symposia of congressen.”

 

Beide parken zijn stichtend lid van EAZA (European Associaton of Zoos and Aquaria) en nemen een belangrijke internationale samenwerkingsrol in de dierentuinwereld in. ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael werken mee aan kweekprogramma’s om diersoorten te doen overleven. Natuurbehoud is immers de missie. Bovendien kent Antwerpen een eigen onderzoeksinstituut, het Antwerp ZOO Centre for Research & Conservation (CRC) en is er een welzijnswetenschapper fulltime in dienst. Als toekomstige dierenarts maak je deel uit van het team en moet je neus natuurlijk ook in deze richting staan.

 

De zoos zijn op zoek naar een betrouwbare, communicatieve dierenarts die zorgvuldig werkt en goed georganiseerd is. Voeg daar leiderschap, ervaring en een passie voor wetenschap aan toe, en berenkracht is een dikke plus. Past jouw profiel in dit plaatje?  Lees dan zeker de vacature.

 

“Toegegeven, ik ben quasi getrouwd met beide parken en zijn inwoners. Het zal me moeite kosten om afstand te nemen”, vertelt dokter Francis emotioneel.