Sfeerverslag: Pretparkhoppen in Frankrijk – zaterdag 3 september 2022

Vandaag gaan we met z’n vieren naar 3 Franse pretparken. Uiteraard gaan we naar deze parken voor de te scoren credits. Onze dag beginnen we in de Franse hoofdstad Parijs, in Jardin d’Acclimatation. Daarna rijden we door naar Mer de Sable. Afsluiten doen we dan weer net bij de Frans/Belgische grens in Loos Parc.

 

Jardin d’Acclimatation

Vroeg in de ochtend vertrekken we vanuit West-Vlaanderen naar Parijs. Na een rit van iets meer dan 2 uur komen we dan ook aan in Parijs. In de hoofdstad van Frankrijk vinden we Jardin d’Acclimatation terug. Dit stadspark heeft maar liefst 4 achtbanen waarvan er binnenkort 1 vervangen wordt. Stiekem was dit dus ook de reden van ons bezoek.

Stipt om 10u gaan de deuren open en kunnen we het park in. In Jardin d’Acclimatation betaal je per attractie of je koopt een dagkaart waarmee je onbeperkt alle attracties kan doen. Wij kozen voor optie 1, dit omdat we niet zolang in het park zullen rondlopen en we hier eigenlijk maar zijn voor de achtbanen.

Na een kleine wandeling komen we al snel de eerste achtbaan tegen. Speed Rockets is een Bobsled Coaster van Gerstlauer, hetzelfde type als Tiki Waka in Walibi Belgium. Wel vind ik deze stukken beter dan in Walibi. Speed Rockets heeft namelijk een hele leuke lay-out met enkele verrassende stukken in. Daar waar het bij Walibi soms “saai” wordt, blijft Speed Rockets maar doorbeuken over de baan.

Snel door naar de volgende achtbaan. Dat zou Machine à Vapeur worden, maar deze was helaas gesloten. Deze credit gaan we vandaag dus niet kunnen afvinken. Gelukkig is het wel niet de achtbaan die binnenkort wordt gesloten en zullen we bij een volgend bezoek 2 achtbanen kunnen afvinken.

De volgende attractie werd dan maar Souris Mécaniques, een wilde muisachtbaan. Dit keer geen standaard model, zoals je er honderden tegenkomt in verschillende pretparken en kermissen, maar een aangepast model die minder hoog gaat. Daardoor komt er ook minder snelheid aan te pas.

De laatste achtbaan vonden we dan weer aan de achterkant van het park. Dragon Chinois is de achtbaan die binnenkort verdwijnt, dus was dit voor ons misschien een laatste kans om hem nog af te vinken. De achtbaan werd destijds gebouwd door Soquet, een Franse attractiebouwer. Over het baanverloop kan ik niet veel vertellen, het parcours is namelijk een simpele acht.

Aangezien we nog wat tickets over hebben besluiten we nog een ritje te maken op een draaimolen. De draaimolen heeft gondels die op en neer wippen. Een effect die in combinatie met de snelheid die draaimolen maakt, er een leuke attractie van maakt.

Een goed uurtje later, verlaten we alweer dit park. We gaan namelijk door naar Mer de Sable. Helaas hebben we niet alle achtbanen kunnen afvinken in dit park, al geeft dit wel een extra reden om terug te komen. Daarnaast vond ik het een heel gezellige en mooi park en zie je overal dat het prima wordt onderhouden. Het is dus zeker en vast een aanrader om Jardin d’Acclimatation te bezoeken wanneer je in Parijs bent.

 

Mer de Sable

 

Parijs hebben we verlaten en we keren terug, dichter naar België. Onze volgende stop is namelijk Mer de Sable, een pretpark dat op een boogscheut ligt van Parc Astérix. Mer de Sable is Frans voor Zee van Zand en dat zien we direct na het betreden van het park. Er ligt namelijk heel wat zand in het entreegebied, natuurlijk zand dat hier al lag voordat het park werd gebouwd.

Een zee van tijd hebben we helaas niet, dus besluiten we snel naar de eerste achtbaan te gaan. Dat wordt Bandidos, een Spinning Coaster van SBF. Dit type, met overigens altijd dezelfde lay-out, heb ik al vaker gedaan in verschillende andere pretparken. De achtbaan heeft overigens wel een leuk Mexicaans thema gekregen.

De andere attractie laten we links liggen en we gaan naar de volgende achtbaan. Dat wordt een Vekoma Junior Coaster, deze keer met de naam Silver Mountain. Bijna alle attracties van Mer de Sable hebben een Far West of Mexicaans thema en dat vind je ook bij Silver Mountain terug. De attractie stelt namelijk een mijn voor in de Far West. Naast het feit dat de achtbaan prachtig gedecoreerd is, heeft hij ook een erg leuk baanverloop. Daarnaast heb je ook een leuk effect wanneer je de remmen op het einde bereikt. Net voor je tot stilstand wordt gebracht blaast men nog wat rook onder de trein.

Doordat er een te lange wachtrij stond voor de boomstammen en de rapid besluiten we door te gaan naar de laatste achtbaan van het park. Tiger Express is een Wild Mouse van Mack Rides en heeft een standaard baanverloop. Verder is dit 1 van de weinige attracties zonder Western thema. Tiger Express heeft namelijk een Chinees thema.

Voordat we het park verlaten willen we een rondvaart in de darkride van het park. Jungle des Chikapas is de thuis van heel wat jungledieren. Onderweg kom je dus allerlei dieren tegen, zoals apen, tijgers en panda’s. Telkens zijn zij onderdeel van enkele leuke fragmenten zoals de aapjes die je kan spotten in een jeep of een nijlpaard op zijn troon in een tempel. Een ouderwetse maar voor heel erg leuke darkride.

Aan alle mooie liedjes komen een eind en zo ook aan ons bezoek aan Mer de Sable. Wederom hebben we vandaag een heel erg leuk pretpark bezocht met een heleboel leuke attracties. Het park is goed onderhouden en hopelijk kan ik in de toekomst dit park nog eens bezoeken.

 

Loos Parc

Als laatste brengen we vandaag een bezoek aan Loos Parc. Dit is een kleiner parkje dat zich tegen de Belgische grens situeert. In dit park vinden we een heleboel kermisachtige attracties, waaronder 2 achtbanen. In dit park betaal je per attractie.

Er was net een flinke bui over het park getrokken waardoor alle attracties eventjes stil lagen. Gelukkig werden de attracties een klein kwartiertje later al terug opgestart en konden we wat later genieten van een ritje op Requin. Een achtbaan met een haai als trein.

Aan de andere kant van het park vinden we dan weer Family Ride. Dit is een Powered Coaster gebouwd door de Turkse firma DAL Amusement Rides Company. Het baanverloop is een ovaal en de trein krijgt stroom door een kabel die tussen de trein en het midden van de ovaal hangt. Eerder heb ik al eens zo’n achtbaan kunnen doen op de septemberkermis van Tongeren.

Aangezien we nog 2 tickets over hadden besloten de vrouwen nog een ritje te maken op de Dombomolen.

Dimitri sloeg nog eventjes een babbel met de eigenaar van het park. Die was namelijk nieuwsgierig vanwaar we kwamen. Zo heeft hij al achtbaanfans uit Engeland, Zwitserland en Duitsland mogen ontvangen. Voor ons was Loos Parc alvast de perfecte afsluiter van de ons dagje pretparkhoppen. We hebben vandaag weer 8 extra achtbanen op de teller, het was dus een vruchtbare dag. De drie parken die we vandaag hebben bezocht waren alledrie dik in orde. Hopelijk kan ik er in de toekomst nog eens naartoe. Au revoir!