Joris en de Draak in Efteling krijgt een stukje stalen track

De houten achtbaan Joris en de Draak gaat voor drie maanden in onderhoud. Bepaalde baandelen krijgen een flinke opknapbeurt. Het meest belastende stuk wordt vervangen door stalen Titan Track. Ook draak Etna wordt aangepakt.

 

De grote herstellingswerken starten begin deze maand. De werken zouden twaalf weken duren en moeten klaar zijn tegen de kerstvakantie. Het park zal op de plekken die het meest te lijden hebben de acht houtlagen vervangen. Op bepaalde plaatsen kiest Efteling ervoor om de bovenste twee lagen te vervangen door een speciale hardhoutsoort, Iron Wood. Deze kan een hogere belasting aan.

Om slijtage en onderhoudswerken die er op volgen tot een minimum te beperken zal in de bochten aan de zijde van Python de houtlagen worden vervangen door stalen Titan Track.
De komende twee jaar zal ook de rest van de achtbaan een grote onderhoudsbeurt krijgen. Of hier nog andere stukken volledig worden vervangen door staal is niet bekend.

 

Wat is Titan Track?
Titan Track is stalen track die geplaatst kan worden op houten achtbanen. Het product werd ontworpen door de Amerikaanse bouwer Great Coaster International (GCI) in samenwerking met Skyline Attractions. De track kan gebruikt worden voor zowel banen die door GCI zelf gebouwd werden, maar ook banen die door andere fabrikanten gebouwd werden.

Op deze manier kunnen oude houten achtbanen weer rijden als nieuw en veel soepeler worden. Titan Track heeft geen lasnaden, waardoor er minder onderhoud nodig is en snel te installeren is. De track kan gecombineerd worden met bestaande houten track. Hierdoor kunnen parken enkel de baandelen vervangen die het meest te lijden hebben en onderhoudsgevoelig zijn.

GCI liet ook al weten dat men met dit soort track extremere elementen zou kunnen toevoegen aan houten achtbanen, waaronder inversies.

 

Draak Etna
Naast de achtbaan zelf krijgt ook de grote animatronic, draak Etna, een onderhoudsbeurt. De draak stond al drie jaar volledig stil. Efteling kiest er voor om het vuur- en splasheffect niet terug te brengen. Dit zou te kostelijk zijn en het water zou te veel slijtage aan de baan teweeg brengen. Andere effecten brengt het park wel terug. Zo zal de draak opnieuw in een borrelend moeras staan en zal Etna opnieuw zijn kop, nek en ogen weer kunnen bewegen. Uit zijn neus zal weer rook komen en je zal hem weer kunnen horen grommen. Tot slot krijgt de draak opnieuw een likje verf.

 

 

Bron: Efteling
Foto’s: Themeparkfreaks, GCI