Sfeerverslag: Attractiepark Toverland (Pop-up Summercamp – donderdag 14 & 15 juli 2022

Het is vandaag Hannelore haar verjaardag en dat gaan we 2 dagen vieren in Toverland. We blijven overnachten in een Tovertent op het Pop-up Summercamp, het belooft dus een plezante 2-daagse te worden.

 

Dag 1

Iets later dan normaal komen we aan bij het park. Normaal staan we hier altijd stipt bij het openingsuur aan de deur, maar omdat we 2 dagen hebben, zijn we wat later vertrokken. Het is bijna middag wanneer we onze tickets ophalen aan de oude ingang van Toverland.

Als eerste trekken we naar Avalon, het gebied waar we Wing Coaster Fenix vinden, maar ook de rondvaart Merlins Quest. Toch zijn we hier niet voor de attracties maar wel voor het restaurant The Flaming Feather. We kunnen genieten van een heerlijk Toverland-biertje en uiteraard lekkere ribbetjes.

Om ons eten rustig te verteren, besluiten we eerst een rondvaart te maken op Merlins Quest. Deze bootjes varen door Avalon. Zo heb je een prachtig zicht op Fenix. Het leukste deel is wel het stukje darkride, dat echt van wereldklasse is. Je wordt er verwelkomd door een soort trol, je ziet Merlijn de tovenaar aan het werk en bomen komen hier tot leven.

De volgende attractie werd dan natuurlijk Fenix. Deze Wing Coaster is 1 van de mooiste achtbanen om naar te kijken, maar ook de rit stelt niet teleur. Je hebt enkele leuke inversies, er zit een fantastische airtime heuvel in en je hebt een prachtige omgeving. Het recept voor een goede achtbaan. Maar hopelijk kleden ze de lege hal vlak voor de optakeling nog wat meer aan. Het zou het achtergrondverhaal alleen maar meer naar voren brengen.

In Toverland hebben ze uiteraard meer leuke achtbanen. Zo is er een spinning coaster genaamd Dwervelwind. Een leuke achtbaan die een soort dwergachtige trollen kreeg als thema. Het station is prachtig en ook de rit is fantastisch. De achtbaankarretjes spinnen van begin tot eind en ook de vaart blijft er de hele rit in.

De Magische Vallei met de Dwervels laten we eventjes achter ons en we trekken naar de Boosterbike. Dit is de vreemde eend in de bijt want het is zowat de enige attractie in het park zonder thema. En dat begint helaas ook wel wat op te vallen, want doordat men dit jaar de boomstammen heeft aangepakt, valt Boosterbike wel een beetje door de mand. Erg is dat gelukkig niet want deze Motorachtbaan heeft wel een leuk baanverloop. En geef toe, met een moto scheuren kan je ook niet in ieder park.

We verlaten de attractie zonder verhaal en trekken terug naar onze lieve vrienden, de Dwervels. Want in de Magische Vallei vind je nog een heleboel attracties waaronder een rapid river. Bij Dwervelwind vallen er niet echt Dwervels te spotten, gelukkig is dat bij Djengu River anders. Hier vind je zowat in iedere hoek wel een Dwervel. Ook de vele rotsen en watervallen maken van dit gebied een heel leuk themagebied. Ook de rapid stelt wederom niet teleur want we kunnen genieten van een wilde en vooral natte rit.

De Magische Vallei laten we achter ons en we trekken naar Port Laguna. Dit is het entreegebied van het park en ook hier is het werkelijk prachtig. Aangezien het bijna tijd is voor de duikshow besluiten we hier eventjes te blijven en te genieten. De duikshow was leuk maar ik heb ondertussen al betere shows gezien dan dit. Het verhaal is ergens te kinderachtig verteld en dat is jammer.

Het kleurrijke haventje van Port Laguna wisselen we voor het oud-griekse gebied Ithaka. Iedereen kent de Griekse mythe van het paard van Troje wel. Het eeuwenoude verhaal over Griekse soldaten die met een houten paard binnenvielen in de stad Troje. Het paard van Troje kan je hier alvast vinden.

Uiteraard zijn we hier niet om te kijken naar een houten paard maar wel voor de houten achtbaan Troy. Ondanks dat deze achtbaan in 2007 werd geopend, is hij nog steeds de snelste en hoogste houten achtbaan van de Benelux. De rit kan je omschrijven zoals je dat bij iedere goede houten achtbaan kan. Ruw en soms eens wat bruter zonder dat het onaangenaam wordt. Dit is nog steeds 1 van de betere houten achtbanen die je kan vinden en tevens ook 1 van mijn lievelings attracties in het park.

We gaan naar Wunderwald. Daar kan je immers de vernieuwde wildwaterbaan Expedition Zork terugvinden. Zoals eerder vermeld, heeft men dit jaar deze waterattractie wat aangepast. Zo is het complete buitengebied aangepakt en is er een gezellige wachtrij gemaakt. Ook kan je nu meer een achtergrondverhaal terugvinden tijdens de rit. Je gaat namelijk op zoek naar Zork, dit onder deskundige leiding van Maximus Müller. Ik vind het resultaat alvast geweldig en het zorgt voor meer samenhang met de rest van het park.

Na 15h mochten we terugkeren naar de incheckbalie van de camping voor de rest van de informatie over ons verblijf. Een tip, als je met je verjaardag hier blijft slapen dan kan je dit best vermelden. Dan krijg je een button, een ballon en een leuk kaartje. Ook krijg je tovermunten die je kan spenderen in het park. Ondertussen hebben we ook de sleutel van onze tovertent gekregen en kregen we net te horen dat de speciale activiteiten deze avond niet doorgaan. In plaats daarvan mogen we van 19h tot en met 22h terug het park in want er is blijkbaar een personeelsavond waarbij Expedition Zork officieel wordt geopend. Voor mij was dit wel een teleurstelling want ik had mij wel verheugd op een backstage tour of om de lifthill van Troy eens te kunnen beklimmen. Dit stond helaas ook nergens duidelijk aangegeven tijdens het boeken.

 

Tijdens het boeken kan je voor een kleine meerprijs zelf je tent kiezen. Ik koos uiteraard voor een tent vlakbij Troy. Het zal alvast een ideale plek zijn om s’morgens wakker te worden en om ons ontbijt op te eten. In de Tovertent vinden we alvast 2 bedden met enkele dekens. Ook is er een gloeilamp zodat je s’nachts toch iets van licht hebt. Ondertussen nam ik ook eens een kijkje bij de sanitaire voorzieningen.

We rusten wat uit in onze tent. Een goed uurtje later staan we klaar voor de personeelsavond die start om 19h. Zo zien we toch nog eens de mooie entreezone van het park.

Kort na 19h opent Expedition Zork officieel zijn deuren. Directeur Jean Gelissen neemt het woord waarna hij samen met Maximus Müller de attractie officieel opent. Dit gaat natuurlijk gepaard met confetti en ander spectaculaire ontploffingen. Wat later zien we dat de wildwaterbaan wordt opgestart.

Tijdens deze avond kunnen we gemakkelijk alle attracties doen. Er is nauwelijks volk. Zo kan ik ook eens een ritje maken op Fenix en Troy in het donker. Het valt me ook op, hoe sfeervol het park is wanneer het donkerder wordt. Ik nam alvast enkele foto’s.

Iets na 10h trekken Hannelore en ik de tent dicht en maken we ons op voor een nachtje in de tent. Het is er alvast muisstil s’avonds dus konden we beiden genieten van een deugddoende nachtrust.

Dag 2

Om 8h30 loopt onze wekker af en maken we ons klaar om ons te gaan douchen. Even later loop ik eventjes naar het park om ons ontbijt af te halen, dewelke we vervolgens nuttigen met zicht op Troy. De locatie kan alvast niet beter. Beiden hebben we overigens heerlijk geslapen want de bedden liggen echt goed.

Ons 2de dagje beginnen we met de Maximus Blitz Bahn. Een Bobkart uitgevonden door Maximus Müller, met een hele mooie wachtrij. Ook onderweg zitten er leuke extra’s in zoals het kippenhok. Net naast de Bobkart vinden we Villa Fiasko. Een funhouse met enkele leuke elementen zoals bewegende trappen en draaischijven.

In het andere overdekte gebied vinden we Toos Express. Dit is een Vekoma Junior Coaster met een hele goede eerste drop. De achtbaan verliest over hele parcours nauwelijks zijn snelheid en doordat hij binnen in een hal rijdt, lijkt het alsof je sneller gaat.

We gaan de dag bijna afronden. Ondertussen hebben we nog enkele ritten gemaakt op Troy, Fenix en Merlins Quest. Als laatste beslissen we om de nieuwe ballenbaan eens uit te testen. De Maximus Wunderball werd samen met de renovatie van Expedition Zork gebouwd. Het resultaat zijn 2 ballenbanen waarin je een houten bal naar beneden kan laten rollen. Onderweg neemt de bal enkele hindernissen zoals koebellen, een ouderwetse wasbak of enkele moersleutels.

Nadat we de ballenbaan een paar keer hebben uitgetest, besluiten we ons bezoek aan Toverland af te ronden. We hebben hier een fantastische 2-daagse beleefd en voor ons beiden was het de eerste keer in een tent. Ik vond het alvast heel leuk en zou het in de toekomst misschien nog wel eens doen. Ook Expedition Zork is prachtig gerenoveerd en kan weer voor een hele tijd mee. Tot volgend jaar Toverland! Want dan opent het park vier nieuwe attracties.