Bristol Zoo sluit na 186 jaar voorgoed

Bristol Zoo heeft zijn deuren gesloten na 186 jaar. De poorten van het park openden in 1836. Daarmee stond het park op de 5de plek in de lijst van oudste dierentuinen ter wereld. En de oudste dierentuin ter wereld die zich niet in een hoofdstad bevond. Onze eigenste Zoo van Antwerpen stond op plek 7 in deze lijst en schuift dus nu op naar plekje nummer 6. En als men kijkt naar dierentuinen die zich niet in een hoofdstad bevinden, bevind de zoo zich op de 1ste plek.

 

Maar liefst 90 miljoen mensen bezochten Bristol Zoo. Bij de sluiting werd een gouden bordje omhoog gehangen aan de poorten van de dierentuin.

 

Tienduizenden dieren vonden een plekje in de zoo in zijn 200 jarig bestaan, enkele van de opmerkelijkste zijn:

  • Zebi, een Aziatische olifant uit 1868, zij werd bekend omdat ze de strohoeden van bezoekers opat.
  • Rajah en Rosie, de opvolgers van Zebi gaven dan weer jaren lang ritjes aan kinderen die op bezoek kwamen.
  • Alfred: een gorilla, en waarschijnlijk de bekendste bewoner. Hij was de enige gorilla in het Verenigd Koninkrijk in 1930, en de mascotte van het park, De gorilla overleed in 1948 en zijn lichaam kan je nog steeds bewonderen in het Bristol City museum.

 

In de laatste week bezochten nog een kleine 30000 mensen de dierentuin. Normaal is dat het aantal dat de zoo in 1 maand aan bezoekers mocht ontvangen. Maar de dierentuin zal niet volledig verdwijnen. Het park heeft namelijk nog een zusterpark in South Gloucestershire , het Wild Place Project. Hier houd men zich bezig met het fokken van bedreigde diersoorten. Het plan is om op termijn hier een nieuwe dierentuin te bouwen.

De reden van de sluiting is de huidige leefomstandigheden die nodig zijn voor dieren, de oude zoo is gewoon te klein om de nodige oppervlakte te creëren voor de dieren om te leven. Een nieuwe dierentuin zal dit probleem oplossen.

 

Bron: VRT news

Foto : Instagram Zoo Bristol