Top 10 meeste achtbanen in een pretpark

Ben jij een echte achtbaan fan en hou jij ook zo veel van achtbanen? Ben je zelf vaak terug te vinden op een achtbaan? Dan is dit de perfecte top 10 voor jou! Vandaag zoeken we uit welke pretparken in de wereld de meeste achtbanen hebben.

                                                                                                                                             

#11-8: Six Flags Great Adventure, Kings Dominion, Hersheypark & Carowinds (14)

Carowinds, Kings Dominion, Six Flags Great Adventure en Hersheypark hebben evenveel achtbanen en delen daarom samen de 8ste plaats.

 

Six Flags Great Adventure:

We beginnen de lijst bij Six Flags Great Adventure, gelegen in de Amerikaanse staat New Jersey. De beroemdste achtbaan van het park is ongetwijfeld Kingda Ka, de hoogste achtbaan ter wereld gebouwd door de Zwitserse achtbaanfabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een duizelingwekkende hoogte van 139 meter en bereikt een topsnelheid van 206 km/u in amper 3,5 seconden.

Andere spraakmakende achtbanen in het park zijn een 70 meter hoge Hyper Coaster van B&M (Nitro), een houten achtbaan van Intamin met een snelheid van 112,7 km/u (El Toro), de tweede snelste Stand-Up Coaster ter wereld die gebouwd is door B&M (Green Lantern), een Floorless Coaster van B&M met 7 inversies (Bizarro), een 32 meter hoge Flying Coaster van B&M (Superman – Ultimate Flight), een Inverted Coaster met een snelheid van 80,5 km/u van B&M (Batman The Ride), een 4D Free Spin Coaster van S&S Worldwide (Joker) en de snelste Single Rail Coaster gebouwd door RMC (Jersey Devil Coaster).

In totaal heeft het park 14 achtbanen waarvan 13 stalen en 1 houten. Er zijn 4 achtbanen sneller dan 100 km/u en 8 die sneller gaan dan 80 km/u. In 6 achtbanen ga je dan weer overkop. De oudste nog werkende achtbaan in het park is van 1974 (Runaway Mine Train), de jongste is van 2021 (Jersey Devil Coaster). Six Flags Great Adventure behoort tot de Amerikaanse Six Flags groep.

 

Kings Dominion:

Kings Dominion is gelegen in de Amerikaanse staat Virginia en behoort toe aan de Cedar Fair groep. De bekendste achtbaan van het park is Intimidator 305, een Giga Coaster van Intamin Amusement Rides die 93 meter hoog is en een snelheid bereikt van 144,8 km/u. In 2018 opende Twisted Timbers, een hybride achtbaan van Rocky Mountain Construction die alle inzittenden van hun sokken blaast.

Dominator is eveneens een gekende achtbaan in het park. Het is een Floorless Coaster van B&M die een snelheid bereikt van 104,6 km/u en 5 inversies kent. Verder heeft het park nog een gelanceerde indoor achtbaan met 4 inversies gebouwd door Premier Rides (Flight of Fear), een Bobslee achtbaan van Mack Rides en verschillende houten achtbanen waarvan de spectaculairste Racer 75 is. Racer 75 zijn twee racende houten achtbanen gebouwd door Philadelphia Toboggan Coasters en hebben beide een snelheid van 90 km/u.

In totaal heeft het park 14 achtbanen, daarvan zijn er 4 uit hout en 10 uit staal gemaakt. Er zijn 2 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 8 die sneller gaan dan 80 km/u. Kings Dominion heeft 2 gelanceerde achtbanen en 6 achtbanen met inversies. De oudste achtbaan van het park is gebouwd in 1974 (Woodstock Express) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2022 (Tumbili).

 

Hersheypark:

Hersheypark is gelegen in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De bekendste achtbanen van het park zijn Skyrush, Storm Runner en Fahrenheit. Deze zijn alle drie gebouwd door het Zwitserse Intamin Amusement Rides. Skyrush is een halve floorless coaster (bezoekers zitten met 4 naast elkaar, alleen de buitenste zitjes zijn floorless) van meer dan een kilometer lang. De achtbaan is 61 meter hoog en behaalt een topsnelheid van 120,7 km/u. Bij Storm Runner word je in exact 2 seconden tijd van 0 tot 115,9 km/u en tot een hoogte van 45,7 meter gelanceerd. Tijdens de first drop van 54,9 meter wordt de snelheid verhoogd tot 120,7 km/u waarna verschillende inversies volgen. Fahrenheit moet het dan weer hebben van de 6 inversies en de zeer steile first drop van 97°. De achtbaan is 36,9 meter hoog en behaalt een snelheid van 93,3 km/u.

Andere coole achtbanen van het park zijn de Hyper Coaster van B&M met een snelheid van 122,3 km/u (Candymonium), de Inverted Coaster van B&M met 4 inversies (Great Bear) en een terrein coaster van Schwarzkopf met 1 inversie (Sooperdooperlooper). Het park heeft ook 2 houten achtbanen van GCI, het gaat om de duellerende achtbanen Lightning Racer die beide meer dan een kilometer lang zijn en een snelheid behalen van 82,2 km/u.

In totaal heeft het park 14 achtbanen, daarvan zijn er 3 uit hout en 11 uit staal gemaakt. Er zijn 3 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 9 die sneller gaan dan 80 km/u. Hersheypark heeft 5 achtbanen met inversies en eentje met een lancering. De oudste achtbaan van het park is gebouwd in 1946 (Comet) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2020 (Candymonium).

 

Carowinds:

Carowinds is gelegen in de Amerikaanse staat North Carolina en is een park van de Cedar Fair groep. Het park heeft 4 achtbanen gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard (B&M). Een Giga Coaster met een hoogte van 99,1 meter en een snelheid van 152,9 km/u (Fury 325), een Hyper Coaster met een hoogte van 70,7 meter en een snelheid van 120,7 km/u (Intimidator), een Inverted Coaster met een snelheid van 99,8 km/u en 6 inversies (Afterburn) en een Stand-Up Coaster met een snelheid van 80,5 km/u (Vortex).

Naast de 4 B&M’s heeft het park ook een Flying Coaster van Vekoma die 5 inversies kent (Nighthawk) en een houten achtbaan van International Coasters (Hurler). In 2019 opent Carowinds Copperhead Strike, een multi-launch coaster van het Duitse Mack Rides. Deze achtbaan gaat 5 keer overkop en bevat 2 lanceringen.

In totaal heeft het park 14 achtbanen waarvan 12 stalen en 2 houten. Er zijn 2 achtbanen sneller dan 100 km/u en 8 die sneller gaan dan 75 km/u. In 5 achtbanen kan je overkop gaan en 1 achtbaan heeft een lancering. De oudste achtbaan in het park is van 1973 (Carolina Goldrusher), de jongste achtbaan is van 2019 (Copperhead Strike).

 

#7-6: Kings Island & Wiener Prater (15)

Kings Island en Wiener Prater hebben elk evenveel achtbanen en delen daarom samen de 6de plaats.

 

Kings Island:

Kings Island is gelegen in de Amerikaanse staat Ohio en maakt onderdeel uit van de Cedar Fair groep. De meest legendarische achtbaan van het park is de houten achtbaan The Beast. The Beast heeft een lengte van 2243 meter en is al 43 jaar lang de langste houten achtbaan ter wereld. Bij opening was de achtbaan zowel de langste en de snelste houten achtbaan ter wereld, ook had het de grootste drop van alle houten achtbanen. The Beast bereikt een snelheid van 104,2 km/u en heeft een hoogte van 33,5 meter met een daling van 43 meter die bereikt wordt door tunnels onder de grond.

Orion is een Giga Coaster van B&M en is de snelste en hoogste achtbaan van het park. De rollercoaster bereikt een snelheid van 146,5 km/u en heeft een drop van 91,4 meter. Diamondback is een Hyper Coaster van B&M en is de voormalig snelste en hoogste achtbaan van het park. De achtbaan bereikt een snelheid van 128,7 km/u en is 70,1 meter hoog.

Banshee is een Inverted Coaster die eveneens gebouwd is door het Zwitserse Bolliger & Mabillard (B&M). De achtbaan is de snelste Inverted Coaster ter wereld met een kettinglift en bereikt een snelheid van 109,4 km/u. Banshee heeft 7 inversies en heeft een hoogte van 50,9 meter. Andere grote achtbanen in het park zijn een gelanceerde indoor looping achtbaan van Premier Rides (Flight of Fear), racende houten achtbanen gebouwd door Philadelphia Toboggan Coasters (Racer) en een Suspended Terrein Coaster van Arrow Dynamics (Bat).

In totaal heeft het park 15 achtbanen, daarvan zijn er 5 uit hout en 10 uit staal gemaakt. Er zijn 4 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 10 achtbanen die sneller gaan dan 80 km/u. Kings Island heeft 3 achtbanen met inversies. De oudste achtbanen van het park zijn beide geopend op 29 april 1972 (Racer en Woodstock Express) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2020 (Orion).

 

Wiener Prater:

Wiener Prater is een Oostenrijks pretpark gelegen in de hoofdstad Wenen. Een van de meest verassende achtbanen van het park is de Vekoma familiecoaster Megablitz die een snelheid bereikt van 70 km/u en 19 meter hoog is. Een andere blikvanger van het park is de Boomerang die bezoekers 3 maal voorwaarts en 3 maal achterwaarts overkop laat gaan.

Verder is er Die Gesengte Sau, een Bobsled Coaster van Gerstlauer, een Roller Ball van Ride Engineers Switzerland en een Custom Spinning Coaster van Gerstlauer. Ook de houten achtbaan Hochschaubahn uit 1950 mag niet vergeten worden, een echte klassieker dus. Verder is er een indoor spinning coaster van Gerstlauer en een Volare van Zamperla te vinden, net zoals een grote familieachtbaan van Pinfari.

In totaal heeft het park 15 achtbanen, waarvan er 2 uit hout zijn en 13 uit staal. 14 coasters staan vast in het park, en er is elk jaar een tijdelijke achtbaan aanwezig. Er zijn 3 achtbanen die een snelheid van minstens 70 km/u halen en er zijn 7 achtbanen die minstens de 50 km/u halen. Wiener Prater heeft 3 achtbanen met inversies en 3 met draaiende karretjes. De oudste nog werkende achtbaan van het park is gebouwd in 1948 (Auto BergBahn), de jongste vaste achtbanen van het park zijn gebouwd in 2020 (Roller Ball en Die Gesengte Sau) en de jongste tijdelijke achtbaan is Olympia Looping die in 2022 in het park terug te vinden is. Voor 2023 staat er alweer een nieuwe achtbaan op de planning met de Wiener Looping, een custom looping coaster gebouwd door Mack Rides.

 

#5: Six Flags Great America (16)

Six Flags Great America is gelegen in de Amerikaanse staat Illinois en behoord toe aan de Six Flags groep. Een van de spectaculairste achtbanen van het park is de houten achtbaan Goliath van de achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction (RMC). De houten achtbaan heeft 2 inversies en behaalt een snelheid van 115,9 km/u en is daarmee de snelste houten achtbaan ter wereld. Een andere spectaculaire achtbaan is de gelanceerde S&S Sansei Technologies achtbaan Maxx Force die een snelheid haalt van 125,5 km/u in amper 2 seconden tijd. De American Eagles zijn dan weer twee racende houten achtbanen van Intamin die 1417,3 meter lang zijn en een snelheid behalen van 106,2 km/u. Hierdoor staan 3 van de 10 snelste houten achtbanen ter wereld in Six Flags Great America.

Verder heeft het park nog 4 spectaculaire achtbanen van Bolliger & Mabillard namelijk een Hyper Coaster met een snelheid van 117,5 km/u en een hoogte van 61,6 meter (Racing Bull), een Wing Coaster met 5 inversies (X-Flight), een Flying Coaster met een Pretzel Loop (Superman – Ultimate Flight) en een Inverted Coaster van 30,5 meter hoog en een snelheid van 80 km/u (Batman The Ride).

In totaal heeft het park 16 achtbanen waarvan er maar liefst 5 in hout en 11 in staal zijn. Er zijn 6 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 11 achtbanen die sneller gaan dan 80 km/u. In 7 achtbanen kan je overkop gaan en 2 achtbanen hebben een lancering. Het pretpark heeft een Flying Coaster, een Wing Coaster, een 4D Coaster en 2 Inverted Coasters. De oudste achtbanen van het park zijn geopend in 1976 (Demon en Whizzer) en de jongste achtbaan is geopend in 2019 (Maxx Force).

 

#4-2: Energylandia, Canada’s Wonderland & Cedar Point (17)

Energylandia, Cedar Point en Canada’s Wonderland hebben evenveel achtbanen en delen daarom samen de 2de plaats.

 

Energylandia:

Energylandia is een Pools pretpark gelegen in Zator en werd geopend in 2014. Een van de spectaculairste achtbanen van het park is de Hybride achtbaan Zadra die gebouwd werd door RMC, 62,8 meter hoog is en een snelheid bereikt van 121 km/u. Abyssus is een achtbaan met meerdere inversies, tunnels en lanceringen. Deze achtbaan bereikt een snelheid van 100 km/u en is 38,5 meter hoog.

Met Hyperion hebben ze de snelste en hoogste Mega Coaster in huis van Europa. Deze achtbaan heeft een snelheid van 142 km/u en heeft een drop van 82 meter diep. Speed is de snelste en hoogste watercoaster ter wereld. Deze heeft een hoogte van 50 meter en een snelheid van 101 km/u. Formuła is een gelanceerde achtbaan die bezoekers van 0 naar 79,2 km/u brengt in 2 seconden tijd.

In totaal heeft het park 17 achtbanen, allemaal in staal, waarvan er 2 zowel voorwaarts als achterwaarts gaan. Er zijn 4 rollercoasters die minstens een snelheid halen van 100 km/u en 7 die minstens een snelheid behalen van 70 km/u. In 5 achtbanen ga je overkop en 2 achtbanen hebben een lancering. De oudste achtbanen werden gebouwd in 2014 (Mars, Frutti Loop Coaster en Viking Roller Coaster) en de jongste achtbanen werden geopend in 2021 (Abyssus en Light Explorers). Daarnaast zijn er ook nog 3 achtbanen in aanbouw. Choco Chip Creek en Honey Harbour zijn beide volledig opgebouwd en zullen eind 2022 of begin 2023 geopend worden terwijl er ook nog een Tilt Coaster op de planning staat die lijkt te gaan openen in 2024. Hiermee komt het aantal achtbanen dan op 20 terecht.

 

Canada’s Wonderland:

Canada’s Wonderland is gelegen in de provincie Ontario en is het grootste pretpark van Canada. Canada’s Wonderland is het enige pretpark van de Cedar Fair groep dat niet in de Verenigde Staten van Amerika ligt. De grootste achtbaan van het park is Leviathan, een Giga Coaster van het Zwitserse Bolliger & Mabillard (B&M) met een hoogte van 93,3 meter en een snelheid met 148,1 km/u. Het park heeft ook nog een Hyper Coaster van B&M met een hoogte van 70,1 meter en een snelheid van 123,9 km/u.

De snelste houten achtbaan van het park is Wilde Beast met een snelheid van 90,1 km/u. Mighty Canadian Minebuster is eveneens een houten achtbaan en is net iets minder snel (90 km/u). Andere grote achtbanen zijn een Suspended Coaster van Arrow Dynamics (Vortex), een Custom Looping Coaster van Arrow Dynamics (Dragon Fire), een Vekoma SLC (Flight Deck), een Vekoma Boomerang Coaster (Bat) en een B&M Dive Coaster (Yukon Striker).

In totaal heeft het park 17 achtbanen, daarvan zijn er 3 uit hout en 14 uit staal gemaakt. Er zijn 3 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 8 die sneller gaan dan 80 km/u. Canada’s Wonderland heeft 5 achtbanen met inversies. De 5 oudste achtbanen van het park zijn allemaal gebouwd in 1981 en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2019 (Yukon Striker). Daarnaast is er met Snoopy’s Racing Railway een nieuwe Family Launch Coaster gepland voor 2023 die gebouwd zal worden door ART Engineering.

 

Cedar Point:

Cedar Point is gelegen in Amerikaanse staat Ohio en behoort toe tot de Cedar Fair groep. Het park heeft een topcollectie van achtbanen in het assortiment en je mag het gerust tot één van de beste pretparken ter wereld rekenen. De hoogste en snelste achtbaan van het park is Top Thrill Dragster, een achtbaan gebouwd door Intamin en was bij de opening in 2005 de hoogste en snelste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster wordt in 4 seconden tijd, van 0 tot 193,1 km/u gelanceerd en heeft een hoogte van 128 meter.

Een andere tot de verbeelding sprekende achtbaan in het park is Millennium Force, eveneens gebouwd door Intamin. De achtbaan werd gebouwd in het millenniumjaar 2000 en was bij opening eveneens de hoogste en snelste achtbaan ter wereld met een volledig parcours. Millennium Force heeft een hoogte van 94,5 meter en behaalt een top snelheid van 149,7 km/u. De achtbaan behoort ook tot het select clubje van 7 achtbanen die langer is dan 2 kilometer.

De op twee na snelste achtbaan van het park is Valravn gebouwd door Bolliger & Mabillard. De Dive Coaster is 68 meter hoog, heeft twee grote drops van 90 graden en behaalt een maximale snelheid van 120,7 km/u. Magnum XL-200 werd in 1989 gebouwd door het Amerikaanse Arrow Dynamics. Ook deze achtbaan was bij opening met een snelheid van 115,9 km/u de snelste achtbaan ter wereld. De Hyper Coaster is 62,5 meter hoog en 1556,3 meter lang. Maverick is de 2de gelanceerde achtbaan van Intamin in het park en behaalt een snelheid van 112,7 km/u.

In 2018 opende Steel Vengeance, de grootste hybride achtbaan ter wereld. De rollercoaster werd gebouwd door Rocky Mountain Construction en is 1749,6 meter lang. De achtbaan behaalt een snelheid van 119,1 km/u en is 62,5 meter hoog. Tijdens de rit beleef je een onvergetelijke ervaring en ga je 4 keer overkop.

Andere adembenemende achtbanen van het park zijn een Wing Coaster van B&M met een hoogte van 51,8 meter en een snelheid van 107,8 km/u (GateKeeper), een duellerende houten achtbaan van Arrow Dynamics met een snelheid van 96,6 km/u (Gemini), een Floorless Coaster van B&M met 4 inversies (Rougarou) en een Inverted Coaster van B&M met 6 inversies (Raptor).

In totaal heeft het park 17 achtbanen, daarvan is er 1 uit hout en 16 uit staal gemaakt. Er zijn 7 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 11 die sneller gaan dan 90 km/u. Cedar Point heeft 7 achtbanen met inversies en 2 achtbanen met een lancering. Er is een Inverted Coaster, een Suspended Coaster, een Wing Coaster en een Dive Coaster. De oudste achtbaan van het park is gebouwd in 1964 (Blue Streak) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2018 (Steel Vengeance). Daarnaast is er met Wild Mouse een nieuwe Spinning Coaster gepland die gebouwd zal worden door Zamperla.

 

#1: Six Flags Magic Mountain (21)

Six Flags Magic Mountain is gelegen in de Amerikaanse staat Californië en is het grootste park van de Six Flags groep. Dit park heeft de meeste achtbanen ter wereld en is het enige park ter wereld die de kaap van de 20 achtbanen bereikt heeft. Six Flags Magic Mountain heeft de meeste verschillende soorten achtbanen in haar park staan (Sit Down, Wing, Inverted, Stand Up, Flying, Suspended, 4D, Floorless,…), bijna elk type achtbaan hebben ze in hun collectie.

De snelste en hoogste achtbanen van Six Flags Magic Mountain zijn de beide achtbanen van Superman Escape from Krypton. De achtbanen hebben een snelheid van 160,9 km/u en hebben een hoogte van 126,5 meter, hierdoor zijn ze de 3de hoogste en 4de snelste achtbanen ter wereld. Goliath is een Mega Coaster van het Zwitserse bedrijf Giovanola en bereikt een snelheid van 136,8 km/u. De achtbaan heeft een hoogte van 71,6 meter en een drop van 77,7 meter.

X2 is een spectaculaire 4-dimensionale achtbaan gebouwd door Arrow Dynamics. Tijdens de rit draaien de bezoekers verschillende keren rond hun as waardoor ze meerdere keren overkop gaan. De achtbaan haalt een snelheid van 122,3 km/u en heeft een daling van 65,5 meter. Full Throttle is de eerste en enige achtbaan ter wereld waarbij de trein zowel langs de bovenkant van de track rijdt en ook langs de onderkant van de track rijdt. De achtbaan werd gebouwd door Premier Rides en heeft 3 lanceringen waarvan er 2 voorwaarts en 1 achterwaarts.

Een andere grote achtbaan van het park is Viper, een Custom looping Coaster van Arrow Dynamics met een snelheid van 112,7 km/u. Riddler’s Revenge is gebouwd door B&M en is de snelste, hoogste en langste Stand-Up Coaster ter wereld en heeft ook nog eens de meeste inversies op een Stand-Up Coaster. Scream is een Floorless Coaster van B&M met 7 inversies. Tatsu is gebouwd door B&M en is de snelste en hoogste Flying Coaster ter wereld. Twisted Colossus is een duellerende Hybride achtbaan van Rocky Mountain Construction. Ninja is één van de snelste Suspended Coasters ter wereld waarbij de bakjes vrij bewegen. New Revolution is gebouwd in 1976 door Anton Schwarzkopf en was de eerste moderne achtbaan ter wereld met een verticale looping. Wonder Woman Flight of Courage is dan weer de snelste, hoogste en langste Single Rail coaster gebouwd door RMC.

In totaal heeft het park maar liefst 21 achtbanen, daarvan is er 1 uit hout en zijn er 20 uit staal gemaakt. Er zijn 8 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 16 die sneller gaan dan 80 km/u. Six Flags Magic Mountain heeft 10 achtbanen met inversies, als je deze achtbanen allemaal 1 keer doet, ben je 43 keer overkop gegaan, dit is een absoluut record in een pretpark. De oudste achtbanen van het park zijn gebouwd in 1971 (Gold Rusher en Magic Flyer) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2022 (Wonder Woman Flight of Courage).

 

Spookpretpark:

Wonderland Eurasia opende met 4 jaar vertraging eindelijk in 2019 de deuren, maar wist meteen al op een gedeelde 3de plaats in deze lijst binnen te komen met 17 achtbanen. Het park was gevestigd in de Turkse hoofdstad Ankara en was gigantisch groot. Nog nooit eerder in de geschiedenis ging er een nieuw park open met zoveel achtbanen. Maar na enkele maanden sloot het park de deuren wegens compleet wanbeleid en fraude. De helft van de achtbanen opende ook nooit voor het publiek ondanks ze allemaal volledig overeind stonden. Momenteel staan alle 17 achtbanen nog in het park, maar het lijk zo goed als zeker te zijn dat het park nooit nog opnieuw de deuren zal openen.

 

Toekomst:

I In de toekomst zal deze lijst nog vaak veranderen. Om te beginnen zijn er in twee nieuwkomers in de lijst bijgekomen met Six Flags Great Adventure en Kings Dominion. Beide parken maakte hun herintreden want stonden eerder ook al in de lijst. Hun herintreden waren het gevolg van de opening van Jersey Devil Coaster in Six Flags Great Adventure en Tumbili in Kings Dominion.

Naast de nieuwkomers in de top 10 zijn er ook nog heel wat andere projecten op til. Maar liefst 4 pretparken die al in de lijst stonden kregen er in 2021 en 2022 een achtbaan bij. Six Flags Magic Mountain opende Wonder Woman Flight of Courage, Energylandia opende Abyssus en Light Explorers, Wiener Prater opende Olympia Looping en Hersheypark opende Candymonium.

Voor de verdere toekomst is al bekendgemaakt dat Energylandia nog 3 achtbanen van Vekoma zal openen met de Mine Train achtbaan Choco Chip Creek, de Junior Coaster Honey Harbour en een Tilt Coaster. Wiener Prater zal met Wiener Looping een 16de achtbaan openen in 2023.

Six Flags Over Texas zal hun 14de coaster openen met Aquaman: Power Wave in 2023 waardoor ze de top 10 zullen binnenkomen. Ook Europa Park plant een 14de achtbaan te openen in 2023 waardoor ze opnieuw in de top 10 komen. Verder plannen zowel Cedar Point alsook Canada’s Wonderland om een 18de rollercoaster te openen die beide gepland staan voor 2023.

Parken die net niet de top 10 halen zijn: Six Flags Over Texas (13), Nagashima Spa Land (13), Europa Park (13), Blackpool Pleasure Beach (12), Six Flags New England (11), Six Flags Over Georgia (11), Six Flags Fiesta Texas (11), Lagoon (10), Six Flags Discovery Kingdom (10), Knott’s Berry Farm (10), Busch Gardens Tampa (10), Flamingo Land (10) en Alton Towers (10).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 5.000 pretparken en meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.