Top 10 meeste achtbanen in een Europees pretpark

Ben jij een echte achtbaan fan en hou jij ook zo veel van achtbanen? Ben je zelf vaak terug te vinden op een achtbaan? Dan is dit de perfecte top 10 voor jou! Vandaag zoeken we uit welke pretparken in Europa de meeste achtbanen hebben.

 

Er zijn er maar liefst 4 nieuwkomers in de top 10. Hierdoor zijn er 10 pretparken die allemaal 8 achtbanen hebben en daardoor samen op een 10de plaats staan. Daarom is de top 10 een top 19 geworden.

 

#19-10: Efteling, Gardaland, Linnanmäki, PortAventura Park, Phantasialand,… (8)

Het Belgische Bobbejaanland, het Nederlandse Efteling, het Spaanse PortAventura Park, het Italiaanse Gardaland, het Duitse Movie Park Germany, het Duitse Phantasialand, het Deense Djurs Sommerland, het Deense Fårup Sommerland, het Zweedse Gröna Lund en het Finse Linnanmäki hebben allemaal 8 achtbanen in het assortiment en delen daarom samen een 10de plaats.

 

Efteling:

Efteling is gelegen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en is het bekendste pretpark van Nederland. De belangrijkste achtbanen van het park zijn de Dive Coaster Baron 1898, de looping coaster Python, de watercoaster Vliegende Hollander en de duellerende houten achtbanen Joris en de Draak.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 5 een snelheid behalen van minstens 70 km/u. Het park heeft 2 houten achtbanen en 2 duellerende achtbanen. In 2 achtbanen gaat men overkop, maar het park heeft geen gelanceerde achtbanen. De oudste nog werkende achtbaan werd geopend in 1981 (Python) en de jongste achtbanen werden geopend in 2020 (Max & Moritz).

 

Movie Park Germany:

Movie Park Germany is gelegen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De grootste achtbanen van het park zijn de gelanceerde achtbaan Star Trek: Operation Enterprise, de hangende achtbaan MP-Xpress en de houten achtbaan Bandit. Het park heeft met Studio Tour en Van Helsing’s Factory ook twee darkride achtbanen waarbij de attractie rond een verhaal draait.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 3 een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In 2 achtbanen ga je overkop en er zijn 2 achtbanen met lanceringen. Het park bevat 1 houten achtbaan, 2 hangende achtbanen en 2 achtbanen die indoor gelegen zijn. De oudste nog werkende achtbaan werd gebouwd in 1996 (Backyardigans: Mission to Mars) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2021 (Studio Tour).

 

Djurs Sommerland:

Djurs Sommerland is gelegen in de Deense regio Midtjylland en is het snelst groeiende pretpark van Denemarken. De grootste achtbanen van het park zijn de 3 Intamin achtbanen met de hangende achtbaan DrageKongen, de gelanceerde achtbaan waarbij je op quads plaatsneemt Juvelen en de Mega-Lite achtbaan Piraten.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 4 een snelheid behalen van minstens 70 km/u. Er is 1 echte gelanceerde achtbaan, een hangende achtbaan en een watercoaster. Het park bevat geen houten achtbanen of achtbanen die overkop gaan. De oudste nog werkende achtbaan werd gebouwd in 2002 (Thor’s Hammer) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2022 (T-Rex Family Coaster).

 

Fårup Sommerland:

Fårup Sommerland is gelegen in de Deense regio Nordjylland en bevat naast het pretpark ook een groot outdoor waterpark. De belangrijkste achtbanen van het park zijn de looping coaster Fønix, de gelanceerde achtbaan Lynet en de hangende achtbaan Orkanen.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 3 een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In 2 achtbanen ga je overkop en is hangende achtbaan. Het park bevat 1 houten achtbaan en 1 gelanceerde achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan werd gebouwd in 1992 (Mine Expressen) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2022 (Fønix).

 

Gröna Lund:

Gröna Lund is gelegen in de Zweedse hoofdstad Stockholm is bevindt zich op een schiereiland naast het water. De belangrijkste achtbaan van het park is Monster, een Inverted Coaster van B&M. Verder heb je nog een Schwarzkopf achtbaan Jetline, de bizarre Intamin Zac Spin Insane en de hybride houten achtbaan Twister.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 2 een snelheid behalen van 90 km/u en 6 achtbanen een snelheid van minstens 50 km/u. In 2 achtbanen ga je overkop maar er zijn geen gelanceerde achtbanen. Het park bevat 1 houten achtbaan, 1 4D coaster en 2 hangende achtbanen. De oudste nog werkende achtbaan werd gebouwd in 1976 (Nyckelpigan) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2021 (Monster).

 

Bobbejaanland:

Bobbejaanland is gelegen in de Belgische provincie Antwerpen en werd opgericht in 1961 door de countryzanger Bobbejaan Schoepen. De belangrijkste achtbaan van het park is Fury, een Infinity Coaster van Gerstlauer waarbij het treintje zowel voorwaarts als achterwaarts de track kan afleggen, uniek in de wereld. Twee andere belangrijke achtbanen zijn de Gerstlauer EuroFighter Typhoon met een meer dan verticale drop en de indoorcoaster met de langste achtbaantreintjes ter wereld Revolution/Mount Mara.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 1 een snelheid bereikt van minstens 100 km/u en 2 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In 2 achtbanen ga je overkop en er is 1 achtbaan waarin je een Virtual Reality-ervaring kan beleven. Het park bevat geen enkele houten achtbaan maar wel 1 gelanceerde achtbaan. Er is ook een indoorachtbaan en een hangende achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan werd gebouwd in 1987 (Dream Catcher) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2019 (Fury).

 

Gardaland:

Gardaland is gelegen in de Italiaanse regio Veneto en ligt vlakbij het Gardameer. Een van de topattracties is de Wing Coaster Raptor van B&M, die zeer mooi gethematiseerd is. Daarnaast heb je ook nog de spectaculaire Dive Coaster Oblivion The Black Hole, Sequoia Magic Loop een bizarre achtbaan waarbij de bezoekers lange tijd ondersteboven hangen en Mammut een lange mijntrein achtbaan in een ijsthema.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 1 een snelheid behaalt van 100 km/u en 4 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In maar liefst 5 achtbanen ga je overkop en er is 1 Inverted Coaster en 1 Wing Coaster. Het park bevat geen enkele houten achtbaan of gelanceerde achtbaan. De oudste achtbaan werd gebouwd in 1985 (Shaman) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2016 (Kung Fu Panda Master).

 

Linnanmäki:

Linnanmäki is gelegen in de Finse hoofdstad Helsinki en is het oudste pretpark van het land. De achtbaan in het park met de meeste historische waarde is ongetwijfeld de houten achtbaan, Vuoristorata, die gebouwd werd in 1951. De rollercoaster heeft drie treinen die bestuurd worden door een Brakeman. Een Brakeman is een persoon die meerijdt op de achtbaan en ervoor zorgt dat de trein op tijd remt. Linnanmäki heeft ook twee speciale achtbanen, namelijk de 4D Coaster, Kirnu, waarbij de bakjes rond de horizontale as draaien en daardoor overkop gaan en Ukko, een bizarre achtbaan waarbij de lifthill pas eindigt in de helft van de eerste inversie, waardoor de bezoekers heel traag overkop gaan. De spectaculairste achtbaan is Taiga die in 2019 opende in het park, het is een multi launch coaster met meerdere inversies van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen, maar er is ook nog een twijfelgeval. Sommige achtbaanfans rekenen het mee als een Inverted Powered Coaster en anderen dan weer niet. Voor wie het wel meerekent heeft het pretpark dus 9 achtbanen. Linnanmäki heeft 2 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 2 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. Het park heeft 1 houten achtbaan, 1 4D coaster en in 3 achtbanen kan je overkop. De oudste nog werkende achtbaan van het park opende in 1951 (Vuoristorata). De jongste achtbaan van het park opende in 2019 (Taiga).

 

Phantasialand:

Phantasialand is gelegen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en is een zeer compact pretpark waar alle attracties dicht bij elkaar gebouwd zijn en in elkaar verstrengeld. De drie belangrijkste achtbanen van het park zijn: F.L.Y.de allereerste gelanceerde Flying Coaster in de wereld, Taron de snelste multi launch coaster ter wereld en Black Mamba een Inverted Coaster die half in de grond is ingebouwd.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen, hiervan bereikt er 1 een snelheid van meer dan 100 km/u en 3 achtbanen gaan sneller gaan dan 70 km/u. Het park heeft geen houten achtbaan maar wel 2 gelanceerde achtbanen. In 2 achtbanen kan je overkop, er is 1 Inverted Coaster, 1 indoor coaster en 2 achtbanen met draaiende karretjes. De oudste nog werkende achtbaan van het park opende in 1988 (Crazy Bats). De jongste achtbaan van het park is opende in 2020 (F.L.Y.).

 

PortAventura Park:

PortAventura Park is gelegen in de Spaanse provincie Tarragona en is een onderdeel van het PortAventura World Resort. De meest sensationele achtbaan van het park is Shambhala, een Hyper Coaster van B&M, die een drop heeft van 78 meter diep en daarbij een snelheid behaalt van 134 km/u. De snelste achtbaan van het park is de gelanceerde achtbaan Furius Baco, met een snelheid van 135 km/u en de achtbaan die het meest overkop gaat is Dragon Khan, waarbij de bezoekers door 8 inversies moeten. Hiernaast heb je nog een duellerende houten achtbaan Stampida en een aantal familieachtbanen.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 3 sneller gaan dan 100 km/u en 5 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. PortAventura heeft 3 houten achtbanen, 1 gelanceerde achtbaan en 2 achtbanen die overkop gaan. De oudste achtbanen werden gebouwd in 1995 (Dragon Khan en Diablo). De jongste achtbaan werd gebouwd in 2012 (Shambhala).

 

#9-7: Mirabilandia, Heide Park & Walibi Belgium (9)

Het Italiaanse Mirabilandia, het Belgische Walibi Belgium en het Duitse Heide Park hebben allemaal 9 achtbanen in hun park staan en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Heide Park:

Heide Park is gelegen in de Duitse deelstaat Nedersaksen en is het pretpark dat het meeste actie aanbiedt in Duitsland. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire achtbanen zoals de houten achtbaan Colossos, die een hoogte heeft van 50 meter, de Dive Coaster Krake, de Wing Coaster Flug der Dämonen en de gelanceerde achtbaan Desert Race.

In totaal heeft Heide Park 9 achtbanen waarvan er 6 voor de durvers zijn en 3 voor families. Er zijn 4 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 100 km/u en er zijn 5 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. In 4 achtbanen gaan de bezoekers overkop en er is 1 gelanceerde achtbaan. Heide Park heeft ook 1 houten achtbaan en een zeldzame Bobslee-achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de Looping Coaster Big Loop, die geopend werd in 1983 en de jongste achtbaan van het park is de Wing Coaster, Flug der Dämonen, die opende in 2014.

 

Mirabilandia:

Mirabilandia is gelegen in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. De belangrijkste achtbanen van het park zijn de gelanceerde Intamin achtbaan iSpeed, Katun de Inverted Coaster van B&M met 6 inversies en Divertical een watercoaster van Intamin. Ook de familieachtbaan Rexplorer is een populaire achtbaan onder de bezoekers.

In totaal heeft Mirabilandia 9 achtbanen waarvan 2 achtbanen minstens een snelheid behalen van 100 km/u en 3 achtbanen zijn sneller gaan dan 70 km/u. In 2 achtbanen gaan de bezoekers overkop en er zijn 3 gelanceerde achtbanen. Het park heeft geen houten achtbaan meer maar wel 2 achtbanen waarbij je tegen elkaar kan racen. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Rexplorer die geopend werd in 1983 en de jongste achtbaan van het park is Desmo Race die in 2019 geopend werd.

 

Walibi Belgium:

Walibi Belgium is gelegen in de Belgische provincie Waals-Brabant. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire attracties, waaronder de gelanceerde indoor looping achtbaan Psyké Underground en de gelanceerde watercoaster Pulsar waarbij de bezoekers met een snelheid van 101 km/u in het water plonsen. Daarnaast heeft het park ook een houten achtbaan (Weerwolf), een Inverted Coaster (Vampire) en een Boomerang Coaster (Cobra). De belangrijkste achtbaan van het park is echter de Intamin Mega Coaster Kondaa, de snelste en hoogste achtbaan van de Benelux.

In totaal heeft Walibi Belgium 9 achtbanen waarvan er 2 een snelheid behalen van meer dan 100 km/u en 6 achtbanen die een snelheid behalen van meer dan 70 km/u. In totaal gaan er 3 achtbanen overkop en zijn er 3 achtbanen die het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afleggen. Er is 1 houten achtbaan en 2 achtbanen die gelanceerd worden. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Psyké Underground, die opende in 1982, en de jongste achtbaan van het park is Kondaa die opende in 2021.

 

#6-5: Alton Towers & Flamingo Land (10)

De Britse pretparken Alton Towers en Flamingo Land hebben elks 10 achtbanen en delen daarom samen de 5de plek.

 

Alton Towers:

Alton Towers is gelegen in het Engelse graafschap Staffordshire en is gelegen rond de torens van het kasteel van Alton. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire attracties zoals de Flying Coaster Galactica, waarbij de bezoekers het gevoel krijgen dat ze vliegen gedurende de rit. Het park bezit ook de intense Inverted Coaster Nemesis en de Dive Coaster Oblivion, waarbij de bezoekers 35 meter onder de grond duiken. De spectaculairste achtbaan van het park is de looping coaster Smiler die maar liefst 14 keer overkop gaat en daarmee het wereldrecord in handen heeft. Tot slot is er nog Wicker Man, een rollercoaster die vuur en hout combineert.

In totaal heeft Alton Towers 10 achtbanen waarvan er 3 overkop gaan. Het park heeft 1 achtbaan die sneller gaat dan 100 km/u en 6 achtbanen die een snelheid behalen hoger dan 70 km/u. Het park heeft 1 gelanceerde achtbaan en 1 houten achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de Runaway Mine Train, die geopend werd in 1992 en de jongste achtbaan in het park is de houten achtbaan Wicker Man die opende in 2018.

 

Flamingo Land:

Flamingo Land is gelegen in het Engelse graafschap North Yorkshire en is een combinatie van een pretpark en dierentuin. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire achtbanen, maar ook een heleboel achtbanen die gericht zijn op de allerkleinsten. De spectaculairste is de looping coaster Sik waarbij de bezoekers 10 keer overkop gaan tijdens de rit. Kumali is een custom Inverted Coaster van Vekoma die een snelheid bereikt van 88,3 km/u en waarbij de bezoekers 4 keer overkop gaan. Velocity is een gelanceerde motorachtbaan die een snelheid bereikt van 86,9 km/u. Mumbo Jumbo is een El Loco coaster van S&S Sensei Technologies, deze achtbaan heeft een spectaculaire drop van maar liefst 112° en is daarmee de achtbaan met de op een na steilste drop in Europa.

In totaal heeft Flamingo Land 10 achtbanen, waarvan er 5 gericht zijn op de durvers en 5 gericht zijn op kleine kinderen. Er zijn 9 achtbanen waar volwassenen in mogen. In 4 achtbanen ga je overkop en er is 1 gelanceerde achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Dino Roller, die in 1988 geopend werd. De jongste achtbaan van het park is Sik, die in 2022 geopend werd.

 

#4: Blackpool Pleasure Beach (12)

Blackpool Pleasure Beach is gelegen in het Engelse graafschap Lancashire en is een pretpark met een hoge historische waarde. Het park bevat veel houten oude achtbanen en andere nostalgische attracties. De grootste achtbaan van het park is de Big One, een megacoaster van Arrow Dynamics, die een snelheid behaalt van 119,1 km/u en bij opening de grootste van Europa was. Icon is een multi launch coaster die verschillende keren overkop gaat. In de Inverted Coaster Infusion ga je dan weer 5 keer overkop, terwijl je bij de houten achtbaan Grand National met elkaar in duel kan gaan. Steeplechase is de enige nog werkende achtbaan in de wereld waarbij bezoekers op 3 verschillende tracks tegen elkaar kunnen racen.

In totaal heeft Blackpool Pleasure Beach 12 achtbanen waarvan er 8 in staal zijn en maar liefst 4 in hout. Er is 1 achtbaan die een snelheid behaalt van meer dan 100 km/u en er zijn 4 achtbanen die een snelheid behalen van meer dan 70 km/u. Het pretpark heeft 4 achtbanen die langer zijn dan 1000 meter en 2 attracties waarbij je tegen elkaar kan racen. Het park bevat 2 gelanceerde achtbanen en 3 achtbanen die overkop gaan. Blackpool Pleasure Beach heeft als enige pretpark in de wereld 4 nog werkende achtbanen die in 1935 gebouwd zijn of vroeger. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de houten achtbaan Big Dipper, die in 1923 geopend werd en de jongste achtbaan is Icon, de multi launch coaster die in 2018 opende.

 

#3: Europa-Park (13)

Europa-Park is gelegen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en richt zich op de volledige familie. Het park heeft verschillende spectaculaire attracties en ook verschillende attracties gericht op gezinnen en kinderen. In het pretpark worden er elke dag verschillende grote shows opgevoerd en ondertussen werd ook het waterpark Rulantica geopend. De grootste achtbaan van het park is de megacoaster Silver Star, die een snelheid behaalt van 127 km/u en 73 meter hoog is. In de achtbaan Blue Fire kan je dan weer 4 keer overkop gaan en in de houten achtbaan Wodan raas je dan weer tegen 100 km/u door het parcours.

In totaal heeft het pretpark 13 achtbanen waarvan er 12 in staal en 1 in hout. Er zijn 3 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 100 km/u en er zijn 7 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. Het pretpark bevat 2 watercoasters en 2 achtbanen die een Virtual Reality-ervaring aanbieden. Er is 1 achtbaan die overkop gaat en er is ook 1 gelanceerde achtbaan. Europa-Park heeft 2 achtbanen die indoor zijn gebouwd en 1 Bobslee-achtbaan. De oudste achtbaan van het pretpark is Alpenexpress Enzian, die geopend werd in 1984 en de jongste achtbaan van het park is Ba-a-a-Express die in 2016 opende.

 

#2: Wiener Prater (15)

Wiener Prater is gelegen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het pretpark heeft geen vaste toegangsprijs zodat men moet betalen per attractie. Het pretpark heeft vele familieachtbanen en een aantal thrillrides. De spectaculairste achtbaan van het park is de Boomerang Coaster waarbij de bezoekers 3 keer voorwaarts overkop gaan en 3 keer achterwaarts overkop gaan. Volare is een achtbaan van Zamperla waarbij de bezoekers in de bakjes van de achtbaan moeten liggen. De attractie bereikt een snelheid van 50 km/u en gaat 2 keer overkop. Verder heeft het park nog de Megablitz, een familieachtbaan van Vekoma, die een snelheid bereikt van 70 km/u en een verrassend leuke rit weggeeft.

In totaal heeft het park 14 vaste achtbanen in het assortiment zitten en 1 tijdelijke, waarvan er 3 een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In 2 achtbanen ga je overkop en het park heeft 2 houten achtbanen waarvan er eentje alleen is toegelaten voor de allerkleinste kinderen. Het pretpark heeft 3 wilde-muis achtbanen en 3 achtbanen met draaiende karretjes. Er zijn 3 achtbanen overdekt, waarvan er 2 een volledige rit in het donker hebben. Er is 1 achtbaan waar de bezoekers moeten in liggen en 1 achtbaan met swingende bakjes. De oudste nog werkende achtbaan van het pretpark is de houten kinderachtbaan Auto BergBahn, die geopend werd in 1948. De jongste vaste achtbanen van het park zijn de Gesengte Sau en Roller Ball die elks in 2020 opende. De tijdelijke achtbaan van 2022 was Olympia Looping die van 12 maart tot en met 28 augustus in het park stond.

 

#1: Energylandia (17)

Energylandia is gelegen in de Poolse provincie Malopolskie en is het snelst groeiende pretpark in Europa. Het pretpark opende in 2018 met Hyperion de grootste mega coaster van Europa, die een snelheid van 142 km/u heeft en een drop bevat van 82 meter diep. Het park opende met Speed de grootste watercoaster ter wereld. Speed heeft een hoogte van 50 meter en bereikt een snelheid van 101 km/u. De spectaculairste achtbaan is Zadra, een hybride achtbaan van RMC. Abyssus is een multi launch coaster met meerdere inversies. Daarnaast heeft Energylandia met Roller Coaster Mayan ook nog een Inverted Coaster en met Formuła een tweede gelanceerde achtbaan.

In totaal heeft Energylandia 17 achtbanen waarvan er 5 overkop gaan. Er zijn 4 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en er zijn 7 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. Het park heeft 2 achtbanen waarbij de bezoekers onderaan de track hangen en 2 gelanceerde achtbanen. Er zijn 2 achtbanen waar de bezoekers de track zowel voorwaarts als achterwaarts afleggen en er is een hybride achtbaan. De oudste achtbanen van het park zijn geopend in 2014. Dit zijn de familieachtbanen Mars, Owocowy Ogród en Viking Roller Coaster. De jongste achtbanen van het park zijn Abyssus en Light Explorers die opende in 2021.

 

 

Toekomst:

De lijst is de afgelopen jaren hard veranderd en zal ook in de toekomst nog hard veranderen. Deze keer zijn er maar liefst 5 nieuwe pretparken die de lijst voor het eerst binnenkomen. We hebben ook 10 parken in de lijst die in 2020, 2021 of 2022 een nieuwe achtbaan opende. Daarnaast zijn er nog verschillende andere parken die nog toekomstplannen hebben voor 2023 of later.

We overlopen eerst even de 5 nieuwe parken in deze top 10. Efteling opende de duellerende achtbanen Max & Moritz in 2020, Movie Park Germany opende de indoorachtbaan Studio Tour in 2021, Gröna Lund opende de Inverted Coaster Monster in 2021, Djurs Sommerland opende de powered coaster T-Rex Family Coaster in 2022 en Fårup Sommerland opende de looping coaster Fønix in 2022.

Dat wil zeggen dat ook 5 parken die al in de top 10 stonden nieuwe achtbanen kregen. Phantasialand opende F.L.Y. in 2020, Walibi Belgium opende Kondaa in 2021, Flamingo Land opende Sik in 2022, Wiener Prater opende Roller Ball en Gesengte Sau in 2020 en Olympia Looping in 2022 en Energylandia opende zowel Abyssus en Light Explorers in 2021.

Voor de verdere toekomst heeft Walibi Belgium plannen om de oude Keverbaan te heropenen waardoor het totaal aantal achtbanen op 10 zal komen. Europa-Park plant in 2023 een nieuwe looping coaster terwijl ook Wiener Prater hetzelfde zal doen. In Energylandia staan dan weer twee gloednieuwe achtbanen te wachten om geopend te worden, het gaat dan om Choco Chip Creek en Honey Harbour terwijl er ook nog een derde nieuwe achtbaan is aangekondigd met een spectaculaire Tilt Coaster. Dit brengt het totaal op 20 dan.

Verder zijn er ook parken die net niet in deze top 10 staan die plannen hebben om een nieuwe achtbaan te openen waardoor ze wel in de top 10 komen. Het gaat om Parc Astérix die in 2023 Toutatis zal openen. Walibi Holland heeft aangekondigd om een RMC Raptor Track achtbaan te gaan bouwen, een precieze openingsdatum is nog niet helemaal duidelijk. Voor Thorpe Park zijn er ook al jarenlange geruchten voor een nieuwe achtbaan, maar officieel is het voorlopig nog niet bekendgemaakt. Skyline Park heeft momenteel maar 6 achtbanen maar plant er wel 3 nieuwe in 2023 en 2024. Ook Tusenfryd zal met Storm – The Dragon Legend een gelanceerde achtbaan openen.

Parken die net niet de top 10 halen zijn: Parc Astérix (7), Walibi Holland (7), Thorpe Park (7), Hansa Park (7), Parque de Atracciones de Madrid (7), Freizeit-Land Geiselwind (7), PowerLand (7), Plopsaland De Panne (7), Liseberg (6), Parque Warner Madrid (6), Skyline Park (6), Parc Saint Paul (6), Cavallino Matto (6), Erlebnispark Tripsdrill (6), Freizeitpark Plohn (6) en Nigloland (6).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 5.000 pretparken en meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.