Nieuwe leeuwenman voor Wildlands

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen heeft weer een leeuwenman in de groep. Deze leeuw, met de naam Jafar, is afkomstig uit een safaripark uit het Franse Sigean. Hij is de opvolger van Dudley, die eind maart overleden is. 

 

Op dit moment heeft WILDLANDS een leeuwentroep van vier vrouwen en één man. Bekijk hier de uitleg van dierverzorgster Zoë Slaat over de aankomst van Jafar en waarom hij nu nog achter de schermen zit en niet te zien is voor bezoekers.

 

 

Leeuwen zijn de enige katachtigen die in grote, sociale groepen leven. Afhankelijk van de hoeveelheid voedsel en water in de omgeving, kan een groep uit 3 tot 30 leeuwen bestaan. In de groep leven leeuwinnen (moeders, zussen en nichten) en hun welpen, samen met één of meer volwassen mannetjes die geen familie van hen zijn. De groep heeft een hechte band en zal geen ‘vreemden’ accepteren. De mannetjes blijven een paar maanden of een paar jaar, maar de leeuwinnen blijven voor het leven bij elkaar. Volwassen mannetjesleeuwen zijn veel groter dan vrouwtjes en hebben indrukwekkende manen rond de nek. De kleur, grootte en omvang van de manen varieert per leeuw en met de leeftijd. De manen laten het mannetje er indrukwekkend uit zien, wat aantrekkelijk is voor de vrouwtjes en intimiderend voor andere mannen. De dikke manen van de leeuw beschermen ook zijn nek tegen harkende klauwen tijdens gevechten met andere mannetjes over territoriumgeschillen of fokrechten.