Week van de PREhistorie in Archeon Museumpark

Tijdens de prehistorische week van 9 tot en met 15 juli kunnen bezoekers van Archeon zien hoe het eraan toe ging duizenden jaren geleden!

 

Als je dit nu leest, kun je iets dat ze in de prehistorie nog niet eens bedacht hadden: lezen en schrijven. We gaan ervan uit dat ze wel met elkaar communiceerden via taal, maar hoe dat precies ging weten we niet. Wel heeft de mens toen allemaal sporen achtergelaten waaruit we kunnen afleiden hoe ze huizen bouwden, het land bewerkten, wat ze aten en wat ze droegen.

 

Maak kennis met de vele technieken van duizenden jaren geleden. Ontdek hoe je echte gereedschappen maakt van vuursteen. Zie hoe je planten en dierenhuiden kunt bewerken tot kleding. Maak zelf je eigen vuur en kijk hoe je eten kan bereiden in aardewerk.

In het mesolithicum worden vallen gestrikt en er worden demonstraties gegeven over het looien van huiden. Daar kunnen weer mooie kleren van gemaakt worden. De sjamaan houdt een ceremonie ter voorbereiding op de jacht. Er wordt vis gerookt en bij de trechterbekercultuur worden nog veel meer prehistorische lekkernijen gemaakt. Bij de eerste boeren kunnen ze bijvoorbeeld al brood maken. Bezoekers kunnen ook zelf een broodje op stok bakken boven het vuur. Bij de Bronstijd kon men al metaal bewerken, daar brandt de oven om het brons te kunnen gieten. En bij de IJzertijd kunnen bezoekers met een vuurslag en vuursteen vuur maken, dat is nog best lastig!