Uitgetest: Tonnerre 2 Zeus – Parc Astérix

Tonnerre de Zeus in het Franse pretpark Parc Astérix onderging de afgelopen 3 jaar een heuse metamorfose. Bijna de volledige track werd onder handen genomen, de achtbaan kreeg nieuwe elementen en nieuwe treinen. Daarom werd de rollercoaster omgedoopt tot Tonnerre 2 Zeus. Wij gingen naar Frankrijk om deze vernieuwde achtbaan uit te testen.

 

Tonnerre de Zeus werd origineel gebouwd in 1997 in het Franse pretpark Parc Astérix door de Amerikaanse fabrikant Custom Coasters International. Destijds was de achtbaan zeer revolutionair en was deze enorm geliefd bij het publiek. Het was meteen de spectaculairste houten achtbaan van Europa en de rit was enorm krachtig en intens.

Helaas was Custom Coasters International, zoals bijna bij al hun achtbanen, de bochten vergeten te banken waardoor er met hoge snelheid door de platte bochten gegaan werd en er grote laterale G krachten ontstonden. Als een dergelijke achtbaan gloednieuw is, betekend dit een zeer pittige maar doenbare rit. Wanneer dergelijke achtbanen verouderen, beukt de rollercoaster door het parcours en dit resulteerde in een brute onaangename rit waardoor je meer bezig bent met de klappen te incasseren dan het genieten van het achtbaanritje.

 

Transformatiewerken:

Aangezien de originele fabrikant Custom Coasters International in 2002 de boeken toe deed, zocht Parc Astérix naar een andere fabrikant om het hele project uit te voeren. Hierbij kwamen ze bij de Amerikaanse fabrikant The Gravity Group die ook instond voor Twister in Gröna Lund, Cú Chulainn in Tayto Park, Wood Express in Parc Saint-Paul en Timber in zusterpark Walibi Rhône-Alpes.

De transformatiewerken starten reeds tijdens de wintersluiting van 2019/2020. Toen werd fase 1 van het project uitgevoerd. Dit betekende een retracking van verschillende delen van het parcours zoals de first drop, de tunnel na de first drop, de eerste 180° bocht en de drop die er op volgt.

Tijdens de wintersluiting van 2020/2021 werd fase 2 van het project uitgevoerd. Dit betekende een retracking van de laatste 256° helix en deze werd meteen ook erg gebankt voor het comfort te verbeteren. Daarnaast werd ook een 180° bocht , die onder de eerste 180° bocht zit, volledig geretracked en gebankt. Tot slot werd ook de 572° helix uit het parcours verwijderd en de overgebleven 180° bocht flink geretracked en gebankt.

Tijdens de wintersluiting van 2021/2022 ging de derde fase van het project van start en werden de spectaculairste wijzigingen uitgevoerd. Er werd een 90° gebankte airtimeheuvel toegevoegd aan het parcours, een zeer scherp gebankte 180° bocht, extra airtimeheuvels en een tunnel met misteffecten. Daarnaast werden ook de oude PTC (Philadelphia Toboggan Coasters) treinen vervangen door nieuwe treinen van Gravitykraft Corporation, een dochterbedrijf van The Gravity Group. De laatste twee zitjes van de trein werden omgedraaid en voor een extra toeslag kan je op deze manier de rit achterwaarts beleven.

Onze ervaring:

Ik heb de pech gehad nooit de oude Tonnerre de Zeus te kunnen doen in zijn beginjaren toen die op zijn best was. Mijn eerste ervaringen dateren van 2015 en ik vond het toen al een ruwe baan. Drie jaar later in 2018 had ik eigenlijk geen plezier meer en was ik tijdens de rit enkel nog maar bezig met zo goed of zo kwaad het kon de klappen te incasseren. Ik was dan ook erg blij te horen dat er aan deze baan gewerkt werd en toen het project 3 jaar later volledig af was, stond ik dan ook vol ongeduld te wachten om het resultaat te kunnen beleven en te ervaren.

De rit gaat meteen bergop de liftheuvel op. Tijdens de optakeling zijn meteen een hele hoop van de spectaculaire veranderingen te zien. Je krijgt een goed zicht op de verdwenen 572° bocht en de spectaculaire 90° gebankte airtimeheuvel.

Meteen al van bij de first drop is het verschil met vroeger enorm. Je kan opnieuw volop genieten van die heerlijke steile en snelle first drop die op een fantastische manier de tunnel in duikt. Na de 180° bocht komt het nieuwe spectaculaire element in zicht, de 90° gebankte airtimeheuvel. Deze doet denken aan een enkele helft van een High Five element bij sommige duellerende achtbanen. Wat een toffe toevoeging is dit!

De train raast nu opnieuw door een zwaar vernieuwde 180° bocht met sterke banking. Hierna volgt een stukje ‘goede’ oude track dat niet nodig geacht werd te vernieuwen maar je voelt meteen een groot verschil met de nieuwe track van daarvoor. Ondertussen is de trein beland in de 180° bocht net onder de eerste bocht van het parcours die eveneens ook mooie banking gekregen heeft. De trein raast verder over het enorm lange parcours naar de voormalige 572° helix. De verdwijning van dit element heb ik eigenlijk niet gemist. Tot slot rijdt de trein door een nieuwe tunnel waar eveneens misteffecten zijn toegevoegd om te eindigen in de gebankte 256° helix.

Het was van in het begin tot het einde genieten van de achtbaanrit. De trein raast heerlijk door heel zijn parcours en nu kunnen we opnieuw genieten zonder klappen te incasseren. Het blijft erg opvallend hoelang de rit telkens weer opnieuw aanvoelt, er lijkt precies geen einde aan te komen, zelfs nu de achtbaan eigenlijk net iets korter is geworden. Parc Astérix heeft dan ook een uitstekende job gedaan met de retracking van deze achtbaan en dit zou ook eigenlijk wel mogen gebeuren met onze Weerwolf in Walibi Belgium. Op deze manier krijg je toch een hedendaagse aangename achtbaan en tegelijkertijd blijft het een klassieke woodie.

 

Nieuwe treinen:

Ook de nieuwe treinen zorgen trouwens voor een wereld van verschil in beleving. Wat voor ons wel een minpunt is, is dat de oude PTC trainen van 28 personen vervangen werden door Gravitykraft Corporation trainen waar slechts nog 26 personen kunnen in plaatsnemen. Maar de twee achterste zitjes zijn omgedraaid en je dient hiervoor 8 euro te betalen om er te mogen in plaats nemen, wat wil zeggen dat er van de 28 zitjes er slechts nog maar 24 normale overblijven. In het begin van de dag leek ook niemand hier gebruik te willen van maken door de hoge kostprijs, dus vertrok de trein steevast met 2 lege zitjes, wat dus resulteerde in een capaciteitsverlies van 9%. Later op de dag zagen we hier wel mensen plaatsnemen. Daarnaast vinden we 8 euro per ritje wel echt te veel om geregeld de backwards experience uit te proberen. Voor deze 8 euro mag je dan weer wel de wachtrij overslaan, dus op drukke dagen kan dit dan weer een interessante zet zijn.

Achterwaarts:

Tijdens ons bezoek wouden we toch eens uittesten wat het was om deze achtbaan achterwaarts te beleven. Ik had al wel enkele keren eerder achtbanen achterwaarts geprobeerd zoals bijvoorbeeld Fury in Bobbejaanland, The Swarm in Thorpe Park in de tijd dat de achterste rijen nog omgedraaid waren en natuurlijk alle shuttle achtbanen. Maar zo ver ik mij kan herinneren had ik toch nog nooit een houten achtbaan achterwaarts gedaan. Het leek me dan ook een enorm pittige ervaring en ik vreesde er een beetje voor dat het niet aangenaam zou zijn.

Tot mijn grote verassing kan ik jullie vertellen dat ik er echt wel van genoten heb van dat achterwaarts ritje. De baan is niet te wild en je krijgt niet te veel onverwachte klappen. Mensen die niet zo’n stevige maag hebben moeten misschien wel een klein beetje voorzichtig zijn dat ze voor het ritje niet te veel gegeten hebben om de kans op misselijkheid te verminderen, want de achtbaanrit is echt enorm lang.

En tijdens deze rit viel het ook gewoon op dat je op de achterste rij zit en dat dit gewoonweg de beste rij is om deze achtbaan te beleven, ook als de zitjes normaal zouden staan. Ik verkies wel gewoon een voorwaartse rit, maar ik ben wel erg blij dat ik het eens geprobeerd heb en ik ben er zeker van dat sommige achtbaanfans deze ervaring zullen verkiezen boven de normale ervaring.

 

Conclusie:

Parc Astérix deed een uitstekende job met de vernieuwingswerken. Ze slaan hier eigenlijk 2 vliegen in 1 klap. Ten eerste is de achtbaan nu bijna volledig geretracked waardoor de achtbaan terug aangenaam geworden is. Ten tweede werden er spectaculaire elementen toegevoegd aan het parcours waardoor het park een nieuwe ervaring kan aanbieden en kan uitpakken met een nieuwe attractie, maar waarbij de fans van de oude houten achtbaan hun geliefde attractie niet zijn verloren.