Sfeerverslag: Feria de Abril in Sevilla – 6 mei 2022

Begin mei trokken Themeparkfreaks Jos, Rik, Tim en Jonathan erop uit naar het zuiden van Spanje en Portugal om daar enkele pretparken en volksfeesten te bezoeken. Een van deze volksfeesten die we bezochten was Feria de Abril in Sevilla, gelegen in de Spaanse regio Andalusië. Op het programma stond onder andere een reizende water coaster en een inverted coaster!

 

Feria de Abril is een van de grootste volksfeesten ter wereld. Het feest wordt ieder voorjaar gehouden in de Spaanse stad Sevilla en trekt maar liefst 5 miljoen bezoekers op een week tijd. Vrijdag is de drukste dag met 850.000 bezoekers. De Spanjaarden komen in traditionele klederdracht naar het festijn, waar onder meer dan 1000 dans- en dranktenten terug te vinden. Naast de gigantische kermis zijn hier ook parades terug te vinden met paard en kar, stierengevechten en dansfeesten die tot in de late uurtjes doorgaan.

Dit jaar liep de Feria de Abril van 1 mei tot 7 mei, maar de kermis zelf werd verlengd van 28 april tot en met 8 mei. Al van bij het aankomen viel ons meteen de omvang van het event op. Alle auto’s werden afgeleid naar een randparking aan de stad. Deze parking was zo immens groot dat er wel oneindig veel auto’s leken te kunnen parkeren. Van daaruit was een onafgebroken stroom aan bussen voorzien die de bezoekers gratis naar de Feria de Abril brachten en tot half 3 ’s nachts weer naar de parking brachten. Wat een goede organisatie was dit zeg! Hier zouden ze in België nog veel van kunnen leren…

De laatste keer dat het evenement had plaatsgevonden was in 2019, toen waren er maar liefst 9 rollercoasters aanwezig geweest. Helaas is het niet gemakkelijk om de verpachtingslijsten van Spaanse kermissen te pakken te krijgen dus was het bij onze reis boeken volledig gissen hoeveel rollercoasters er dit jaar present zouden zijn. In de week voor ons vertrek had ik al uren opzoekingswerk gedaan en dat leverde 9 rollercoasters op, al had ik nog geen beelden kunnen zien van alle delen van de kermis. Daarnaast wordt er in Spanje vaak voor afgebroken of komen exploitanten later opdagen, waardoor je nooit echt helemaal zeker bent. Het bleef dus afwachten tot we daar waren om zeker te zijn hoeveel er nu exact zouden staan.

 

We waren nog niet lang op de kermis of ik zag al meteen onze eerste rollercoaster die ik vooraf niet had gespot, het zouden dus 10 credits worden deze avond. De verassingscredit had de naam Tokito en is een kinderachtbaan in de vorm van een ovaal. Om het feest compleet te maken kregen we ook allemaal ballonnen van de exploitant.

Een beetje verder zagen we alweer een andere bonus credit, met Tronkito, die ons die avond dan 11 credits zou opleveren. Ook dit is een kinderachtbaan in de vorm van een ovaaltje.

De volgende credit was de eerste van de twee Dragon rollercoasters. Deze had de naam El Nuevo Dragon Elliot.

Naast een lading kinderachtbanen stonden er ook 5 grote rollercoasters op deze kermis. Daarvan waren er maar liefst 3 wilde muizen met draaiende karretjes. Al gauw kwamen we tot de ontdekking waarom hier elk jaar 3 muizen staan. Er stond namelijk aan elke wilde muis ongeveer een wachtrij van maar liefst 20 minuten terwijl er steenhard werd doorgewerkt door de exploitanten. Gemiddeld waren er telkens zo’n 5 karretjes op het parcours aan het ronddraaien zonder de karretjes mee te rekenen die nog in het station stonden te wachten.

De eerste van de 3 wilde muizen was de Raton Vacilon die twee extra’s had ten opzichte van de standaard wilde muis. Ten eerste was er de tunnel in de vorm van een grote kattenmond waarin het karretje verdwijnt. Ten tweede bevatten de rollercoaster special effects in deze tunnel en de inzittende konden via knopjes op het karretje bepalen wat hier zou gebeuren. Dit had ik nog nooit eerder gezien en was echt leuk! Eerst dacht ik nog dat ze er voor de show opzaten en dat het niet echt zou werken, maar niks was minder waar.

De volgende achtbaan was weer een kleine achtbaan, deze keer met draaiende karretjes. De Megabross rollercoaster met rode track en blauwe supports. Ja de kleuren zijn belangrijk om te vermelden want deze exploitant kocht maar liefst 4 exact dezelfde rollercoasters aan die allemaal de naam Megabross hebben en dezelfde theming. Gelukkig voor ons is de trackkleur verschillend.

In Spanje houden ze van thrillrides waar je moet in rechtstaan. Dit verhoogt namelijk de sensatie en spanning!

Maar er staan hier ook genoeg gewone thrillrides en andere attracties.

 

Ondertussen was het tijd geworden op de tweede spinning wild mouse te doen. Deze keer was het de Raton Vacilon Con Gato Comilon, een hele lange naam die gevormd wordt door een al even hoog naambord. Ook deze muis heeft een tunnel in de vorm van een kat en bevat special effects die via de knoppen in het karretje te besturen valt.

Maar een van de achtbanen waar ik het meest naar uitgekeken had, was de water coaster Selva Encatada, voor zo ver ik weet de enige reizende water coaster in de wereld! De lay-out is eveneens uniek en wordt volgens mij ook op geen enkele andere achtbaan gebruikt. Het was dan ook heel fijn om deze meteen op zijn eerste kermis te kunnen doen sinds 2019. Ook Selva Encatada had een knop op het karretje om een extra watereffect te activeren en natuurlijk mogen we de tunnel niet vergeten.

Als je dacht dat er maar 1 wilde muis was met een dergelijk lange naam en gigantisch naambord, dan heb je het mis, want hier in Spanje reist er nog een tweede rond, namelijk de Super Raton El Mas Vacilon. Deze achtbaan bevatte eveneens een tunnel maar deze keer geen special effects. Wel was deze uitgerust met een funhouse gedeelte, maar helaas was dit afgesloten en konden we dit dus niet uitproberen.

Terug tijd voor een kinderachtbaan, deze keer de tweede Dragon Coaster op deze kermis die simpel weg de naam Dragon had. Als hoogtepunt kregen we een ballon mee naar huis!

En toen we dachten dat we alle achtbanen ontdekt hadden, bleek er nog een kinderachtbaan verstopt te zitten helemaal achteraan. Dit zou betekenen dat we maar liefst 12 rollercoasters zouden doen op deze kermis want we moesten er ook nog 2 andere doen. Deze kinderachtbaan had de naam Miny Mouse en was uitgerust met gelukkig ook enkele grotere stoelen.

Wie wou afkoelen bij dit warme weer kon terecht in de Cataratas.

De voorlaatste achtbaan was Carrusel Express. Een live action rollercoaster waarbij alle inzittende een waterpistooltje krijgen waarmee ze mogen schieten op de medewerkers die eveneens uitgerust zijn met waterpistolen. Tot mijn verbazing mochten we de waterpistolen houden en kregen we ook nog rode en groene vlaggetjes. Zouden ze geweten hebben dat we later nog naar Portugal zouden gaan?

De 12de en laatste rollercoaster van de dag is de bijzondere Ala Delta, een inverted coaster van Reverchon. Van dit exemplaar werden er maar twee in de wereld gemaakt. De andere is de Euro Coaster van Buwalda die voornamelijk op de Duitse kermissen reist maar ook af en toe naar Nederland komt. Onderaan de drop waren er nog prachtige fonteinen geïnstalleerd die iedere keer net op tijd naar beneden gingen als er een karretje aan kwam.

We hadden ons heel erg gehaast, maar in tussentijd waren we al 4 en een half uur gevorderd. Blij dat we dus op tijd naar deze kermis gekomen waren. We besloten dat het tijd was om te eten. Hierna wouden we nog een ritje maken in het reuzenrad. Het reuzenrad is niet alleen heel hoog en mooi, het draait ook enorm snel. Het lijkt alsof je naar een filmpje aan het kijken bent dat wordt doorgespoeld. Een ervaring dat we absoluut niet wouden missen.

Ondertussen waren de gigantisch brede paden volledig gevuld met mensen en stonden er lange rijen aan de attracties wat onder andere goed te zien is op andere foto’s.

Voor de booster stond er een wachtrij waar geen haar in mijn hoofd aan dacht om daarin te gaan staan, en de top spin die draaide het ene ritje na de andere met alle banken compleet gevuld. Hetzelfde drukke scenario aan zowat alle attracties.

Ten slotte zijn we nog een kijkje gaan nemen bij alle tenten. Een onafgebroken rij aan feesttenten waar we minutenlang door liepen om tot bij het einde te geraken. En zo waren er maar liefst 4 rijen met langs beide kanten tenten. Goed voor in totaal meer dan 1000 feesttenten. Tegen dat we hier doorwaren waren er 6 uur verstreken sinds de aankomst bij de kermis. We hadden dus makkelijk nog veel langer kunnen blijven en nog veel meer interessante attracties kunnen doen, maar het was tijd om naar het hotel te gaan, want de volgende dag stond er alweer heel wat de op de planning.

Kortom, het was een meer dan geslaagde avond en ik wil hier zeker terugkomen. Er was zoveel te zien dat eigenlijk 1 avond te weinig is om een volledig beeld te krijgen van alle festiviteiten. De Feria de Abril van Sevilla is een echte aanrader voor iedereen die van volksfeesten en kermissen houdt.