Sfeerverslag: Fårup Sommerland – 05 juni 2022

Fårup Sommerland verbaasde haar fans met de komst van een nieuwe achtbaan van formaat. Vekoma bouwde hier namelijk Fønix. Dit en het feit dat Fårup Sommerland gewoon een supergezellig park is, deed Themeparkfreaks Bob en Tristan besluiten opnieuw een tripje richting Denemarken te plannen.

 

Fårup Sommerland hanteert een systeem waarbij ze niet werken met kassa’s aan de ingang van het park, maar waarbij je aan het begin van de parking moet betalen bij een soort van tolhuisjes. Een handig systeem als je bekijkt dat je eens je geparkeerd bent meteen door de ingang kan wandelen, maar toch een systeem met een behoorlijk nadeel aangaande de files die ontstaan op de toegangswegen naar het park. Zo kwamen we dan ook pas een uur na openingstijd voorbij de ingang gewandeld. Vanop de parking kan je meteen enkele blikvangers van het park zien. Het is een park dat zo ingedeeld is dat het links en rechts van de parking een zone heeft.

We besloten meteen richting de nieuwe aanwinst Fønix te wandelen, maar onderweg pikten we uiteraard al enkele attracties mee. Zo werd Flagermusen onze eerste attractie van de dag. Deze spinning coaster, gebouwd door Reverchon, doet waarvoor hij gebouwd is en dat is enorm hard spinnen.

De volgende attractie die op ons pad kwam – en meteen onze eerste nieuwe credit was sinds ons vorige bezoek – werd Saven. Saven is een Family Boomerang Coaster, gebouwd door Vekoma. Deze baan vonden we enorm leuk, net als alle andere in haar soort is de rit zeer prettig, maar hier werd die nog net wat beter doordat je doorheen een tunneltje gaat en over een wandelpad.

En dan was eindelijk het moment aangebroken dat we begonnen aanschuiven bij de allernieuwste aanwinst van het park: Fønix. Deze achtbaan van het type Wildcat werd gebouwd door Vekoma en is al meteen een pareltje om naar te kijken, je ziet deze zelfs al staan vanop de straat, nog voordat je het park bereikt. Voor ons eerste ritje moesten we alvast niet overdreven lang aanschuiven, al was het behoorlijk druk in het park.

Deze baan is zonder twijfel even indrukwekkend om te berijden als om naar te kijken. Met heel veel snelheid rijdt de trein over de track, maar de inside top hat wordt trager genomen, waardoor je enkele seconden ondersteboven hangt, wat wij een geweldig element vonden. Tijdens de rest van de rit krijg je heel wat airtime te verwerken, die jammer genoeg een beetje afgeblokt wordt door de riempjes van de beugels, maar toch nog steeds meer dan voelbaar is. Echt een topaanwinst waarvan we enkel maar kunnen hopen dat er ooit een variant dichter bij huis zal gebouwd worden.

Nu we de voor ons nieuwe credits gescoord hadden, konden we op ons gemakje van de rest van het park gaan genieten. Een park waarvan we enkel kunnen zeggen dat het prachtig in het groen gelegen is en fantastisch personeel heeft dat vol enthousiasme de mensen bedient en regelmatig grapjes uithaalt.

We namen ondertussen plaats in alweer een achtbaantje van Vekoma, ditmaal Mine Expressen. Deze baan is van het type Junior Coaster en neemt je mee voor een ritje van 335 meter lang, een zeer leuke opvuller.

Ook al hadden we alle andere credits binnen het park al eerder gescoord, we besloten toch alle achtbanen opnieuw te doen. Hiervoor wandelden we opnieuw voorbij de ingang, naar de andere kant van het park. De eerste baan die we hier tegenkwamen was Pindsvinet, oftewel het egeltje, een klein kinderbaantje van Zamperla dat wel een beetje ruw aanvoelde, maar eigenlijk nog best pittig was.

Echt ruw werd het pas in de houten achtbaan Falken. Van ons vorige bezoek wisten we al wel dat deze baan een bepaalde ruwheid had in de bochten, maar toen nog genietbaar was. Na vijf minuutjes wachten namen we al plaats in het treintje voor een rit waarbij we meteen merkten dat de ruwheid op het randje van onaangenaam gekomen was. Hier is toch dringend een retracking nodig.

Gelukkig stond naast het houten gevaarte ook Orkanen, een Family Suspended Coaster van Vekoma dat wel een toppertje is. Je vliegt over het water en duikt zelfs even onder het water in een tunneltje.

Er stond nog een achtbaan op onze planning, namelijk Lynet. Deze gelanceerde achtbaan, gebouwd door Gerstlauer, zou je een beetje kunnen vergelijken met onze eigen Anubis The Ride in Plopsaland De Panne. En dan weet je dat deze een superleuke lancering heeft en enkele leuke inversies, maar toch durfde deze Lynet enkele tikken uit te delen in de bochten.

Onze dag begon stilaan op zijn einde te lopen, maar we hadden nog tijd voor enkele attracties. We namen eerst plaats in Fårup Rafting, een Rapid River die niet bijzonder nat was, maar wel superleuk.

We hoopten ook nog de boomstammetjes te kunnen doen, maar die gingen jammer genoeg net stuk. Wachten tot ze hersteld waren leek ons te veel tijdverlies, want we zouden het park niet kunnen verlaten zonder toch nog een keertje die knaller Fønix te doen. Ditmaal zaten we op het laatste stoeltje van de trein en opnieuw waren we verbluft door deze baan. Dit is zeker top tien materiaal voor ons.