Sfeerverslag: Djurs Sommerland – 04 juni 2022

In 2019 bezocht ik voor het eerst de Deense pretparken Djurs Sommerland en Fårup Sommerland en was er meteen mijn hart verloren. Aangezien beide parken enkele toffe nieuwigheden bouwden was de drang groot om dit jaar terug te gaan. Samen met Tristan trok ik daarom langsheen enkele Duitse pretparken, om uiteindelijk op 4 juni in Djurs Sommerland te belanden.

 

We arriveerden iets voor openingsuur en merkten dat wij alvast niet de enigen zouden zijn die deze dag het park zouden bezoeken, maar dat lieten we niet aan ons hart komen, want vanaf die ingang kan je al de Intamin-achtbanen Piraten en DrageKongen zien blinken in het zonnetje, dat ook aanwezig was. Na nog een knuffel met de parkmascotte trokken we het park in.

We besloten eerst de linkerkant van het park te doen, waardoor we in de Oosterse zone terechtkwamen. Als eerste attractie van de dag namen we plaats in de allerkleinste achtbaan van het park: Jungle Rally. Een klein maar fijn baantje, perfect voor de jongste bezoekers.

Onze volgende achtbaan werd DrageKongen, een hangende familiale achtbaan, gebouwd door Intamin. Deze baan wist me de eerste keer al enorm te bekoren en ook ditmaal genoot ik met volle teugen van het ritje. Je vertrekt bij deze baan in een donker gedeelte, waarbij het treintje al licht gelanceerd wordt richting de lifthill. De rit zelf zit vol leuke bochten en het tempo ligt best hoog, de perfecte family thrill.

Nog meer thrill zochten we bij Tigeren, een Gyro Swing van Intamin. Deze enorme schommelattractie heeft behalve een imposante aanblik, ook heel wat aankleding en een leuke wachtrij gekregen. De rit zelf levert heel wat kriebels op. Net als bij andere frisbees schommel je heen en weer terwijl de gondel ronddraait, maar door het open design van de beugels krijg je hier het gevoel dat je letterlijk uit je zitje vliegt, waardoor je een flinke portie airtime krijgt.

We liepen ondertussen het leuke westerndorpje binnen, waar heel wat horeca te vinden is, maar ook de zweefmolen Wild West Karrusellen. Niet echt een bijzondere attractie uiteraard, maar deze molen draait ook achterwaarts, wat hem toch net leuk genoeg maakt om plaats te nemen voor een ritje.

Ondertussen arriveerden we in de nieuwe themazone Dinosaurland, die het park dit jaar opende. Om plaats te maken voor deze zone verdween de oude rondvaart Jungle Safari uit het park. In deze zone staan twee attracties en een grote speeltuin. De zone roept meteen de juiste sfeer op dankzij de toepasselijke muziek en aankleding. Aan het rondritje met jeeps vonden we het op dat ogenblik wat te druk, dus besloten we voorlopig enkel de achtbaan T-Rex Family Coaster uit te testen. Deze achtbaan is een powered coaster gebouwd door Mack Rides. De wachtrij en stationsgebouw zijn alvast zeer mooi aangekleed en dompelen je echt onder in de sfeer. De rit zelf verloopt een beetje zoals elke andere achtbaan van dit type, maar de onride muziek op de treintjes maakt het extra leuk.

We zetten onze weg verder en wandelen het vikinggebied binnen, waar we een ritje maakten op Thor’s Hammer, een leuk baantje van Gerstlauer. Deze Bobsled Coaster bevat heel wat pittige bochtjes en een leuke portie airtime.

Een andere baan waar ik goede herinneringen aan had, was Juvelen, een familiale gelanceerde achtbaan gebouwd door Intamin. Deze baan kreeg een prachtig aangekleed stationsgebouw en een leuke darkridescène aan het begin van de rit. De trein, die vormgegeven is als 18 quads aan elkaar, wordt tweemaal gelanceerd doormiddel van bandenlanceringen. Een enorm leuke achtbaan met een hoge herhalingswaarde.

Den Vilde Hønsejagt werd onze volgende achtbaan van de dag. Deze gekke baan werd aangekleed als een kippenhok waarin een vos op jacht gaat naar de kippen. Een leuk baantje, vooral dan voor de jonge bezoekers. De baan is gelegen in een zeer leuk aangeklede boerderijzone met meerdere attracties voor kinderen. Leuk detail is dat de medewerkers hier ook allemaal als boeren verkleed lopen.

We kwamen aan bij de piratenzone van het park, waar we als eerste plaatsnamen in Søulken. Deze polyp-attractie geeft een zeer stevig ritje weg, wat wij uiteraard best wisten te waarderen. De bediener van de attractie liep als een echte piraat rond en haalde grapjes uit met de mensen, wat Djurs Sommerland toch dat beetje anders maakt dan andere parken, de inzet en het enthousiasme van het personeel doet de beleving enkel maar beter worden.

Ook een dikke thumbs up voor het personeel dat onze volgende achtbaan bediende, Piraten, een zogenaamde Intamin Mega Lite. Deze achtbaan levert een snelle rit vol snelle richtingswissels en vooral pakken airtime. Niet meteen geschikt voor de bredere mensen onder ons, maar de operators aan deze baan deden er werkelijk alles aan om iedereen in het stoeltje te krijgen en vooral de beugel ver genoeg gesloten te krijgen, al moesten ze met twee personen komen duwen en hun eigen lichaamsgewicht in de strijd gooien. We zagen dan ook enkele malen hoe de operators dit met de glimlach deden, ook bij mezelf trouwens. Van alle brede mensen die een ritje wilden wagen hebben ze maar eentje echt moeten weigeren, na enorm veel moeite gedaan te hebben en zelfs meermaals van stoeltje te laten wisselen.

Aangezien het prachtig weer was tijdens ons bezoek besloten we afkoeling te gaan zoeken bij de watercoaster Skatteøen. Deze werd gebouwd door Mack Rides en werd aangekleed met een piratenrots en heel wat andere theming, opnieuw zeer mooi. Ook de rit zelf is zeker de moeite waard om voor aan te schuiven.

Nog meer water zochten we op in de boomstamattractie Long Cun Expedition. Deze oude attractie blijft leuk om te doen, maar hier dringen renovaties zich toch wel op, naar mijn persoonlijke mening. De rotsen zijn niet meer wat ze geweest zijn en het geheel vloekt een beetje met de rest van het park, dat er prachtig bij ligt.

We waren nu het park rond en moesten toch ook nog dat nieuwe rondritje een keertje getest hebben in Dinosaurland. Deze attractie van Mettalbau Emmeln lijkt het zoveelste rondritje, maar kon ons eigenlijk wel verbazen. De jeeps rijden door een gebied vol dinosaurussen, groot en klein. Onderweg rijd je zelfs doorheen enkele indoorstukken. De jeeps houden ook halt bij enkele scènes, wat het geheel een waardige attractie maakt.

Opnieuw stond er een waterattractie stond op onze planning, ditmaal de rapid river Rio Grande Rafting. Ook hier merk je, net als bij de boomstammetjes, wel heel erg de leeftijd op. De theming van de rotsen heeft haar schoonheid verloren en ook hier hopen we dat het park de attractie zal gaan vernieuwen. Dit rit zelf is nog steeds wel zeer leuk.

Eindigen deden we onze dag met een extra ritje op de fribee-attractie Tigeren.