Pinkster Riddertoernooi in Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn

Tijdens het Pinksterweekend zijn er vele activiteiten in de middeleeuwen van Museumpark Archeon. Het hoogtepunt is wel het Pinkster Ridder Toernooi. In de middeleeuwse stad wordt feest gevierd en dat laten de Ridders zien. Muzikanten spelen, de verhalenvertellers vertellen magische verhalen, de pinksterprocessie gaat door de middeleeuwse straat en kinderen behalen een ridderdiploma.

Het ridder toernooi is oorspronkelijk een gevechtstraining maar is ontwikkeld tot een geliefd evenement. Het is een vertoon van welstand, rijkdom en ridderlijkheid dat velen in de hoge kringen verschaft. Het is een spel met winnaars en verliezers. In Archeon wordt de toernooivorm ‘pas d’armes’ uitgevoerd. Daarbij daagt een ridder, of een groep ridders, iedereen die passeert uit voor een gevecht. Het gevecht wordt uitgevoerd met lansen. Er geldt een puntensysteem en middels harde klappen uitdelen of het breken van de lans, daar kunnen de ridders punten mee scoren!De dag begint met een Pinksterprocessie in de middeleeuwen en de bezoekers worden uitgenodigd om aan de optocht mee te doen. Vaandeldragers, volgelingen, kinderen iedereen krijgt een rol en na afloop krijgt iedere deelnemer een middeleeuwse lekkernij.Op de beide pinksterdagen gaan de minderbroeders samen met de bezoekers in processie en brengen de symbolen van het Pinksterfeest, vuur en water, naar de poorters in Gravendam.De verhalenverteller hoort ook helemaal in het decor van de middeleeuwen. Hij trok namelijk altijd door Europa en op zoek naar de bijzondere feesten die in de steden plaatsvonden. Zo ook deze bijzondere verhalenverteller Donderelf die de bezoekers laat kennismaken met het verhaal van Koning Arthur met zijn ridder Lancelot.  De muzikanten spelen vrolijke liederen en geven voorstellingen voor de bezoekers.RidderdiplomaKinderen kunnen een eigen ridderdiploma behalen en leren zwaardvechten, boogschieten, schrijven met een veer en nog veel meer.

Reserveer het bezoek vooraf   

Om Archeon te bezoeken hebben alle bezoekers een geldig entreebewijs en een aankomsttijdslot reservering nodig, ook als men al een ticket of Museumkaart heeft. Zo spreiden wij de bezoekers. Het bezoek kan gereserveerd worden op archeon.nl.