Sfeerverslag: Zatorland – 2 mei 2022

Het Poolse Zator is de thuisbasis van Energylandia. Dit grote park heeft ondertussen maar liefst 17 achtbanen. Ondertussen is men al aan het werk aan 2 nieuwe achtbanen en is er nog een derde gepland. Tussen al dat achtbaan geweld door zou je durven vergeten dat er in Zator nog een pretpark ligt. Het park kreeg de naam Zatorland en biedt 2 achtbanen en een handvol andere attracties aan. Tijd om een kijkje te gaan nemen.

 

We staan met z’n drieën aan de poort van Zatorland. Het is al 16h, dus de tijd dringt. Eerder vandaag hadden we bezoek gebracht aan Auschwitz, danig onder de indruk van het brute verleden van dit kamp, wilden we dag nog met iets leuks afsluiten. Gelukkig ligt Zatorland op wandelafstand van ons vakantiepark en kunnen we onze dag hier afsluiten. Het entreegebouw heeft alvast iets avontuurlijks weg en we spotten hier ook dinosaurus. Ik ben alvast heel benieuwd!

Het valt ons op dat het park in verschillende delen is opgedeeld. Het eerste deel heet alvast Lunapark volgens onze parkplattegrond. Hier vinden we ook de eerste van de 2 achtbanen die het park heeft. De achtbaan komt duidelijk uit het kermis circuit en kreeg de naam Dino Coaster.

Terwijl ik wat foto’s van dit toch wel mooie themagebied neem, besluiten Hannelore en mijn moeder het reuzenrad uit te testen.

Stiekem zijn we hier natuurlijk voor de achtbanen. Daarom begeven we ons nu naar een ander deel van het park. Dit deel heet park Owadow, wat Pools is voor Insecten Park. In dit insecten gebied vinden we achtbaan nr. 2 en dat is een Big Apple. De achtbaan staat hier sinds april dit jaar. Ik vind het alvast een leuke toevoeging voor het park. Het is duidelijk ook de populairste attractie van het park als we kijken naar de wachtrij. De overige attracties moeten het met heel wat minder volk doen.

In het Insecten Park vinden we nog een heleboel reuze insecten. Denk maar aan wespen, lieveheersbeestjes en rupsen.

Het derde deel van het park brengt ons naar de oertijd want hier vinden we een heleboel dinosaurussen. En hoewel ik hier was voor de achtbanen, moet ik toegeven dat dit dino gedeelte duidelijk de topattractie van het park is. Er staan enkele oudere statische dino’s maar ook een heleboel nieuwe die heel vlotjes bewegen. De dinosaurussen zijn ook op ware grootte nagemaakt. Zo komt de Brachiosaurus (die met zijn lange nek) wel heel imposant over en ben ik heel erg onder de indruk van de bewegende T-rex.

Voor het vierde deel gaan we helaas geen tijd meer hebben. De website van Zatorland leert mij dat dit deel van het park rond de Griekse Mythologie draait. In dit gebied vind je een rondvaart waar je langs allerlei witte Griekse beelden vaart.

 

Waar we wel nog tijd voor hadden was een draaimolen met vliegende olifantjes. Ik wilde eigenlijk zeggen de Dumbo molen maar die staat natuurlijk in Disneyland Parijs. Hannelore en mijn moeder besluiten er alvast een ritje op te maken.

Met deze leuke molen loopt ook onze dag ten einde. Zatorland was de ideale afsluiter voor vandaag. Het park lijkt klein maar met het dinopark en het insecten gebied ben je wel een tijdje bezig als je alles wil gezien hebben. Het park is duidelijk op kinderen gericht, dat merk je ook aan de attracties. Desondanks de kleinschaligheid van het park vind ik het er wel verzorgd en mooi uitzien. Overal vind je wel iets van theming terug waardoor je er als volwassene toch iets te doen hebt. Hopelijk brengt dit park nog wat achtbanen naar het park zodat ik er nog eens een reden heb om er naartoe te gaan. Dus hopelijk tot ziens!