Disneyland Paris produceert zelf elektriciteit met zonnepanelen op parking

In het najaar van 2020 startte Disneyland Paris met de bouw van een fotovoltaïsche installatie. De installatie bestaat uit zonnepanelen die op de parking zijn geplaatst. Bezoekers parkeren er hun wagen onder de zonnepanelen. De installatie is nog niet volledig klaar maar toch produceert het park al zo’n 10 gigawatt uur per jaar aan elektriciteit. In 2023 zal het park dit optrekken naar 36 GWh per jaar.

 

Disneyland Paris begon in 2020 aan de bouw van een fotovoltaïsche installatie op de parking. Dit deed het resort in samenwerking met de Urbasolargroep. Ondertussen zijn er al meer dan 46.000 borden geplaatst over meer dan 7.000 parkeerplaatsen. In 2023 zal de volledige installatie in gebruik genomen worden. Momenteel gebruikt het park het al afgewerkte deel en produceert dat zo’n 10 GWh per jaar. Dat is het gebruik van een stad met  4.800 inwoners. In 2023 zal het park maar liefst 36 GWh per jaar produceren en zal het 1 van de grootste fotovoltaïsche installaties zijn in Europa. Zo verkleint het park zijn ecologische voetafdruk met 890 ton. Die 36 GWh is namelijk het gebruik van een stad met 17.400 inwoners.

De installatie wordt gebouwd in samenwerking en co-investering met de Urbasolargroep. Het project zal 20 hectare fotovoltaïsche tinten omvatten. Voor de complete installatie worden er 82.000 zonnepanelen gebouwd. De installatie zal goed zijn voor 17% van het stroomgebruik van het volledige resort. Een bijkomend voordeel is dat bezoekers hun wagen kunnen parkeren onder de panelen. Zo is de wagen beschermd van zon, regen en sneeuw. Eerder deden sommige parken dit ook al, denk maar aan Pairi Daiza. Ook de Efteling is gestart met de bouw van overkappingen met zonnepanelen op 1 van hun parkings.

 

Bron & foto: Disneyland Paris