De geschiedenis van: La Mer de Sable

La Mer de Sable is een familiepretpark dat geopend werd in 1963. Het park is gelegen in het Franse Ermenonville, tussen de bossen. Dit pretpark is onderverdeeld in drie themawerelden nl. de woestijn van Arizona, de Colorado Canyon en de Mississippi vallei.

 

Geschiedenis

De grond waarop het park gebouwd werd, werd gevormd door een geologische eigenaardigheid. De Stampian zee die haar sporen achterliet, waardoor eilandjes, lagunes en zandbanken ontstonden. Onder het Tweede Keizerrijk maakten botanici van het National Museum of History er een proefveld van door coniferen te planten.

In 1875 breidde Rosa-Augusta Hainguerlot, weduwe van Alphée de Vatry, eigenaar van de abdij van Chaalis en het omliggende land, de zandbak uit en verkocht de landbouwgrond die de zandige ondergrond bedekte. In 1902 kocht de bankier Édouard André het pand en de grond. Zijn weduwe Nélie Jacquemart liet de site in 1912 na aan het Institut de France, de huidige eigenaar van het terrein van Mer de Sable.

Op 6 juni 1963 werd het park uiteindelijk opgericht door acteur Jean Richard, die het kon bekostigen door zijn filmvergoedingen. Doordat de grond leek op een grote woestijn kreeg het de naam Mer de Sable. In 1965 opent het Betoverde Woud, een nieuw dorp waar de verhalen van Perrault en Grimm worden uitgebeeld.

In het park stonden voornamelijk speeltuigen maar ook vond je er dieren, kon je een ponyritje maken of in het reuzenrad stappen. In Afrika zag je kamelen, Azië werd uitgebeeld door een pagode en Amerika werd gesymboliseerd door een ranch, saloon en paarden.

In juli 2005, werd het park gekocht door Compagnie des Alpes, dat ook eigenaar is van Parc Astérix, dat op amper zes kilometer van Mer de Sable gelegen is. Op 22 mei 2015 werd het park opnieuw verkocht, ditmaal aan de Looping-groep.

 

Tijdlijn attracties:

1966: De eerste attractie van het park werd Train des Sables, een parktrein die je doorheen de woestijn rijdt. Deze maakt ook onderdeel uit van een Western show.

 

1988: Dit jaar opende de Rapid River Rivière Sauvage, een attractie gebouwd door Soquet Rides die doorheen de rotsen vaart.

 

1990: Met Dragon de Bei Hai opent het park haar eerste achtbaan. Deze werd gebouwd door het Italiaanse bedrijf Cavazza Diego. In 2006 verdween de achtbaan uit het park en kreeg in 2008 een nieuw plekje in Bal Parc, waar ze bleef staan tot 2012.

 

1991: De Darkride Bayou des Chikapas werd geopend, tot voor 2020 had deze de naam Jungle des Chikapas.

 

1996: Het park kiest opnieuw om een waterattractie te openen, ditmaal de Log Flume Cheyenne River welke getypeerd wordt door een steile drop van 20 meter hoog. Deze werd eveneens gebouwd door Soquet Rides.

 

2000: Het park opent een nieuwe achtbaan, ditmaal Train du Colorado. Deze achtbaan werd overgekocht van het Franse pretpark Didi-Land. Voordat ze naar het park kwam was dit een Powered Coaster, gebouwd door Soquet Rides, maar La Mer de Sable voegde er een traditionele lifthill aan toe. Deze zou in 2010, na een jaar stilstand, het park weer verlaten.

 

2004: Piste de l’Ouest opende. Deze attractie is een paardjesbaan gebouwd door Soquet Rides. Deze verdween in 2019 uit het park.

 

2007: Dit jaar kreeg het park heel wat nieuwe attracties:

 • Accro liane: een kabelbaan, die in 2019 verwijderd werd
 • Carni-dévore: een Rockin’ Tug van Zamperla
 • Aéropostale: een zweefmolen van Zamperla, in 2020 wijzigde de naam naar Conquête du ciel
 • Cycl’o vent: een Magic Bikes attractie van Zamperla
 • Safarigolo: een jeepritje van In 2020 veranderde de naam naar Mississi’Piste
 • Oasis: een speeltuin
 • Babouing: een Zierer In 2020 werd de naam Palmito
 • Péroké: Een Huss Tri-Star attractie, welke afkomstig was uit Walibi Holland
 • Raid du désert: een Jump Around attractie van Zamperla
 • Rivière des castors: een Mini Log Flume van Zamperla
 • Siroko: een Balloon Race van Zamperla. Deze kreeg in 2020 de naam Sonora

2008:

De snelle rupsmolen Ruée vers l’or van het gesloten Duitse pretpark Panorama Park werd overgekocht, welke origineel gebouwd werd door Zierer.

 

Verder opende ook de Zamperla Fire Brigade attractie P’tits Rangers. Tenslotte opent ook de speeltuin Aventuriers dans la jungle.

 

2011: De Wilde Muis achtbaan Tiger Express opent. Deze werd gebouwd door Mack Rides en stond voorheen in Walibi Holland, waar ze van 2000 tot 2010 door het leven ging als Flying Dutchmen.

 

2016: Het park kan opnieuw enkele nieuwe attracties openen.

 • Chiquit’O: een Watermania attractie van Zamperla
 • Disco Loco: een Disk’o attractie van Zamperla, afkomstig uit het failliete Yumble in Nederland

De grootste nieuwe attractie voor dit jaar werd Bandidos, een spinning Coaster van SBF Visa.

 

2018: Twee nieuwe attracties dit jaar

2021: Het park opent door de coronacrisis haar nieuwe achtbaan met een jaar vertraging.

De achtbaan heeft de naam Silver Mountain gekregen en is een Junior Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Deze rollercoaster heeft een snelheid van 45,9 km/u en een hoogte van 13 meter. De totale lengte bedraagt 335 meter. Deze achtbaan werd overgekocht van het gesloten Zuid-Afrikaanse pretpark Ratanga Junction. Daar ging ze van 1998 tot 2018 door het leven als Bushwacker.

 

 

Bronnen La Mer de Sable, RCDB, Wikipedia
Foto’s: Themeparkfreaks