Hoofdontwerper Phantasialand ‘Eric Daman’ overleden

Eric Daman, de hoofdontwerper van Phantasialand, is vorige week woensdag overleden. In 1996 begon Eric te werken als ontwerper van het Duitse park. Zo komen iconische themawerelden zoals Rookburgh en Klugheim van zijn hand. Eric Daman werd uiteindelijk 58 jaar.

 

Vorige week woensdag is de hoofdontwerper van Phantasialand overleden. Eric Daman was sinds 1996 huisontwerper van Phantasialand en overleed aan een nierziekte. Over de jaren heen ontwierp hij iconische themagebieden die van absolute wereldklasse waren. Denk maar aan het gebied rond de wildwaterbaan Chiapass, het gebied rond de lanceerachtbaan Taron en zijn laatste creatie Rookburgh. Naast de prachtige gebieden komen ook de drie themahotels van Phantasialand van zijn hand.

 

Eric Daman was zelf geen fan van hevige attracties. Met dat in zijn achterhoofd maakte hij dan ook prachtige gebieden. Zo hoefde je niet persé de attractie te doen want het kijken naar de attractie was al een ervaring op zich. Dankzij Daman zijn artistieke expertise werd Phantasialand omgetoverd van een regionaal pretpark naar 1 van de mooiste pretparken van Europa. Zo gingen er heel wat oudere attracties op de schop en werd het voor Daman een uitdaging om enkele topattracties kwijt te kunnen in een klein gebied. Een voorbeeld daarvan is Taron, de multi launch coaster van Intamin die door iedere hoek van Klugheim raast.

 

Eric Daman heeft niet alleen voor Phantasialand ontwerpen gemaakt. Zo heeft hij Kinderland in Bobbejaanland destijds ontworpen. Daarnaast heeft hij ook nog gewerkt voor het Italiaanse Mirabilandia, het Noorse Kongéparken en het Zweedse Skånes Djurpark. Het laatste werk dat hij realiseerde is het themagebied Rookburgh. Dat opende in 2020 met de achtbaan F.L.Y. en het Charles Lindbergh hotel. Voor Phantasialand is het een einde van een tijdperk. Het park moet nu verder zonder de getalenteerde ontwerper. Eric Daman laat een vrouw en twee dochters achter. Hij werd 58 jaar.

 

foto: TPF