Earth Day’ ambassadeur Yara de Smedt onthult de últieme recyclemachine in Technopolis

Aan de vooravond van de paasvakantie presenteert Disney Channel Benelux in Technopolis, de últieme ‘recycle machine’, verbeeld als technologisch kunstwerk. Yara de Smedt, de Vlaamse ambassadeur van Disney Channel Earth Day, onthult samen met co-creators Elsa, Hélène, Juliette, Elisa, Célestine en kunstenaar Lefki Mevissen het recycle kunstwerk dat het resultaat is van de Earth Day campagne ‘Samen zorgen we voor de aarde’. Deze campagne heeft Disney Channel dit jaar in de Benelux samen met ondersteuning van Nederland Schoon (NL), Be WaPP en Mooimakers (België) gevoerd.

 

In aanloop naar Earth Day op 22 april 2022 heeft Disney Channel in oktober 2021 alle kinderen in de Benelux opgeroepen mee te denken over hoe de últieme recycle machine eruit zou moeten zien. De ontwerpen die kunstenaar Lefki Mevissen het meest inspireerden, zijn verwerkt in een technologisch recycle kunstwerk dat andere kinderen en volwassen verder moet aanzetten om te zorgen voor de aarde. De co-creators zijn: de klasgenootjes Elisa, Célestine, Elsa, Hélène en Juliette (11 jaar) uit Borgworm, Alexis (7 jaar) uit Marche-en-Famenne en Emma (9 jaar) uit Berkel en Rodenrijs (NL).

Earth Day is ieder jaar een belangrijke dag waar wereldwijd stilgestaan wordt bij de invloed die wij hebben met ons gedrag op de aarde. Disney Channel Benelux draagt hieraan bij door kinderen te inspireren en samen na te denken over hoe wij met z’n allen nu en in de toekomst zo goed mogelijk voor de aarde kunnen zorgen.

 

Het opruimapparaat en de Lenteschoonmaak

De onthulling van Lefki’s ‘recycle machine’ kadert in de Lenteschoonmaak actie van Mooimakers die van start ging op zaterdag 19 maart en loopt tot en met zondag 27 maart 2022. Alles wat in zwerfvuil verandert, kan niet gerecycleerd worden. Vandaar de strijd tegen zwerfvuil. Het jaar door wordt opgeruimd, maar in maart legt Mooimakers een speciale focus erop via de Lenteschoonmaak. Disney Channel roept dan ook op op antenne als via hun Earth Day site om deel te nemen aan deze actie om samen zorg te dragen voor onze aarde.

 

Er is veel vuil in de straten, parken, overal waar er mensen zijn. Daarom vinden wij het belangrijk om zorg te dragen voor de aarde.

Elisa, Célestine, Elsa, Hélène en Juliette

 

Kunstenaar Lefki Mevissen liet zich inspireren door de kijk van kinderen op een schonere toekomst:

Ik vind het een enorme eer dat ik gevraagd ben door Disney Channel Benelux om samen met kinderen uit Nederland en België een ontwerp te verbeelden wat werkelijk in essentie kan bijdragen aan een schoner milieu. Kinderen zijn de toekomst en daarom is het zo belangrijk dat er naar hun ideeën geluisterd wordt. Met de verbeelding van de últieme recycle machine laten we zien en hoe afvalstromen precies werken en dat afval een grondstof iets voor iets nieuws. Door afval te recyclen met de últieme recycle machine hopen we andere kinderen te inspireren. Op die manier kunnen we samen uiteindelijk langer genieten van onze prachtige aarde. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Lefki Mevissen

 

Tentoonstelling in Technopolis

Het technologisch recycle kunstwerk is voor iedereen die geïnteresseerd is en geïnspireerd wil worden, tussen 26 maart en 17 april exclusief in België te zien in Technopolis. Hierna verhuist het werk en zal het te zien zijn in NEMO Science Museum in Amsterdam tussen 22 april en 9 mei.

 

Er is niets zo uniek als de open blik van kinderen op de wereld. Prikkel je hun fantasie, dan zijn er geen grenzen aan wat ze kunnen bedenken. En geloof me, daar kunnen heel wat volwassenen nog wat van leren. We wijzen toekomstige generaties niet alleen graag in de juiste richting, we geven hun ook vertrouwen dat hun hersenspinsels écht waardevol zijn en dat ook zij zélf kunnen meewerken aan een betere toekomst voor de planeet. We doen dat niet alleen elke dag in Technopolis, maar ook via te gekke projecten zoals Disney Channel Earth Day. Ook als SDG Voice 2021 zijn we heel fier dat we hieraan hebben meegewerkt.

Stephane Berghmans, CEO Technopolis

 

Daarbovenop zal er gedurende de hele maand april zowel op de zender als op de Earth Day website heel wat content verschijnen om Earth Day verder onder de aandacht te brengen.