Buurtbewoners in beroep tegen nieuwe vergunning voor Walibi Belgium

‘Les Versants de la Dyle’, een vereniging die klagende buurtbewoners van Walibi Belgium verenigd, heeft besloten in beroep te gaan tegen de nieuwe vergunning van het park. Eerder verloor het park zijn vergunning uit 2018. Net voor de start van het seizoen kreeg het park dan toch andere vergunning en kon het uiteindelijk al zijn attracties openen.

 

De vereniging ‘Les Versants de la Dyle’ heeft besloten beroep aan te tekenen tegen de nieuwe vergunning van Walibi Belgium. Die vereniging verenigt buurtbewoners met klachten over het Waalse pretpark. Het park had een paar maanden geleden zijn vergunning uit 2018 verloren waardoor de vrees bestond dat men sommige attracties, waaronder de Megacoaster Kondaa, niet ging mogen openen. Net voor de seizoenstart kreeg het dan toch zijn nieuwe vergunning.

De vereniging vecht bij het Waalse gewest 3 redenen aan. Zo staat er in de vergunning dat het park op 10 ‘uitzonderlijke’ dagen de geluidsgrenswaarden mag overschrijden met 5 dBA. Hierdoor mag het park op die 10 dagen overdag 55 dBA produceren. In de vooravond mag er dan nog 50 dBA geproduceerd en ‘s nachts 45 dBA. Buurtbewoners vinden dat te luid en vragen dat de geluidsdrempel niet mag overschreden worden.

De tweede reden heeft te maken met vuurwerk. Zo zou er 75 dBA mogen geproduceerd worden tijdens het afschieten van vuurwerk. De buurtbewoners vragen om het geluid te beperken tot enkel het lawaai van het vuurwerk zelf. Er zou dus geen geluid mogen gemaakt worden van een andere bron zoals begeleidende muziek.

Het laatste argument dat de vereniging naar voren brengt is de vraag om meer geluidsmetingen te doen dan dat nu het geval is. Zo kan men het park beter controleren.

 

Bron: Het Belang van Limburg

Foto: TPF