Top 10 achtbanen Schwarzkopf

De Duitse fabrikant Schwarzkopf ontketende in de jaren 60’, 70’ en 80’ een revolutie in de achtbaanwereld. Het bedrijf bouwde onder andere de allereerste veilige verticale looping en bouwde nooit eerder geziene rollercoasters. Ook was Schwarzkopf gekend voor de bouw van de grootste mobiele achtbanen in de wereld die verschillende loopings bevatten. Denk maar aan Olympia Looping, Teststrecke, Thriller, Alpine Bahn, Münchner Bahn, Shuttle Loop, Colossus, Doppel-Looping en Dreier Looping. Daarom gingen we opzoek naar de snelste achtbanen van het bedrijf die nog in werking zijn en brachten ze samen in deze top 10. Hoeveel van deze achtbanen heb jij al bereden?

 

#10: Teststrecke – Mellors Group (83,7 km/u)

Teststrecke is een Double Looping achtbaan en was de opvolger van de Looping Star. De achtbaan bereikt een snelheid van 83,7 km/u en is 28,3 meter hoog. Het parcours van 670,6 meter bevat twee verticale loopings. Er kunnen drie treinen tegelijkertijd rijden op het parcours.

De achtbaan werd origineel gebouwd in 1980 in het Braziliaanse pretpark Playcenter São Paulo, daar draaide die haar rondjes als Looping Star en later als Colossus tot 1986. Daarna werd de achtbaan overgekocht door het Amerikaanse pretpark Dorney Park & Wildwater Kingdom waar die van 1986 tot en met 2008 haar rondjes draaide als Laser. In 2009 kochten de Duitse exploitanten Meyer & Steiger de achtbaan over en reisden ze er tot en met 2019 mee rond over de Duitse kermissen. De achtbaan was het meest terug te vinden in Hamburg maar kwam ook in Hannover, Stuttgart, Bremen, Berlijn en zelfs enkele keren in Tilburg. In 2019 zetten de exploitanten de rollercoaster een jaar lang in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater waarna die in september plotseling werd opgekocht door de Mellors Group uit het Verenigd Koninkrijk. Ze brachten de achtbaan naar het verre oosten waar deze terug te vinden is op de kermis Riyadh Winter Wonderland in de hoofdstad van Saudi-Arabië.

 

#9: Katapul – Hopi Hari & Psyké Underground – Walibi Belgium (85,3 km/u)

De Katapul uit Hopi Hari en Psyké Underground uit Walibi Belgium zijn beide Shuttle Loop coasters die dezelfde snelheid behalen en delen daarom samen de 9de plaats.

 

Psyké Underground – Walibi Belgium:

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 in het Belgische pretpark Walibi Belgium. Het gaat om de vierde versie van de Shuttle Loop achtbaan met Flywheel lancering die een snelheid bereikt van 85,3 km/u en heeft een hoogte van 42 meter. Psyké Underground was 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa en 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa. De achtbaan bleef 27 jaar lang de snelste achtbaan van België en 34 jaar de hoogste achtbaan van België. De recordbrekende achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en heeft 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts al achterwaarts afgelegd. Psyké Underground sloot eind 2008. Toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving van de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan, na nog een aantal andere vernieuwingen, heropend. Origineel werd de achtbaan gebouwd als outdoor coaster maar nadat de looping in 1999 al volledig overkapt werd, werd de rest van de achtbaan eveneens indoor gemaakt in 2013.

 

Katapul – Hopi Hari:

Katapul werd geopend in 1999 in het Braziliaanse pretpark Hopi Hari. Het gaat om de eerste generatie Shuttle Loop achtbaan met een Weight Drop lancering die een snelheid van 85,3 km/u bereikt en 42 meter hoog is. In totaal is het parcours 220,1 meter lang en bevat 1 looping die zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen wordt. De achtbaan opende origineel in 1977 als King Kobra in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion waar deze tot 1986 bleef staan. In 1987 verhuisde deze naar het Amerikaanse pretpark Jolly Roger Amusement Park waar deze tot 1989 blijft staan. Na dit korte verblijf verhuisde de achtbaan naar het Britse pretpark Alton Towers waar die van 1990 tot en met 1996 haar rondjes draaide als Thunderlooper, daarna verhuisde de achtbaan naar Brazilië. Katapul was de allereerste Shuttle Loop achtbaan die door Schwarzkopf gebouwd werd.

 

#8: American Dreier Looping – Indiana Beach (86 km/u)

American Dreier Looping opent in 2022 in het Amerikaanse pretpark Indiana Beach. Het gaat om Triple Loop achtbaan die de opvolger is van de Double Looping achtbaan. De rollercoaster bereikt een snelheid van 86 km/u en is 33 meter hoog. Het 1030 meter lange achtbaan parcours bevat 3 loopings en krachten tot maar liefst 6,1 G. De achtbaan werd origineel gebouwd in 1984 door de Duitse exploitant Rudolf Barth die er tot 1986 als Dreier Looping mee rondreisde over de Duitse kermissen. Rudolf Barth kennen we van Olympia Looping, de grootste mobiele achtbaan ter wereld die maar liefst 5 keer overkop gaat. Barth verkocht de Dreier Looping aan het Maleisische pretpark Sunway Lagoon waar de achtbaan als Triple Loop Coaster stond van 1997 tot en met 1999. Hierna verhuisde deze naar het Britse pretpark Flamingo Land waar die van 2000 tot en met 2005 als Magnum Force haar rondjes maakte. Daarna maakte die haar rondjes als Quimera van 2007 tot en met 2019 in het Braziliaanse pretpark La Feria Chapultepec Magico maar na een ernstig ongeluk op deze achtbaan werd zowel Quimera als het pretpark voorgoed gesloten. Gelukkig vond Quimera dus een nieuwe thuis in Indiana Beach.

 

#7-6: New Revolution & Montezooma’s Revenge (88,5 km/u)

New Revolution in Six Flags Magic Mountain en Montezooma’s Revenge in Knott’s Berry Farm behalen elk dezelfde snelheid en delen daarom samen de 6de plaats.

 

New Revolution – Six Flags Magic Mountain

New Revolution werd gebouwd in 1976 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain en was de allereerste moderne achtbaan met een veilige verticale looping. De achtbaan bereikt een snelheid van 88,5 km/u en is 34,4 meter hoog. Het parcours van 1053,7 meter bevat 1 looping, een tunnel van 43,9 meter lang en krachten tot 4,9 G.

 

Montezooma’s Revenge – Knott’s Berry Farm:

Montezooma’s Revenge werd gebouwd in 1978 in het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm. Het gaat om de eerste versie van de Shuttle Loop achtbaan met Flywheel lancering die een snelheid bereikt van 88,5 km/u en heeft een hoogte van 45,1 meter. Het parcours is 243,8 meter lang en de bezoekers gaan zowel voorwaarts als achterwaarts door de looping.

 

#5: Big Roller Coaster – Wonder Island (87 km/u)

Big Roller Coaster werd geopend in 2004 in het Russische pretpark Wonder Island, ook wel gekend onder de naam Divo Ostrov. De achtbaan werd origineel gebouwd in 1992 en draaide tot 1998 als Andalusia Railroad in het voormalige Japanse pretpark Kure Portopialand. In totaal haalt Big Roller Coaster een snelheid van 87 km/u en heeft een tracklengte van 983 meter. Schwarzkopf ontwierp de achtbaan, maar nadat zijn bedrijf failliet was gegaan, was het de Duitse staalfabrikant BHS die de rollercoaster fabriceerde.

 

#4: Jetline – Gröna Lund (90 km/u)

Jetline werd gebouwd in 1988 in het Zweedse pretpark Gröna Lund. De achtbaan bereikt een snelheid van 90 km/u en is 32 meter hoog. Het 800 meter lange parcours bevat 2 tunnels en een 80° drop. Het was Schwarzkopf die de rollercoaster ontwierp, maar doordat zijn bedrijf failliet was gegaan was het de Duitse fabrikant Zierer die de achtbaan bouwde.

 

#3: Golden Loop – Gold Reef City & Shuttle Loop – Nagashima Spa Land (91,7 km/u)

Golden Loop in Gold Reef City en Shuttle Loop in Nagashima Spa Land zijn beide Shuttle Loop achtbanen die dezelfde snelheid behalen. Daarom delen ze samen de 3de plaats.

 

Golden Loop – Gold Reef City:

Golden Loop werd geopend in 1989 in het Zuid-Afrikaanse pretpark Gold Reef City. Het gaat om de tweede generatie Shuttle Loop achtbaan met een Weight Drop lancering die een snelheid van 91,7 km/u bereikt en 42 meter hoog is. In totaal is het parcours 263 meter lang en bevat 1 looping die zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen wordt. Origineel opende de achtbaan in 1977 in het Amerikaanse pretpark Carowinds en draaide daar tot 1988 haar rondjes als White Lightnin’.

 

Shuttle Loop – Nagashima Spa Land:

Shuttle Loop werd gebouwd in 1980 in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land. Het gaat om de derde versie van de Shuttle Loop achtbaan met Flywheel lancering die een snelheid bereikt van 91,7 km/u en heeft een hoogte van 42 meter. Het parcours is 263 meter lang en de bezoekers gaan zowel voorwaarts als achterwaarts door de looping.

 

#2-1: Shock Wave – Six Flags Over Texas & Mindbender – Galaxyland (96,6 km/u)

Shock Wave in Six Flags Over Texas en Mindbender in Galaxyland Amusement Park behalen dezelfde snelheid en delen daarom samen de 1ste plaats.

 

Shock Wave – Six Flags Over Texas:

Shock Wave werd gebouwd in 1978 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas. De achtbaan bereikt een snelheid van 96,6 km/u en heeft een hoogte van 35,4 meter. Het parcours van 1097,3 meter bevat 2 verticale loopings.

 

Mindbender – Galaxyland Amusement Park:

Mindbender werd gebouwd in 1985 in het Canadese indoorpretpark Galaxyland Amusement Park. De rollercoaster bereikt een snelheid van 96,6 km/u en krachten tot 5,2 G tijdens de rit. Het 1279,6 meter lange parcours is volledig indoor gelegen en bevat 3 verticale loopings. In totaal is Mindbender 44,2 meter hoog met een drop van 38,7 meter diep.

 

 

Het verleden:

In het verleden bestonden er nog een heleboel achtbanen die in deze top 10 gestaan zouden hebben mochten ze nog operationeel zijn geweest.

 

Greezed Lightnin’ – Six Flags Astroworld (96,6 km/u):

Greezed Lightnin’ werd gebouwd in 1987 en draaide tot 2005 haar rondjes in het Amerikaanse pretpark Six Flags Astroworld. Het gaat om de tweede versie van de Shuttle Loop achtbaan met Flywheel lancering die een snelheid behaalde van 96,6 km/u en een hoogte had van 42 meter. Het is de snelste Shuttle Loop coaster die ooit gebouwd werd door Schwarzkopf en van deze versie zijn er geen andere achtbanen meer in werking. Het 258,5 meter lange parcours bevat 1 inversie die zowel voorwaarts als achterwaarts werd doorlopen. De rollercoaster werd verplaatst naar het Amerikaanse pretpark Joyland Amusement Park en bleef daar tussen 2006 en 2018 in opslag liggen zonder opgebouwd te worden. Daarna werd de achtbaan afgebroken.

 

Aconcagua – Parque de la Ciudad (93,2 km/u):

Aconcagua draaide van 1983 tot en met 2003 haar rondjes in het Argentijnse pretpark Parque de la Ciudad. Daarna bleef die nog tot 2015 buiten werking in het park staan maar werd daarna afgebroken. De achtbaan behaalde een snelheid van 93,2 km/u en was 751 meter lang. In totaal was de rollercoaster 36,2 meter hoog en had een drop van 30 meter.

 

Greezed Lightnin’ – Kentucky Kingdom (91,7 km/u):

Tidal Wave werd gebouwd in 1978 en draaide tot 1991 haar rondjes in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. Het gaat om de tweede generatie Shuttle Loop achtbaan met een Weight Drop lancering die een snelheid van 91,7 km/u behaalde en 42 meter hoog was net zoals Golden Loop in Gold Reef City, de nummer 3 uit deze lijst. Hierna verhuisde de achtbaan naar het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Georgia waar die van 1995 tot en met 2001 haar rondjes maakte als Viper. Vervolgens werd deze verplaatst naar het Amerikaanse pretpark Kentucky Kingdom waar die tussen 2003 en 2009 haar rondjes maakte als Greezed Lightnin’. Helaas sloot toen het park de deuren en tegen dat Kentucky Kingdom een doorstart maakte kon de achtbaan niet meer gered worden.

 

Greased Lightnin’ – California’s Great America (91,7 km/u):

Greased Lightnin’ werd gebouwd in 1977 in het Amerikaanse pretpark California’s Great America en draaide daar haar rondjes tot 2002. Het gaat om de tweede generatie Shuttle Loop achtbaan met een Weight Drop lancering die een snelheid van 91,7 km/u behaalde en 42 meter hoog was net zoals Greezed Lightnin’ uit Kentucky Kingdom en Golden Loop in Gold Reef City, de nummer 3 uit deze lijst. De achtbaan ging nadien als Greased Lightnin’ naar het Amerikaanse pretpark Six Flags Discovery Kingdom en bleef daar tussen 2003 en 2006 in opslag liggen om opgebouwd te worden. Uiteindelijk werd de achtbaan gesloopt.

 

Shuttle Loop – Toshimaen (91,7 km/u):

Shuttle Loop draaide haar rondjes tussen 1980 en 2008 in het Japanse pretpark Toshimaen. Het gaat om de derde versie van de Shuttle Loop achtbaan met Flywheel lancering die een snelheid behaalde van 91,7 km/u en een hoogte had van 42 meter, net zoals Shuttle Loop in Nagashima Spa Land, de nummer 3 uit deze lijst. In juli 2018 werd bekendgemaakt dat de achtbaan opgekocht was door Van der Most Beheer en zou worden opgebouwd in het Nederlandse pretpark Attractiepark Rotterdam. De plannen konden echter niet de juiste goedkeuringen krijgen en de komst werd geannuleerd. Vandaag de dag ligt de rollercoaster nog steeds in opslag in een loods in Duitsland.

 

Thriller – Bruch (86,9 km/u):

Thriller werd gebouwd in 1986 voor de Duitse exploitanten familie Bruch die we onder andere kennen van Alpine Bahn, Spinning Racer en de Euro Coaster. De achtbaan reisde tot 1997 rond op de Duitse kermissen en behaalde een snelheid van 86,9 km/u. Het parcours was 1120,1 meter lang en bevatte 4 loopings waarmee de achtbaan de opvolger was van de Dreier Looping en de voorloper van Olympia Looping, de grootste mobiele achtbaan ter wereld die 5 verticale loopings bevat. De achtbaan was 35,1 meter hoog en had een drop van 29,9 meter. In 1996 stond deze een jaartje in het Zweedse pretpark Gröna Lund. Van 1998 tot en met 2000 stond de rollercoaster als Texas Tornado in het Amerikaanse pretpark Six Flags Astroworld waarna die verhuisde naar het Amerikaanse pretpark Six Flags Discovery Kingdom waar die van 2003 tot en met 2004 haar rondjes maakte als Zonga. Tot slot verhuisde de achtbaan naar het Mexicaanse pretpark Isla San Marcos Parque Temático waar die van 2013 tot begin 2016 haar rondjes draaide als Tsunami. Sinds 2016 ligt de achtbaan opgeslagen in het park.

 

Münchner Bahn – Pötzsch (85,3 km/u):

Münchner Bahn werd gebouwd in 1982 voor de Duitse exploitant Pötzsch die er tot 1984 meer rondreisde over de Duitse kermissen. De achtbaan behaalde een snelheid van 85,3 km/u en was 24 meter hoog. Het parcours was 850 meter lang. In 1985 werd de achtbaan verkocht aan het Nederlandse dierenpark de Beekse Bergen waar deze bleef staan tot en met 1986. Daarna stond die als Traumlandbahn van 1987 tot en met 1991 in het Duitse pretpark Movie Park Germany. Tot slot verhuisde de achtbaan naar het Thaise pretpark Rotfai Ho Future World, maar daar werd die nooit opgebouwd.

 

Big Bend – Six Flags Over Texas (83,7 km/u):

Big Bend stond van 1971 tot en met 1979 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas. De achtbaan was een Extended Jumbo Jet die een snelheid behaalde van 83,7 km/u en 24,7 meter hoog was. De baan was 876,6 meter lange en bevatte twee elektrische spiraal liften. De achtbaan werd nog naar Six Flags St. Louis gebracht waar deze tussen 1980 en 1989 in opslag bleef liggen, maar nooit werd opgebouwd.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.