Maurer Rides presenteert nieuwe concepten Spike Coaster

De Duitse achtbaanfabrikant Maurer Rides zet de laatste jaren sterk in op zijn Spike Coaster-achtbaanmodel. Op dit type achtbaan hebben de passagiers zelf de controle over de snelheid van de gondel doormiddel van een ‘gashendel’ aan een van de handvaten. Onlangs wist het constructiebedrijf zelfs uit te pakken met twee nieuwe concepten voor dit achtbaantype. Het gaat over een indoormodel met veel visuele effecten en een outdoormodel dat zich richt op families met jonge kinderen.

 

Het indoormodel dat voorgesteld wordt, heeft als projectnaam MAZE (‘doolhof’ in het Engels). Het is een interactieve attractie waar het reactievermogen van de passagiers op de proef wordt gesteld. Door middel van te accelereren en tijdig te remmen voor lasers of andere speciale effecten zullen ze efficiënter door het parcours geraken. Lasers komen in vier verschillende kleuren en zorgen voor verschillende gemoedstoestanden en eisen onmiddellijk bepaalde acties.

 

Het andere nieuwe achtbaanmodel heeft Cat & Rat als projectnaam. Deze attractie is een Möbiusachtbaan. Dit betekent dat de achtbaan dezelfde kenmerken heeft als een duellerende achtbaan of een tweelingachtbaan, alleen bestaat de achtbaan in dit geval uit één gesloten track en dus niet uit twee verschillende banen. Bij deze Cat & Rat zijn er vier gondels die parallel starten, waarna ze elkaar achtervolgen en meerdere keren doorheen een huis rijden.

 

Spike Coaster
Maurer Rides bouwde haar eerste Spike Coaster in het Duitse Skyline Park met Sky Dragster. Deze achtbaan opende in 2017 met een jaar vertraging en kampte met heel veel opstartproblemen. De attractie bleef ook in 2020 meerdere maanden gesloten door heel wat technische problemen. Het park dacht in eerste instantie zelfs dat de achtbaan niet meer zou heropenen, maar door heel wat aanpassingen wist Maurer Rides de achtbaan opnieuw operationeel te krijgen.

In 2019 opende het Italiaanse pretpark Mirabilandia twee duellerende Spike Coasters, maar ook deze exemplaren kregen te maken met heel veel technische complicaties.  Deze achtbanen moesten het visitekaartje worden van een nieuw themagebied dat volledig in het teken staat van het motormerk Ducati, maar door de vele problemen was de attractie vaker gesloten dan geopend.

Een derde exemplaar van de Spike Coaster dat op land zal gebouwd worden staat op de planning van een Nickelodeon-pretpark in China, namelijk Nickelodeon Universe in Yubei.

De Spike Coaster lijkt zich echter beter uit te lenen aan boord van een cruiseschip. Zo opende Bolt in september 2021 als eerste achtbaan op zee, en dat op het cruiseschip Mardi Gras. Door de golven op zee kan een doodgewone achtbaan daar niet zomaar in gebruik genomen worden, terwijl deze Spike Coaster daar wel tegen opgewassen is. Momenteel is ook een tweede Spike Coaster in opbouw die geïnstalleerd zal worden op een cruiseschip. Het gaat om de Space Cruiser die haar rondjes zal draaien op de Global Dream, het nieuwste schip van Dream Cruises.

 

Bron: Maurer Rides