Houten achtbaan Balder blijft maanden gesloten voor renovatie in Liseberg

De houten achtbaan Balder van het Zweedse pretpark Liseberg zal vermoedelijk tot na de zomer gesloten blijven voor een grote, noodzakelijke renovatie. Een groot deel van de houten constructie wordt tijdens deze periode vervangen, nadat ernstige problemen aan het licht kwamen.

 

Zeer spijtig nieuws voor de fans van de houten achtbaan Balder in Liseberg. Doordat aan het licht kwam dat delen van de baan sporen van verrotting vertoonden moet de baan nu lange periode gesloten blijven voor een grote renovatie. Het lijkt erop dat door een constructiefout water ophoopte onder de rails van de baan, waardoor verrotting ontstond.

De volledige herstelling zal zo’n 30 miljoen Zweedse Kroon kosten. Dat komt overeen met meer dan 2,8 miljoen euro. Een derde van de reparatiewerkzaamheden is al voltooid, maar er moet nog veel gebeuren. Het park verwacht dat de baan alvast tot na de zomer gesloten zal blijven. 

Toeval of niet, een broertje van deze achtbaan ondervond enkele jaren geleden dezelfde problemen. De houten achtbaan Colossos (die later omgedoopt werd tot Colossos: Kampf der Giganten) in het Duitse Heide-Park moest hierdoor ook voor een lange periode gesloten blijven.

 

Balder

Balder is een houten achtbaan die opende in 2003 en gebouwd werd door Intamin Amusement Rides. Voor de constructie werd gebruikgemaakt van ‘prefabtrack’, wat betekent dat de baandelen elders vervaardigd werden en op de site als een puzzel in elkaar werden gezet.

De baan heeft een hoogte van 36 meter en een lengte van 1070 meter. Er wordt hierop een snelheid bereikt van 90 km/u.

 

Bron: expressen.se

Foto: Themeparkfreaks