Venus GP uit Space World wordt opgebouwd in Himeji Central Park

De opbouwwerken van de nieuwe looping coaster in het Japanse pretpark Himeji Central Park zijn van start gegaan. Het gaat om Venus GP uit het voormalige Japanse pretpark Space World die vorig jaar via Rusutsu Resort in Himeji Central Park terecht kwam.

 

Venus GP is een voormalige rollercoaster uit het in 2017 gesloten Japanse pretpark Space World. De achtbaan werd gebouwd door de Duitse fabrikant Maurer Rides en geopend in 1996. De rollercoaster behaalde een snelheid van 86 km/u en was 40 meter hoog. Het parcours van 1040 meter bevatte een iconische looping die prachtige foto’s opleverde met de Space Shuttle die in het park opgebouwd stond. Tijdens de rit werden er krachten tot maar liefst 5,2 G bereikt.

 

Sluiting van Space World:

In januari 2017 wordt bekendgemaakt dat Space World op het einde van dat jaar definitief haar deuren sluit na een bestaan van 27 jaar. Het park telt op dat moment 6 rollercoasters waaronder de hyper coaster Titan MAX, de looping coaster Venus GP en de gelanceerde achtbaan Zaturn de belangrijkste zijn.

Op 31 december 2017 is het dan zo ver. Space World sluit definitief de deuren. In het voorjaar van 2018 wordt gestart met de ontmanteling van de verschillende rollercoasters en attracties. Meteen valt op dat dit voorzichtig gebeurt waardoor de fans de hoop krijgen dat de rollercoasters misschien gered zullen worden.

In januari 2019 wordt de iconische Space Shuttle met de grond gelijkgemaakt. Helaas werd deze dus niet gered. Ondertussen zijn ook al verschillende attracties van het park opgedoken op tweedehandswebsites.

 

Redding van Zaturn:

In februari 2019 duikt de gelanceerde achtbaan Zaturn op in Nederland. De spectaculaire Intamin rollercoaster is er voor opknappingswerken bij het bedrijf Most Amusement Rides. De eigenaar van het bedrijf kennen we van Attractiepark Rotterdam, het voormalige Speelstad Oranje en het Duitse Kernie’s Familienpark.

In december 2019 wordt bekendgemaakt dat Zaturn een tweede leven krijgt in een gloednieuw Russisch pretpark. Het gaat om Golden City gelegen in het district Venyovsky dat op een dikke twee uur rijden ligt van de Russische hoofdstad Moskou.

 

Venus GP verhuist naar Rusutsu Resort:

Later dat jaar wordt duidelijk dat ook Venus GP gered wordt van de ondergang. De trackdelen van de rollercoaster werden in 2019 getransporteerd naar het Japanse pretpark Rusutsu Resort dat helemaal aan de andere kant van het land gelegen is, een kleine 2000 kilometer ten noordoosten van Space World.

Daar lagen de trackdelen al meer dan een jaar onaangeroerd. Maar in mei 2020 komt daar verandering in. Toen was men volop bezig met de trackdelen een nieuwe laag verf te geven. Alles leek er daarom dan ook op dat de achtbaan de maanden er na zou worden opgebouwd in Rusutsu Resort met een voorziene opening voor 2021.

 

Nieuw verhuis naar Himeji Central Park:

Maar verrassing alom was er in het najaar van 2020 toen bleek dat de achtbaan opnieuw naar het westen getransporteerd werd, bijna de volledige 2000 kilometer terug naar het Japanse pretpark Himeji Central Park. Daar werden de trackdelen van de achtbaan gespot op de parkeerplaats van het park in september 2020.

Het bleef even onduidelijk of dit nu de definitieve nieuwe thuis zou gaan worden, maar die onzekerheid heeft nu plaatsgemaakt door zekerheid, want de achtbaan wordt momenteel opgebouwd in het park. Dat blijkt uit foto’s die VHCoasters deelde op haar Facebookpagina.

Space World wordt de 6de achtbaan van Himeji Central Park. Momenteel is de belangrijkste achtbaan van Himeji Central Park de Inverted Coaster Diavlo die in 1994 gebouwd werd door Bolliger & Mabillard. Ook de looping coaster Hurricane die gebouwd werd door het Japanse bedrijf Togo en Camelback Jetcoaster, een lange familiecoaster gebouwd door Senyo Kogyo, zijn de moeite waard te vermelden.

 

Bron: rcdb

Foto’s: fuji_cyclone325