Themeparkfreaks onthult fabrikant nieuwe looping coaster Wiener Prater

Wiener Prater gaat in 2023 uitpakken met een grote nieuwe looping coaster, dat nieuws kon Themeparkfreaks vorig jaar al onthullen. Ondertussen is het project goedgekeurd en is ook de fabrikant bevestigd aan onze redactie. De nieuwe achtbaan wordt de grootste looping coaster van Oostenrijk.

 

Het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater zal in 2023 uitpakken met een grote nieuwe achtbaan. Het gaat om Wiener Looping, een looping coaster die de meeste inversies zal krijgen van alle Oostenrijkse achtbanen. Ondertussen is het project goedgekeurd en is de rollercoaster besteld. Onze redactie kreeg de details rond het nieuwe project toegestuurd en die willen we dan ook graag exclusief met jullie delen.

 

Fabrikant:

Het is de Duitse fabrikant Mack Rides die de looping coaster mag bouwen. Er werden verschillende lay-outs ontworpen waaruit Wiener Prater kon kiezen. Deze bevatten allemaal 4 of 5 inversies, waardoor de Wiener Looping de achtbaan met de meeste inversies van Oostenrijk wordt. Dit record staat momenteel op Boomerang, een Vekoma Boomerang achtbaan die 3 inversies heeft en ook in Wiener Prater staat.

Voor Wiener Prater ontwikkelde de Duitse fabrikant een nieuw rollercoaster model dat ze nog nooit eerder bouwden. Wiener Looping zal 3 treintjes krijgen die bestaan uit 1 enkel bakje van twee rijen waar telkens 4 personen naast elkaar kunnen plaatsnemen, goed voor 8 personen per treintje. Eén rij zal worden omgedraaid zodat de bezoekers op de achterste rij de achtbaanrit achterstevoren zullen beleven.

 

Locatie:

Belangrijk om te weten is dat Wiener Prater geen klassiek pretpark is. Het is opgesplitst in verschillende percelen die allemaal worden uitgebaat door verschillende exploitanten, je betaald dan ook geen toegangsticket tot het pretpark maar betaald per attractie.

De Wiener Looping zal aan de achterkant van het pretpark komen te liggen, vlakbij de Vekoma-achtbaan Megablitz en achter het spookhuis Große Geisterbahn. Voor het eerst in de geschiedenis van het park zal een attractie over meerdere percelen gebouwd worden want de achtbaan zal ook over het wandelpad gebouwd worden tot waar nu het café staat op perceel 34. Door de bouw van de nieuwe attractie zullen er opnieuw meer bezoekers in dit gedeelte van het park komen.

Dit jaar nog zullen de eerste trackdelen aankomen in het park en moet de bouw van start gaan. De voorziene opening is dan gepland voor het voorjaar van 2023. Dit is een jaartje later dan eerst gehoopt maar de onderhandelingen over de nieuwe rollercoaster liepen langer dan verwacht.

 

Vijftiende achtbaan

De Wiener Looping wordt de 15de achtbaan van het park en de 40ste rollercoaster die ooit in Wiener Prater gebouwd werd. In 2020 openden er nog twee nieuwe achtbanen met de Bobsled achtbaan Gesengte Sau gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer en de Roller Ball achtbaan gebouwd door de Zwitserse fabrikant Ride Engineers Switzerland. Ook in 2013 (Insider), in 2014 (Race) en in 2015 (Maskerade) opende telkens een nieuwe vaste achtbaan in het park.

De afgelopen jaren had Wiener Prater ook elke keer een tijdelijke achtbaan in het park staan. Dit was telkens op de oude locatie van de afgebroken Casino. Zo stond in 2016 en 2018 met Olympia Looping de grootste mobiele achtbaan ter wereld in het park, deze bereikt snelheden van 80 km/u en bevat 5 loopings. In 2017 stond met Höllenblitz de grootste mobiele indoorachtbaan ter wereld in het park. In 2019 was het de dubbele looping coaster Teststrecke en in 2020 stond de hangende achtbaan Euro-Coaster in Wiener Prater.

 

Foto: Mack Rides

Bron: The Red Coaster Channel