Technopolis blikt tevreden terug op 2021: “WOW vat het goed samen”

Twee expo’s, digitale quizzen, shows in cultuurcentra, een buitenbar en een reeks hybride topevenementen… Het zijn maar enkele nieuwe projecten die Technopolis in 2021 uit de grond stampte. Corona bleef regelmatig roet in het eten gooien, maar bij Technopolis wisten ze van geen ophouden. En het resultaat mag er zijn: in totaal bereikte Technopolis meer dan 600 000 (toekomstige) wetenschapsfans en dit zowel in het doe-centrum in Mechelen als ver daarbuiten en online. “In 2021 lieten we echt geen enkele weg onbenut om écht iedereen en zeker ook jongeren te doen beseffen: “WOW, ook dát is wetenschap!”.

 

Keer op keer verrassen in Technopolis

Dat het niet vanzelfsprekend was om veel bezoekers over de vloer te krijgen in 2021, dat hoeft niet uitgelegd te worden. Afstandsregels, capaciteitsbeperkingen en regels die schooluitstappen quasi onmogelijk maakten, zorgden ook in 2021 voor lagere bezoekersaantallen dan in een “normaal” jaar. Dankzij de gloednieuwe expo Zeekracht, de tijdelijke buitenexpo’s Dinopolis en Insectopia, investeringen in de vernieuwing van de exporuimte, nieuw aanbod voor scholen en een buitenbar bleven de gevolgen gelukkig beperkt.

In totaal vonden maar liefst 172 267 individuele bezoekers hun weg naar Technopolis en 12 579 bezoekers in schoolverband (leerlingen en leerkrachten). Dat is een mooi resultaat dat ook de veerkracht van Technopolis in tijden van crisis weerspiegelt.

In periodes dat het mogelijk was, werden in Technopolis ook allerlei evenementen georganiseerd. Op deze manier werden nog eens 5 406 deelnemers in Technopolis bereikt.

 

Hoge ogen gooien (ver) buiten het doe-centrum

In 2021 zag je Technopolis opduiken op allerlei evenementen, op scholen en zelfs in cultuurcentra. Zo kon je onder meer Technopolis-experimenten uitvoeren op de tijdelijke expo Meer Weer in Oostende, een spiegelillusie testen op de Instagramfriendly pop-upexpo Smile Safari in Brussel, de spectaculaire demo’s “A Song of Fire” en “A Song of (Dry) Ice” bijwonen op FACTS… Door deze strategie slaagde Technopolis erin om maar liefst 142 799 extra kinderen, jongeren en volwassenen te bereiken.

Technopolis trok ook rechtstreeks naar de scholen met een reeks nieuwe workshops en shows. In tijden dat schooluitstappen moeilijk of zelfs onmogelijk waren, kon de schoolgaande jeugd toch nog even onbezonnen van een portie wetenschap genieten. Maar liefst 11 756 extra leerlingen en leerkrachten uit het kleuteronderwijs, lager en secundair werden op deze manier bereikt in 2021.

 

Online WOW doen schreeuwen

 
Online is de beste weg om 24/7, onder welke omstandigheden ook, kinderen en jongeren zowel thuis als op school van hun sokken te blazen met wetenschap. Daarom bleef Technopolis ook vorig jaar investeren in haar online aanbod. In 2021 werd niet alleen een gratis online escape game uitgebracht, maar werden ook twee digitale quizformats voor scholen (Quiz-o-opolis en een voedingsquiz) in het leven geroepen.

Daarnaast bleef Technopolis fel inzetten op sociale media. Nieuwe YouTube-reeksen om jongeren te inspireren door STEM zoals EMIEL-itairWeteWaWerktStudentikeusTechnopolis on the Road… gingen niet onopgemerkt voorbij en droegen bij tot een gestage groei van het aantal kijkers. Het aantal weergaven op YouTube bedroeg in 2021 meer dan 350 000. 

Het grootste succes boekte Technopolis op TikTok. Korte en eenvoudige wetenschappelijke proeven met een WOW-effect scoorden het hele jaar door verrassend hoog. Het aantal volgers overschreed de 50 000 en er werden meer dan 8 miljoen weergaven (waarvan bijna 5 miljoen van jongeren (13-24 jaar) vastgesteld. Het succes van Technopolis op TikTok werd bovendien opgemerkt door de organisatoren van De Jamies (de Vlaamse online video awards). Het leverde Technopolis een nominatie op in de categorie “Beste TikTok business” en met een beetje geluk binnenkort zelfs een award. (Stemmen kan nog steeds via dejamies.be.)

Hierdoor liep in 2021 het aantal volgers op sociale media op tot 151 609. Dat is een indrukwekkend cijfer, maar het toont slechts het tipje van de ijsberg. Het aantal personen dat Technopolis effectief weet te bereiken via sociale media, ligt immers veel hoger. Ook iedereen die het voorbije jaar allerlei experimenten, videoreeksen, weetjes… te zien kreeg zonder Technopolis te volgen, kwam dankzij Technopolis op een leuke manier in contact met wetenschap. Zo werden op Facebook alleen al in 2021 meer dan 2,5 miljoen views geregistreerd. Op Instagram TV waren dat er bijna 32 000.

2021 was ook het jaar van de online en hybride evenementen en die boot miste Technopolis niet. Door te investeren in een gloednieuwe hybride evenementenplatform HYBR, slaagde Technopolis erin om grote wetenschapsevenementen zoals de Solar Olympiade en het I Love Science Festival in goede banen te leiden wanneer grote evenementen uit den boze waren.
 
Tot slot coördineerde Technopolis de Dag van de Wetenschap die voor het tweede jaar op rij volledig online plaatsvond. Omdat het platform het hele jaar door online stond, kon iedereen in Vlaanderen en Brussel elke dag aan leuke wetenschappelijke activiteiten deelnemen. Zo werden nog eens 163 771 kinderen, jongeren en volwassenen warm gemaakt voor de wetenschap.

 

“WOW vat het goed samen”

Het is duidelijk dat in 2021 door Technopolis geen enkele weg onbenut werd gelaten om kinderen, jongeren en volwassen versteld te doen staan van wetenschap. En het resultaat mag er zijn: in totaal kwam Technopolis in contact met maar liefst 677 536 (toekomstige) wetenschapsfans en dit zowel in het doe-centrum in Mechelen als op andere locaties en online.

Die brede strategie met als doel om iederéén WOW te doen roepen wanneer ze in contact komen met wetenschap kreeg in september 2021 voor het eerst visueel vorm met een gloednieuw logo en de baseline “Alles start met WOW”.

 

“Vorig jaar hebben we echt alles op alles gezet om een zo breed mogelijk publiek te bereiken en toch financieel overeind te blijven. Er werden belangrijke stappen gezet om nieuwe verdienmodellen op poten te zetten. Ik denk aan onze WOWbox, de workshops en shows op scholen, de investering in een hybride evenementenplatform, een buitenbar… Daarnaast werkten we ook actief samen met bedrijven en het onderwijs om STEM-jobs en studierichtingen te promoten bij ons jongerenpubliek. Ik sta er zelf versteld van hoeveel we het afgelopen jaar bereikt hebben. “WOW” vat het eigenlijk goed samen.”

Ester Blockx, Marketing & Sales Director Technopolis