Parc Astérix begonnen met bouwwerken van nieuwe Intamin achtbaan Toutatis

Het Franse pretpark Parc Astérix is begonnen met de bouwwerken voor de nieuwe gelanceerde achtbaan Toutatis die in 2023 moet openen in het park. Het is de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die zal instaan voor de spectaculaire viervoudige gelanceerde achtbaan die al in 2018 aangekondigd werd.

 

In 2023 opent Parc Astérix een nieuwe grote achtbaan. Het gaat om een gelanceerde achtbaan die drie keer overkop zal gaan en waarbij de trein maar liefst vier keer gelanceerd zal worden, uniek in Europa! Het wordt de achtste achtbaan van het park en de grootste van Frankrijk.

 

Bouwwerkzaamheden:

In 2021 ging met 2 jaar vertraging de grondvoorbereidingswerken van start. Het gebied werd bouwklaar gemaakt door bomen te kappen en de grond gelijk te maken. In december gingen de werkzaamheden voor het eerst de hoogte in toen verschillende muren van een nieuw gebouw werden opgetrokken vlak naast de achtbaan Trace du Hourra. Ook werden een aantal bomen afgeschermd met houten constructies en zijn er verschillende grote kranen geïnstalleerd op het terrein.

Statistieken:

Toutatis wordt een LSM Launch Coaster die een topsnelheid van 107 km/u zal behalen, wat het de snelste achtbaan van Frankrijk maakt. Het hoogste punt van de rollercoaster zal zich bevinden op een 51 meter hoge heuvel, hiermee wordt het eveneens de hoogste achtbaan van Frankrijk.

Toutatis zal een tracklengte krijgen van 1075 meter. In totaal zullen er vier lanceringen zijn waarvan er één achteruit zal gaan. Hierdoor wordt er een afstand afgelegd van 1361 meter, wat de negende langste achtbaanrit van Europa is. De rit zal starten met een lancering en later volgt dan nog een driedubbele launch. De vier lanceringen tijdens één achtbaanrit zijn uniek in Europa.

Op de achtbaan zullen 3 treinen tegelijkertijd kunnen rijden en elke trein zal in totaal 20 passagiers kunnen vervoeren. Hierdoor ontstaat er een capaciteit van 1260 personen per uur. Het avontuur, dat de bezoekers drie keer overkop zal laten gaan, duurt in totaal 100 seconden. Tot slot zal de achtbaan nog een drop hebben van 101°, wat meer dan verticaal is.

 

Unieke elementen:

Toutatis zal maar liefst 30 verschillende elementen bevatten, dit is het meeste op een LSM Coaster in de wereld. Verder zal de achtbaan 23 airtimemomenten bevatten van rond of onder de 0G, dit is eveneens het meeste van alle stalen achtbanen in de wereld.

De vier lanceringen zorgen voor de meeste lanceringen op een achtbaan in Europa. Ook de combinatie van heen-en-weer-launch met een volledig gesloten circuit is uniek in Europa. De achtbaan zal maar liefst acht verschillende soorten airtime-ervaringen hebben die gaan tussen de 0G en de -1,2G.

De volledige achtbaan zal voorzien worden van Intamins meest geavanceerde en ergonomische over de schouder lap-bars met het V-stoel mechanisme. Opvallend is ook dat een heel groot deel van de rit zich vlak tegen de grond afspeelt. Dit zal het snelheidsgevoel nog verhogen.

 

Het volledige project kan je hier op de voet volgen.

 

Foto’s: Drakcoaster via CoastersWorld