Het jaar 2021 in vogelvlucht voor ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) blikt voorzichtig positief terug op 2021, een tweede coronajaar. Ook afgelopen jaar was corona allesbepalend in onze samenleving en waren flexibiliteit en veerkracht nodig om door te gaan. Ondanks een sluiting van twee maanden in 2021, konden ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael opnieuw rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de grootste abonneefamilie van Europa. Hun aantal kende een ongelooflijke groei van 19%. Een historisch record!

 

Ook de dagbezoekers vonden hun weg terug naar de ZOO en Planckendael. In coronajaar 2020 moesten beide dierentuinen noodgedwongen vijf maanden de deuren sluiten en ontvingen ze samen bijna een miljoen bezoekers (50% tegenover 2019). In 2021 noteerden beide parken een stijging van 70% met 1,7 miljoen bezoekers tegenover 2020. De coronacrisis betekende in 2021 helaas het einde van ZOO Serpentarium, de enige reptielenzoo van het land.

 

Hartverwarmende steun

Het aantal abonnees kende een ongeziene groei van 19%. Het grootste aantal in de geschiedenis van de ZOO die sinds 1843 bestaat.

“Reizen naar het buitenland bleef ook in 2021 nog bijzonder onzeker. Thuisblijvers herontdekten massaal het toerisme in eigen land en zagen een meerwaarde in een voordelig abonnement dat een heel jaar lang toegang geeft tot onze beide parken”, vertelt algemeen directeur Dries Herpoelaert. “De hartverwarmende steun van trouwe ZOO-fans vertaalde zich ook in succesvolle privé-initiatieven. Een prachtig gebaar!”

 

Mijn ZOO: een exclusief geschenk voor abonnees

ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael zetten in 2021 een nieuwe digitale stap vooruit en lanceerden ‘Mijn ZOO’. Met ‘Mijn ZOO’ gaven de dierentuinen hun abonnees een interactief digitaal platform waar ze als allereerste nieuws lezen over hun favoriete dieren, de tuin, het erfgoed etc.

 

2021 in ZOO Antwerpen

In ZOO Antwerpen zorgde leeuwenkoning Nestor voor nageslacht! Maar liefst drie gezonde welpen werden geboren: Whisker, Waka en Winta. De drieling is niet alleen ongelooflijk schattig om naar te kijken, ze bezitten ook waardevolle genen. Geweldig nieuws voor het behoud van deze diersoort.

Maraboes Anatool en Svetlana zorgden voor een primeur in België én in ZOO Antwerpen: voor het eerst piepten er Afrikaanse maraboes uit het ei.

 

2021 in ZOO Planckendael

ZOO Planckendael kon zich geen betere start van het jaar wensen. Op Nieuwjaarsdag beviel bonobo Nayembi van een prachtig kleintje: Wakati. 2021 werd het jaar van de primeurs voor ZOO Planckendael. De grootste ooievaarskolonie van het land brak alle records met maar liefst 82 bezette nesten. 207 jonge ooievaars kregen een ring. Voor het eerst in de geschiedenis van het park werden een tweeling Afrikaanse stekelvarkens, een moormaki en drie bedreigde Noordelijke kaalkopibissen geboren. Later in het jaar mocht Planckendael nog een Grévyzebra verwelkomen én kreeg leeuwin Lorena een welp.

ZOO Planckendael investeerde ook in duurzaam vervoer naar het park. Vervuilende Dieselbussen werden vervangen door duurzame CNG-bussen en het park verwierf een concessie voor een lounge van 1.500 m² in het vernieuwde Station van Mechelen. Vanaf 2025 wil ZOO Planckendael zijn bezoekers vanaf hun aankomst met de trein verwelkomen.

 

2021 in Elisabeth Center Antwerp

In het Elisabeth Center Antwerp (ECA), dat de Koningin Elisabethzaal en het congrescentrum A Room with a ZOO huisvest, is met man en macht gewerkt aan het opzetten van hybride meetings om elkaar op een veilige manier te blijven ontmoeten. Het was de eerste zaal in ons land die in aanmerking kwam voor het organiseren van een testevent. Niettegenstaande het moeilijke klimaat ontving de zaal talloze bezoekers, die hun events konden combineren met toegang tot het park. Enkele prestigieuze evenementen zoals 50Best sierden de kalender.

 

Evenementen tussen hoop en wanhoop

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen wilde ook dit jaar niet stilstaan en bleef investeren in evenementen. Tijdens de zomermaanden maakte de ZOOmerbar haar comeback.

De lichtfestivals Alice in Wonderland in ZOO Antwerpen en Dinolights in ZOO Planckendael konden dit jaar wél plaatsvinden op vertoon van een Covid Safe Ticket en met het dragen van een mondmasker. Na een jaar wachten konden bezoekers eindelijk genieten van alle lichtobjecten waar in 2020, door de verstrengde coronamaatregelen, letterlijk de stekker werd uitgetrokken. ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael hopen met de lichtfestivals wat licht te brengen in deze donkere tijden.

 

Uitkijken naar 2022

Wat 2022 zal brengen is moeilijk te voorspellen, maar de parken blijven met de jaarwisseling vooruit kijken naar een toekomst met mooie plannen. Projecten die in 2020 on hold geplaatst werden, zijn dit jaar weer opgestart. Voor ZOO Antwerpen gaat dit over het afwerken van het Rundergebouw bij de neushoorns en het Jubileumcomplex met ruimte voor twee bedreigde, grote kattensoorten, de sneeuwluipaarden en de amoertijgers. In ZOO Planckendael is de bouw van een nieuw verblijf voor orang-oetans volop aan de gang en naast de berberapen krijgen de oude antilopenstallen een ware make-over. “Genoeg om naar uit te kijken!”