Vinnige tapirstippeltjes in ZOO Antwerpen

Zaterdag 4 december is er een prachtige Maleise tapir geboren in ZOO Antwerpen, met het slurfje eerst. Na dertien maanden zwangerschap verliep de bevalling van Nakal soepel en snel. Maleise tapirs zijn bedreigd. De verzorgers zagen dat het een mannetje is. Het kleintje drinkt goed en stapt al flink rond. Dit is de vierde tapirbaby voor moeder Nakal, en haar eerste zoon. Voor vader Baku is dit zijn tweede nakomeling. Je kan zijn stippeltjes vanaf nu bewonderen in de kraamkamer.

 

Verzorger Sarah: “Op de camera’s is te zien dat hij er in tien minuten tijd uitfloepte en mama Nakal likte hem als een ervaren moeder snel droog. We hebben het jong goed zien drinken en gemerkt dat het een mannetje is. Daar kan je niet naast kijken! We zijn apetrots en heel blij.”

 

 

Kies jouw favoriet

De verzorgers hebben hun twee favoriete namen gekozen: Wayan (eerste zoon) of Willy (met een wil zo sterk). En nu is het aan jou, kies mee en stem op de Instagrampagina van ZOO Antwerpen op jouw lievelingsnaam.

 

Bruin met witte stippels en strepen

De kleine tapir lijkt helemaal niet op zijn ouders. Het velletje van de baby is bruin met witte tekeningen. Precies zoals de grond onder een struikje in het Maleise regenwoud. De zon sijpelt tussen de blaadjes door en laat net zo’n schaduw achter op de grond. Perfecte camouflage. De ouders lijken eerder op een rotsblok met hun zwarte vacht met brede witte streep. Na drie tot zes maanden verkleurt het jonge velletje, dus geniet nu van de echte babylooks.

 

Zaadbommen

De Maleise tapir is de grootste tapirsoort en heeft Aziatische roots. De dieren communiceren door op verschillende manieren naar elkaar te fluiten. Tapirs zorgen op hun eigen manier voor het groen in het regenwoud. Bij het eten van vruchten verteren ze niet alle zaden even goed. Die halfverteerde zaden komen er langs natuurlijke weg weer uit, waardoor ze op die plaats ontkiemen en een nieuwe plant vormen. Je vindt de dieren vaak terug bij waterplassen waar ze baden en ook in vluchten bij gevaar.