Furuvik zet Schwarzkopf achtbaan Rocket te koop

Het Zweedse pret-, water- en dierenpark Furuvik heeft haar grootste achtbaan te koop aangeboden. Het gaat om de Schwarzkopf achtbaan Rocket die sinds 2011 in het park staat. Rocket is een Jet Star 2 die vroeger nog in Alton Towers stond.

 

Furuvik is een pret-, water- en dierenpark in Gävle in de Zweedse provincie Gävleborg. Het park werd opgericht in 1900 en in 1991 kwam de eerste achtbaan naar het park. Het was de Zweedse exploitantengroep Axels’ Nöjesfält, ook wel gekend onder de naam Axels Tivoli, die jarenlang het pretparkgedeelte uitbaten.

In 2010 werd Furuvik overgekocht door de Zweedse pretparkengroep Parks & Resorts Scandinavia die ook eigenaar zijn van het pretpark Gröna Lund, het pret- en waterpark Skara Sommarland en het pret- en dierenpark Kolmården. De groep besloot meteen te investeren in het pretparkgedeelte en kocht de indoorachtbaan Black Hole uit het Britse pretpark Alton Towers die daar van 1983 tot en met 2005 haar rondjes draaide. Daarna werd de achtbaan naar de fabriek van Gerstlauer gebracht waar deze compleet gerenoveerd werd.

In 2011 werd Black Hole als Rocket in Furuvik geopend. Vanaf nu ging de achtbaan wel door het leven als outdoor rollercoaster wat een totaal andere ervaring opleverde dan in Alton Towers. Rocket werd gebouwd in 1982 door de voormalige fabrikant Schwarzkopf en is een Jet Star 2 van 13,5 meter hoog en 585 meter lang.

 

Verkoop

Na 11 jaar heeft Furuvik Rocket opnieuw te koop aangeboden. Geïnteresseerden kunnen via de website Amusement Rides de achtbaan overkopen. Opmerkelijk is dat de beschikbaarheid van de attractie staat aangeduid als “onmiddellijk”. Dit zou mogelijks kunnen betekenen dat Rocket niet meer zal open gaan voor het nieuwe seizoen in 2022, of dat wanneer er een koper gevonden wordt, de attractie onmiddellijk zal worden afgebroken en verscheept zal worden naar de nieuwe eigenaar.

Nieuwe achtbanen

In 2017 opende een tweede nieuwe achtbaan met Fireball. Dit is een Family Boomerang Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma die de Rebound lay-out heeft. De shuttle coaster heeft een hoogte van 23 meter en tijdens de rit wordt er een snelheid van 60 km/u bereikt. Het 205 meter lange parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd.

 

In 2019 verkocht het pret- en dierenpark ook al een achtbaan. Toen was het de kinderachtbaan Lilla Bergbanan die van 2003 tot en met 2019 in het park stond die verkocht werd aan de Engelse exploitant Emmerson Edwards. De achtbaan werd toen verkocht om plaats te maken voor de nieuwe kinderachtbaan Draken, een Force One van de Duitse fabrikant Zierer die in 2020 in het park opende.

 

Het is momenteel niet duidelijk waarom Rocket verkocht wordt. Mogelijk is dit eveneens om plaats te maken voor een nieuwe attractie.

 

Bron en foto’s: Amusement Rides