Eerste onderdelen nieuwe grote achtbaan aangekomen in Fuji-Q Highland

In het Japanse pretpark Fuji-Q Highland zijn de eerste onderdelen aangekomen voor een nieuwe grote achtbaan. Het project zal maar liefst 3,6 miljard Japanse Yen kosten, omgerekend zo’n 27,8 miljoen euro en wordt een van de grootste investeringen in de geschiedenis van het park.

 

In het voorjaar van 2020 startte het Japanse pretpark Fuji-Q Highland, gelegen in Fujiyoshida in de prefectuur Yamanashi, met het teasen voor een nieuwe achtbaan die in de zomer van 2022 zal openen. Tot nu toe werd er nog niet veel over het project bekendgemaakt buiten dat het een investering is van 3,6 miljard Japanse Yen kosten, omgerekend zo’n 27,8 miljoen euro, een enorm bedrag dus.

De achtbaan wordt gebouwd op de voormalige locatie van de frisbee attractie Tondemina, die voor de uitbreiding verplaatst werd naar een ander deel van het park, en op de plek van de indoorhal van de voormalige achtbaan Zola 7. Op die manier is er een zeer grote ruimte vrijgekomen in het park dat voor de rest weinig plaats over heeft voor nieuwe investeringen. De parkmap werd ondertussen ook aangepast en daarop zien we ook goed waar de nieuwe attractie komt te liggen.

Ondertussen zijn de eerste grondvoorbereidingswerken gebeurd en zijn ook de eerste achtbaanonderdelen aangekomen in Fuji-Q Highland. Er is nog steeds niet bekendgemaakt wie de achtbaan zal gaan bouwen, maar fans denken alvast dat de onderdelen verdacht veel lijken op deze van Intamin.

Interessant is dat Fuji-Q Highland op de bouwhekken rond het terrein concept-arts gehangen had van het nieuwe project. Hierop is een motorbike achtbaan te zien. Opvallend is dat deze concept-arts na enkele maanden weer verwijderd werden van de panelen.

In maart 2021 lekte een video uit van een motorbike coaster van Intamin. Daarop is Fujiyama te zien, een van de grote achtbanen in het park. Het lijkt dus logisch dat de gelekte video de lay-out verklapt van deze achtbaan. Echter moeten we wel opmerken dat de rollercoaster naast Eejanaika gebouwd zal worden en dus niet naast Fujiyama, wat niet overeen komt met de video. Een belangrijkere opmerking is echter dat er vermeld staat dat de lay-out voor Vietnam is terwijl Fuji-Q Highland in Japan ligt. Het blijft dus nog even afwachten of de concept-video bij het project in Fuji-Q Highland hoort of niet.

 

Fuji-Q Highland:

Fuji-Q Highland is een zeer bekend Japans pretpark. Het bevat verschillende wereldrecordbrekende en spectaculaire achtbanen. Zo staat er Takabisha, een Euro-Fighter achtbaan van Gerstlauer die tot 2019 met een hoek van 121° de steilste rollercoaster drop ter wereld had. Deze achtbaan bereikt een snelheid van 100 km/u, is 43 meter hoog en bevat 7 inversies. Ondertussen werd het record met amper een halve graad verbroken door TMNT Shellraiser in het Amerikaanse pretpark Nickelodeon Universe Theme Park.

 

Een andere recordbrekende achtbaan is Do-Dodonpa, een Thrust Air Coaster die gebouwd werd door S&S Sansei Technologies en met voorsprong de snelst accelererende achtbaan lancering ter wereld heeft. Bezoekers worden in amper 1,56 seconden tijd tot een duizelingwekkende snelheid van 180 km/u gelanceerd. Hiermee heeft de achtbaan een gemiddelde versnelling van maar liefst 32,05 m/s². Omgerekend wil dit zeggen dat de achtbaantrein op 0,87 seconden tijd optrekt van 0 tot 100 km/u. Daarnaast is het ook nog eens de snelste achtbaan in de wereld die overkop gaat via een looping van maar liefst 49 meter hoog.

 

Maar dat is niet alles want met Eejanaika hebben ze ook een zeer unieke 4D rollercoaster in huis die eveneens door S&S Sansei Technologies. Van dit soort 4D Coasters werden er slechts 3 gebouwd in de wereld (2 door S&S en 1 door Arrow Dynamics). Eejanaika is 76 meter hoog en bereikt een snelheid van 126 km/u terwijl de bezoekers 3 keer overkop gaan tijdens de rit.

 

Tot slot mogen we ook zeker en vast Fujiyama niet vergeten te vermelden. Dit is een Hyper Coaster van Togo die maar liefst 2044,8 meter lang is en daarmee de 4de langste achtbaan ter wereld is. In totaal is Fujiyama 79 meter hoog en tijdens de rit wordt er een snelheid bereikt van 130 km/u.

 

Bron: rcdb

Foto’s: Twitter (@dandy_10ee1L, @oshyriomitsuko, @fumiya_ajiyama, @tatsu_1250)