Bouwplannen nieuwe looping coaster Southport Pleasureland goedgekeurd

Er is goed nieuws naar buiten gekomen voor het Engelse pretpark Southport Pleasureland. De Sefton Council heeft de bouwaanvraag voor een gloednieuwe looping coaster goedgekeurd. Het gaat om een Thunderbolt-model van Zamperla waarbij de bezoekers meerdere keren overkop gaan.

 

Southport Pleasureland, een pretpark gelegen vlak aan de kust van Southport in Engeland, gaat een grote nieuwe achtbaan bouwen. Vorig jaar maakte de parkeigenaar Norman Wallis reeds bekend dat hij de komende jaren fors wil uitbreiden omdat hij een huurcontract van 50 jaar tekende voor het park. Deze zomer diende Wallis, ondanks de pandemie, bouwplannen in voor een nieuwe permanente 35 meter hoge achtbaan.

Het gaat om een Thunderbolt-achtbaan van de Italiaanse fabrikant Zamperla, die recentelijk een nieuwe naam kreeg: Lightning Coaster. In totaal zijn er al 6 achtbanen van dit type in de wereld gebouwd maar nog geen enkele in Europa.

Van het standaardmodel, de zogenaamde Layout 01, zijn al drie identieke klonen te vinden. Het gaat om het origineel model Thunderbolt in Luna Park op Coney Island (New York, VS), Rollin’ Thunder in Park at OWA (Alabama, VS) en Thunderbolt in Gyeongnam Mason Robotland (Changwon, Zuid-Korea). Het standaard model is 35 meter hoog, 681 meter lang en bereikt een topsnelheid van 90 km/u. Tijdens de rit zijn er 4 inversies en een verticale lifthill gevolgd door een drop van 90°.

 

De achtbaan is helemaal achter in het park ingetekend, vlak naast de grote baan en de zee, waarschijnlijk om zowel de eyecatcher vanop de weg te zijn als een prachtig uitzicht over de zee te bieden. Daarnaast past het stukje land dat over is, perfect bij de lay-out van deze achtbaan.

 

Op de bouwaanvraag die ingediend werd stond vermeld dat de achtbaan oranje baandelen en witte supports gaat krijgen, maar deze kleuren zijn momenteel nog onder voorbehoud. Ook wordt gesproken dat de komst van de achtbaan zes nieuwe medewerkers (ride operators en ingenieurs) zal vragen, wat weer goed is voor de lokale economie. Het park wil met de komst van de nieuwe achtbaan hun aanbod verder uitbreiden, de reputatie van Southport verbeteren en tevens meer bezoekers trekken. Wanneer de nieuwe achtbaan moet openen, is nog niet bekend.

 

Bron en foto’s: standupforsouthport.com, rcdb.com, Zamperla, Kristian Johansen