Technopolis aan boord van de Tour Klimaat & Energie

Zie je deze of volgende week een blauwe hybride bus van De Lijn passeren? Zwaai dan even naar de scholieren of studenten aan boord. Zij zijn samen met een minister en een Technopolis-vlogger op weg naar een Vlaams bedrijf bij wie duurzaam ondernemen in het DNA zit. Met z’n allen nemen ze deel aan de Tour Klimaat & Energie van de Vlaamse Ondernemers (19 Vlaamse werkgevers en sectororganisaties) die in elke Vlaamse provincie in 2 bedrijven halt houdt. Via de Tour willen de organisatoren aan scholieren en studenten tonen dat er boeiende STEM-jobs op hen te wachten staan waarmee ook zij hét verschil kunnen maken in de wereld. Technopolis bereidde de leerlingen voor op de Tour en maakt er een boeiende vlogreeks van die binnenkort op YouTube verschijnt.

Vandaag start officieel voor het tweede jaar op rij de Tour Klimaat & Energie van de Vlaamse Ondernemers (19 Vlaamse werkgevers en sectororganisaties). Deze houdt tussen nu en 21 oktober halt in 5 Vlaamse provincies en 10 bedrijven, die diverse sectoren en beroepsgroepen in Vlaanderen vertegenwoordigen bij wie duurzaam ondernemen in het DNA zit. Het gaat om Luminus, LS Bedding, International Car Operators, Daikin, Borealis, Out Of Use, AB Inbev, Rein4ced, Nike & AGC Glass.
 
De deelnemers aan de Tour zijn leerlingen uit het secundair en studenten die op één dag twee bedrijven in hun buurt bezoeken samen met werkgevers, een Vlaamse minister bevoegd voor de bedrijven in kwestie en een Technopolis-vlogger. Samen stappen zij aan boord van een blauwe hybride tourbus van De Lijn om met eigen ogen te zien en ontdekken hoe bedrijven in Vlaanderen – in tegenstelling tot wat vaak de perceptie is – via technologische innovatie de klimaatuitdagingen aanpakken. Tijdens hun bedrijfsbezoeken krijgen ze tal van positieve voorbeelden, samenwerkingen, nieuwe initiatieven en enkele primeurs, die hun beeld over de industrie op een positieve manier zal veranderen en hen hopelijk zal inspireren om later zelf aan de slag te gaan bij een gelijkaardig bedrijf.

 

Technopolis on the Road

Telkens wanneer de tourbus uitrijdt, passeert deze langs een andere Vlaamse provincie en twee nieuwe bedrijven. Zo is vandaag is Oost-Vlaanderen aan de beurt en overmorgen West-Vlaanderen. In West-Vlaanderen stapt ook Stephane Berghmans, de CEO van Technopolis aan boord van de bus. Samen met de scholieren van het Maerlant Atheneum Blankenberge en Vlaams minister Hilde Crevits gaat hij op bezoek bij International Car Operators en Daikin.
 
Aan boord van de hybride bus zit steeds een Technopolis-vlogger die op een vlotte en eigentijdse manier verslag uitbrengt van de volledige tour. Via de vlogs krijgen weldra alle jongeren in Vlaanderen – en niet alleen de deelnemende jongeren op de bus – de kans om binnen te kijken bij bedrijven die de toon zetten op het vlak van duurzaam ondernemen. De volledige vlogreeks verschijnt binnenkort op www.detoekomstwerkt.be en op het YouTube-kanaal van Technopolis onder de titel Technopolis on the Road. Wie Technopolis volgt op sociale media, zal daar regelmatig teasers van de reeks zien verschijnen.
 
Wie niet kan wachten, kan alvast kijken naar het eerste deel van Technopolis on the Road op YouTube dat vorig jaar al verscheen naar aanleiding van de eerste editie van de Tour Klimaat & Energie.
 
Technopolis brengt niet alleen verslag uit van de Tour Klimaat & Energie, maar bereidde deze keer samen met de bedrijven in kwestie de scholieren en studenten ook voor op hun deelname. Technopolis-vlogger Emiel trok naar alle scholen om het project te kaderen en om de leerlingen en studenten aan het denken te zetten over actuele thema’s op het vlak van duurzaamheid en de rol en impact van de industrie op de klimaatproblematiek. Op deze manier werden ze gestimuleerd om tijdens hun bedrijfsbezoeken de voor hen meest interessante en meest relevante vragen te stellen.

 

Het is heel belangrijk om een dialoog op gang te brengen tussen jongeren en bedrijven. Heel wat bedrijven hebben een tekort aan STEM-profielen en dat terwijl de scholen vol zitten met jong talent dat nog niet goed weet welke richting ze willen studeren of waar ze later aan de slag zouden willen gaan. Zowel bedrijven als jongeren willen nochtans hetzelfde: meebouwen aan een duurzame toekomst. En dus werken we heel graag mee aan projecten die jongeren in contact brengen met de bedrijfswereld en hen met eigen ogen te laten zien dat gewone mensen zoals zij via STEM écht wel het verschil maken in de wereld. Zo doorprikken we de illusie dat enkel de allerslimsten later met STEM aan de slag kunnen en dat bedrijven een duurzame toekomst in de weg zouden staan.

Stephane Berghmans, CEO Technopolis  

 

Jongeren overtuigen om met STEM hét verschil te maken

 
Dat Technopolis voor inmiddels de tweede keer deelneemt aan de Tour Klimaat & Energie hoeft niemand te verbazen. Als SDG Voice draagt Technopolis duurzaamheid hoog in het vaandel. De gloednieuwe expo Zeekracht, waarin je in de toekomst van de zee en de haven duikt en er ontdekt hoe we duurzaam kunnen omspringen met onze bronnen, is daar een mooi voorbeeld van.
 
Technopolis stelt de laatste jaren ook digitaal alles in het werk in om jongeren te overtuigen om via STEM mee te werken aan een betere toekomst. Zo werkt Technopolis regelmatig samen met bedrijven en andere partners die jongeren willen inspireren om STEM te studeren en later een STEM-job uit te oefenen. Een recent voorbeeld is de YouTube-reeks WeteWaWerkt, eveneens in samenwerking met de Vlaamse Ondernemers. In de vlogs komen jonge werknemers met een STEM-job aan bod die ongefilterd vertellen over hun ervaringen op school en in de arbeidsmarkt en hoe zij mee hét verschil proberen te maken in de wereld.

 

Technopolis speelt maar al te graag megafoon voor de bedrijfswereld die op zoek is naar STEM-profielen. We delen dezelfde missie: jongeren ervan overtuigen dat ze later met STEM aan de slag moeten gaan. Dat doen we niet met luide en opzichtige slogans of advertenties, maar met eigentijdse vlogs die gewoonweg leuk om naar te kijken zijn en tegelijk jongeren kunnen inspireren. We maken video’s die hen doen uitroepen: “WOW, dat wil ik ook doen!” en “WOW, dat kan ik ook!”. We trekken met veel plezier met onze vlogcamera achter de schermen van bedrijven om aan jongeren te laten zien hoe hun eigen toekomst er uit kan zien én hoe zij zelf aan een betere toekomst voor iedereen kunnen werken. We zijn ervan overtuigd dat als jongeren ontdekken welke inspanningen Vlaamse bedrijven doen voor het klimaat en andere belangrijke uitdagingen, ze eens zo gemotiveerd zullen zijn om er later aan de slag te gaan.
Ester Blockx, Marketing & Sales Director Technopolis