Magisch lichtfestival in ZOO Antwerpen: Alice in Wonderland

ZOO Antwerpen zorgt met de zesde editie van China Light ZOO voor extra licht in de duisternis. Dit jaar staat het beroemde lichtfestival helemaal in het teken van Alice in Wonderland. Na zonsondergang komt het speelse sprookje helemaal tot leven. Volg het konijn en duik in de heerlijke, knotsgekke droomwereld van Alice. Val van 3 december tot en met 16 januari 2022 van de ene verbazing in de andere tijdens een wondermooi lichtfeest waar echt alles mogelijk is.

 

 

Na vijf succesvolle edities pakt ZOO Antwerpen deze winter opnieuw uit met een uniek lichtspektakel. Deze keer dompelt de ZOO zich helemaal onder in het speelse universum van Alice in Wonderland. Verwondering, onverwachte ontmoetingen en spannende avonturen staan centraal in dit lichtjes absurde verhaal.

De makers van het China Light Festival lieten zich voor deze editie inspireren door het bekende sprookje van Lewis Carroll en transformeerden het witte konijn, de lachende grijnskat en de bazige koningin tot indrukwekkende lichtcomposities van zijde en metaal. Zo’n 120 Chinese lichtkunstenaars werkten mee aan de meer dan 100 composities die doorheen het park te zien zullen zijn. In totaal zorgen zo’n 18.000 energiezuinige lichtjes voor een magische sfeer tijdens de donkerste dagen van het jaar.

“De Chinese lichtkunstenaars hebben zichzelf dit jaar overtroffen”, zegt Ilse Segers van ZOO Antwerpen. “De composities worden elke editie indrukwekkender. De zijden stoffen zijn prachtig bedrukt en alle figuren werden met een bijzonder oog voor detail afgewerkt.”

 

18.000 lichtjes

Een groot deel van de figuren werd door ervaren lichtkunstenaars in China gemaakt. In totaal kostte het meer dan 28.000 werkuren om de schetsen tot indrukwekkende lichtobjecten te transformeren. Meer dan 30 kunstenaars zakten af naar ons land om de sculpturen en objecten in het park tot in de puntjes af te werken. Ze waren een dikke maand lang in de weer om de 22.000 meter satijn en de 18.000 lichtjes op hun plaats te krijgen. De cijfers zijn indrukwekkend: 130 composities met meer dan 3200 lichtobjecten en 203 figuren. Ook de afmetingen van de sculpturen zijn imposant: de hoge theepot is 7 meter hoog, de lange tafel voor het theekransje wel 6 meter lang en ook Alice torent tot wel 6 meter boven de bezoekers uit.

 

“Het is heerlijk om by night te verdwalen in deze unieke fantasiewereld, ook voor volwassenen. Je voelt je net als Alice, wanneer je onder een 7 meter hoge tafel wandelt. Of je kan ook door een 30 meter lange kat wandelen”, aldus Segers. “Maar ook overdag zijn de kleurrijke decors de moeite meer dan waard.”

 

Gezellig met glühwein

Nieuwsgierige Alice smult in haar wonderland van rare drankjes, gekke koekjes en is te gast op een wel heel bijzonder theekransje. Ook voor de bezoekers van het lichtfestival staat heel wat lekkers op het menu. Op drie verschillende locaties kan je genieten van hartige hapjes en zoete zondes. Het aanbod varieert van traditionele smoutebollen en verse wafels, burgers en hotdogs tot warme soep. Veilig in openlucht, lekker warm in de buurt van gezellige vuurkorven. Al is het ook mogelijk om je op een ander manier te verwarmen, met een glaasje cava, jenever, glühwein of een warme chocolademelk.

 

Opmerkelijke cijfers

  • 3200 lichtobjecten
  • 203 figuren
  • 000 werkuren
  • 000 kg staal
  • 32 lichtkunstenaars in de ZOO
  • 000 energiezuinige lichtjes

 

Praktisch

Alice in Wonderland Lichtfestival loopt van 3 december tot en met 16 januari 2022 in ZOO Antwerpen. (24 en 31 december uitgezonderd). Bezoeken kan tussen 17.15 en 21.15 uur. Reserveer jouw tijdsslot op www.zooantwerpen.be.