Leadcar voor vernieuwde Tonnerre 2 Zeus voorgesteld op IAAPA Europe Expo

Het Franse Parc Astérix geeft haar houten achtbaan Tonnerre de Zeus een gigantische opknapbeurt voor 2022. Voor deze werkzaamheden is er beroep gedaan op The Gravity Group die niet alleen het overgrote deel van de lay-out gaat retracken, maar ook gloednieuwe treinen hebben gebouwd voor deze Tonnerre 2 Zeus. Op de IAAPA Europe Expo in Barcelona heeft de fabrikant het ontwerp van de leadcar getoond aan het grote publiek.

 

Parc Astérix, gelegen nabij de Franse hoofdstad Parijs, kondigde deze zomer een immense metamorfose aan voor haar 30 meter hoge houten achtbaan Tonnerre de Zeus. Sinds de opening in 1997 is het ritcomfort van de achtbaan serieus achteruit gegaan en heeft het park beslist om een grote retrack uit te voeren en meteen ook nieuwe treinen aan te schaffen. Daarvoor is beroep gedaan op de Amerikaanse achtbaanfabrikant The Gravity Group, die eerder al instond voor de bouw van Timber in het zusterpark Walibi Rhône-Alpes. De voorbije jaren zijn reeds delen van de lay-out aangepakt, maar komende winter wordt de laatste systematische retrack uitgevoerd. Op de IAAPA Europe Expo in Barcelona heeft de fabrikant onthuld hoe de leadcard van de nieuwe trein er gaat komen uit te zien.

De oude klassieke treinen van Philadelphia Toboggan Coasters moeten plaats ruimen voor moderne Timberliners van The Gravity Group. De leadcar is vormgegeven in Griekse stijl met een voornamelijk appelblauwzeegroene kleur en gouden accenten. Naast de nieuwe naam van de attractie: Tonnerre 2 Zeus, een mooie woordspeling op de naam van de huidige versie, is ook een afbeelding van de Griekse god Zeus terug te vinden. Tonnerre de Zeus opende in 1997, is 30 meter hoog, ruim 1,2 km lang en bereikt een topsnelheid van bijna 84 km/u.

 

Engineered Precut Track

The Gravity Group kondigde ook een andere nieuwigheid in hun portfolio aan: Engineered Precut Track. Een échte houten achtbaantrack die vooraf preciezer wordt uitgesneden, voor een exactere vorm en meer economisch gebruik van materiaal. Deze delen worden deels gemonteerd op transport gezet wat op de werf zorgt voor een snellere installatie. Ook claimt de fabrikant een langere levensduur voor deze baandelen door de sterkere constructie dan die van klassieke houten achtbanen. Maar toch blijft The Gravity Group erop hameren dat het een 100% houten constructie blijft, in tegenstelling tot de “houten achtbanen” van Rocky Mountain Construction wiens trackdelen voor de helft uit stalen gelaste box-secties bestaan. De eerste houten achtbaan waar deze nieuwe techniek van The Gravity Group werd toegepast is op de retrack voor de houten achtbaan Racer in Kings Island voor het seizoen 2021.

©The Gravity Group

 

Bronnen: The Gravity Group, European Coaster Club
Foto’s: The Gravity Group, European Coaster Club