Energylandia maakt naam bekend van negentiende achtbaan

Het Poolse pretpark Energylandia blijft maar uitbreiden. Terwijl dit jaar de nieuwe themazone Aqualantis werd geopend is men tegelijkertijd ook al bezig met de volgende uitbreidingszone Sweet Valley. Ondertussen werd zelfs al de naam van de tweede achtbaan die in het themagebied komt te liggen bekendgemaakt.

 

Energylandia opende haar deuren in 2014 met drie achtbanen. In een mum van tijd werd het park verschillende keren uitgebreid en werd de totale oppervlakte van het park meer dan verviervoudigd. Daarnaast kwam er ook een waterpark bij dat eveneens verschillende keren werd uitgebreid. Gemiddeld gezien opende het park twee nieuwe rollercoasters per jaar, waardoor het totaal momenteel al op 17 staat en daar komen dus nog een 18de en 19de rollercoaster bij in 2022.

 

Aqualantis:

2020 was het eerste jaar in de geschiedenis van het park dat er geen grote nieuwigheden geopend werden, door de coronacrisis. De opening van de jongste zone, het themagebied Aqualantis, werd uitgesteld naar 2021. Deze zone bevat als blikvanger de achtbaan Abyssus, een multi-launch coaster van Vekoma waarbij de bezoekers meerdere keren overkop gaan. Daarnaast is er ook een Family Boomerang Coaster van Vekoma met de naam Light Explorer en heel wat andere attracties, waaronder een Disk’O Coaster, Magic Bikes, Jump Around en een Rockin’ Tug attractie.

 

Sweet Valley:

Ook in 2022 staat er alweer een nieuw themagebied op de planning. Ditmaal gaat het om Sweet Valley waar een grote mijntreinachtbaan van Vekoma centraal zal staan. Het laatste trackdeel van deze achtbaan werd ondertussen al geplaatst. De naam werd begin dit jaar al onthuld en dat is Choco Chip Creek geworden.

Tijdens het voorjaar werd het nieuwe parkplan onthuld, en daarop konden we nog een tweede achtbaan zien in deze nieuwe zone. Tot nu toe werd er nog niets officieel bekendgemaakt over deze achtbaan, maar ondertussen werd de naam wel al onthuld. De achtbaan krijgt de naam Honey Harbour en zal eveneens gebouwd worden door de Nederlandse fabrikant Vekoma.

 

Vekoma

Hiermee wordt het de 10de achtbaan van Vekoma die in Energylandia gebouwd wordt. Dit is een absoluut wereldrecord. De andere achtbanen van Vekoma in Energylandia zijn van verschillende grootte en formaten.

In 2015 openden de eerste drie Vekoma achtbanen van het park met de Junior Coaster “Energuś” met de 335m lay-out, de Suspended Family Coaster (SFC) “Dragon Roller Coaster” en de Suspended Looping Coaster (SLC) “Roller Coaster Mayan”.

In 2016 opende “Formuła”, een gelanceerde achtbaan van het model Space Wrap en een jaar later in 2017 was het de beurt aan “Boomerang”, een Family Boomerang Coaster met de Rebound lay-out. In 2019 opende een tweede Junior Coaster “Frida”, deze keer met de 247m lay-out. Daarnaast stond Vekoma ook in voor de aankoop van de wereldrecordbrekende hybride achtbaan “Zadra” van de Amerikaanse fabrikant RMC, Vekoma is namelijk de Europese verdeler van de Amerikaanse fabrikant.

In 2021 opende “Abyssus”, een gelanceerde loopingcoaster van het model Shockwave en ook een tweede Family Boomerang Coaster werd geopend met “Light Explorers”, deze keer met de Spirit lay-out. Met “Choco Chip Creek” komt daar in 2022 dus nog een Mine Train achtbaan van Vekoma bij. Welke lay-out Honey Harbour juist zal krijgen werd nog niet bekendgemaakt.

 

Meeste achtbanen:

De twee nieuwe achtbanen zullen in 2022 het totale aantal rollercoasters in het park op 19 brengen. Dit is een absoluut record in Europa. Op de tweede plaats staat het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater die in 2022 (of misschien zelfs pas in 2023) haar 15de achtbaan zal openen. Zelfs het Duitse pretparkresort Europa-Park zal pas haar 14de achtbaan openen in 2023.

Er is maar één pretpark in de wereld met meer achtbanen dan Energylandia, en dat is Six Flags Magic Mountain in de Amerikaanse staat Californië. Zij zullen in 2022 hun 21ste achtbaan openen. Als Energylandia verder blijft investeren aan dit tempo, dan lijkt het een kwestie van tijd te worden voor Energylandia het wereldrecord zal verbreken.