Duik in de toekomst in gloednieuwe expo Zeekracht in Technopolis

Voor een buitengewoon dagje aan de zee moet je tegenwoordig in Mechelen zijn. Dat ondervond Vlaams minister Hilde Crevits toen ze Zeekracht, een gloednieuwe expo van Technopolis plechtig inhuldigde. In Zeekracht waan je je het ene moment aan de kust, het volgende moment op de bodem van de zee en niet veel later in de haven van de toekomst waant. En dat allemaal dankzij een fraai staaltje technologie. Zeekracht is de eerste expo in Technopolis waar je in een immersieve digitale omgeving als het ware ondergedompeld wordt in een toekomst waar wetenschap en technologie centraal staan. 

 

Gisteren Vandaag vond in Technopolis de plechtige inhuldiging plaats van Zeekracht, een gloednieuwe expo in Technopolis waar je in de zee en de haven van morgen kan duiken. En dat mag je behoorlijk letterlijk nemen. Via projecties en interactieve vloeren en wanden lijkt het alsof je helemaal kopje onder gaat en op de bodem van de zee wandelt waar vissen rondom je voeten zwemmen en je overal naartoe volgen. Als je verder kijkt, dan zie je onder andere drijvende zonnepanelen, onderwaterboerderijen en bubbelgordijnen die bruinvissen beschermen tegen onderwaterlawaai. Kortom, zo zag je de zee en de haven nog nooit.

 

Dat komt doordat Technopolis voor het eerst gebruik maakt van een immersieve digitale ruimte om bezoekers als het ware onder te dompelen in een duurzame toekomst waar wetenschap en technologie centraal staan. Zeekracht is niet alleen een visueel en technologisch hoogstandje. Inhoudelijk vertelt de expo een bijzonder sterk toekomstverhaal waarin wetenschap en innovatie de kracht van de zee optimaal benutten en haar tegelijk beschermen. Daarbij komen belangrijke thema’s aan bod zoals scheepvaart, hernieuwbare energie en voeding.

Die thema’s werden verwerkt in allerlei leuke opdrachten. Al spelend krijg je antwoorden op vragen zoals “Kweken we ons eten binnenkort op een onderwaterboerderij?”, “Komen er kunstmatige energie-eilanden voor Blankenberge of Oostende te liggen?” en “Wat is de kracht en het belang van de zee?”. Daarnaast kan je zelf een windmolen ontwerpen en de stroom aan land brengen, vissoorten ontdekken met een onderwaterdrone, manieren onderzoeken om groene energie op te wekken en op te slaan…. Via een gigantische interactieve haventafel reis je naar de haven (of zeggen we beter energiehub) van de toekomst en ontdek je hoe/of we binnenkort vaarwel zeggen tegen schepen op fossiele brandstoffen.

We hopen dat we samen heel wat kinderen en jongeren zullen inspireren om later bij te dragen aan onze zogenaamde “blauwe economie”. Zeg nu zelf, welke beroepen spreken nog meer tot de verbeelding dan zeebioloog, windmolenontwerper of zeewierboer? Wat ze ook kiezen later, onze boodschap is klaarhelder: de beste stuurlui voor onze toekomst staan niet allemaal aan wal. Iedereen kan én mag meewerken aan een betere wereld. Zeekracht sluit dan ook mooi aan bij het ambitieuze project De Blauwe Cluster.

Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw en Zeevisserij.

Zeekracht is een expo die jong en oud zal weten te fascineren. Jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen kunnen zich verdiepen in de talrijke thema’s die aan bod komen en kunnen geïnspireerd raken om (later) zelf aan de slag te gaan in de mariene en maritieme sector. Voor jongere kinderen is vooral het visuele spektakel de moeite alsook de technologie van de immersieve digitale ruimte die maakt dat bv. vissen en andere grafische elementen hun bewegingen volgen.

Spreekbuis voor duurzame ontwikkelingsdoelen VN

Technopolis noemt zich met trots SDG (Sustainable Development Goals) Voice en gebruikt Zeekracht als spreekbuis voor een reeks doelstellingen vastgelegd door de Verenigde Naties om van de wereld een betere plek te maken tegen 2030.

Via Zeekracht laat Technopolis zien hoe belangrijk betrouwbare en duurzame energie is (doel 7), waarom actie tegen klimaatverandering echt nodig is (doel 13), hoe de zee op een duurzame manier kan benut worden met alle respect voor het leven in het water (doel 14) en heeft hierbij heel wat stakeholders betrokken (doel 17).

 

Vernieuwing op volle koers

De ontwikkeling van Zeekracht en de immersieve digitale ruimte waarin de expo zich bevindt maakt deel uit van een ambitieus vernieuwingstraject dat in 2019 startte om Technopolis toekomstbestending te maken. Op termijn komt in de immersieve ruimte een nieuwe expo die een blik op de toekomst geeft ter vervanging van Zeekracht.

Onze immersieve digitale ruimte is zodanig ontworpen dat we hier om de zoveel jaren, samen met partners, een nieuw en brandend actueel thema kunnen voorstellen. Het is een toekomstbestendig demonstratieplatform dat ter beschikking staat van vooruitstrevende bedrijven en onderzoeksinstellingen die hun innovaties, onderzoek en nieuwe technologieën willen voorstellen aan alle lagen van de bevolking en dus niet alleen binnen hun eigen professioneel netwerk. Op deze manier creëren we samen, in co-creatie met de bedrijfs- en onderzoekswereld, een breed draagvlak voor wetenschappelijke innovatie en geven we mensen het vertrouwen dat wetenschap ons naar een betere en meer duurzame toekomst zal leiden.

Luc Van den Brande, voorzitter Technopolis en F.T.I

 

Zeekracht is sinds 3 juli open voor het grote publiek en zorgde er mee een bijzonder succesvolle zomervakantie met het grootste aantal bezoekers in járen.

De toegang tot Zeekracht is inbegrepen in de toegangsprijs voor Technopolis. De expo wordt aanbevolen voor jongeren vanaf 12 jaar, maar zal zeker ook kinderen en kleuters mateloos fascineren.

 

Onze partners

Zeekracht is een parel van een co-creatieproject. Voor deze baanbrekende expo ging Technopolis in zee met CMBDEMEJan De NulPort of Antwerp, het Koninklijk Belgisch Instituut voor NatuurwetenschappenUGentVlizFlux50 en Belgian Offshore Platform. Partners CMB, DEME, Jan De Nul, Port of Antwerp, KBIN en UGent gaven zowel financiële als inhoudelijke ondersteuning. VLIZ, BOP & Flux50 waakten over de wetenschappelijke correctheid van de expo.