Uitgelicht: Max & Moritz – Efteling

In 2020 opende het Nederlandse pretpark Efteling haar nieuwe attractie Max & Moritz. Deze attractie bestaat uit een dubbele achtbaan die je meeneemt voor een ritje in tegengestelde richting van elkaar, waardoor het geen racende achtbaan is.

 

 

Eftelingfans schrokken zich een hoedje toen het nieuws bekend raakte dat de klassieke achtbaan Bob het park zou verlaten, maar Efteling beloofde wel meteen een gloednieuwe attractie op dezelfde locatie. De bouw van Max & Moritz begon dan ook meteen nadat de laatste onderdelen van Bob het park verlieten.

Max & Moritz bestaat uit twee Powered Coasters die in tegengestelde richting van elkaar rijden. De achtbanen zijn 6 meter hoog en 300 meter lang. Er wordt een maximale snelheid bereikt van 36 km/u. De capaciteit van de totale attractie wordt gerekend op 1800 personen per uur. Over elke baan rijdt één treintje dat plaats biedt aan 38 personen.

De attractie neemt ons mee in het Duitse verhaal over twee kwajongens, genaamd Max & Moritz. Door de streken die de jongens uithalen komen de buren klagen bij de moeder Frau Schmetterling die besluit hen op te sluiten in haar koekoeksklokkenwerkplaats. Wie plaatsneemt in de achtbaan zal als het ware mee met de jongens uit de werkplaats ontsnappen, maar wanneer het ritje afgelopen is, halen de jongens nog een extra streek uit: Moritz laat de pijp van hun leraar ontploffen waardoor de trein nóg een keer rond gaat. Max springt zo hard op een groot scheetkussen dat ook de andere trein een tweede ronde maakt.

Wie een ritje wil maken moet tenminste 100 cm groot zijn onder begeleiding, vanaf 130 cm kan men alleen instappen.