Uitgetest: Namazu – Vulcania

Op 10 juli 2021 opende het Franse educatieve pretpark Vulcania haar eerste achtbaan met Namazu. Deze achtbaan is niet meteen de minste, want het gaat over een Custom Family Launch Coaster van de befaamde attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De nieuwigheid staat volledig in het teken van aardbevingen. Inzittenden gaan op een avontuurlijke tocht met onderweg twee bandenlanceringen en ze worden ook nog eens opgeschrikt door een Vertical Drop Track van maar liefst 5 meter hoog. Ook wij, de Themeparkfreaks, gingen op seismisch onderzoek en we brachten voor jou deze Uitgetest mee.

 

De naam Namazu verwijst naar een mythische gigantische meerval die de eilanden van Japan draagt. De vis wordt onder controle gehouden door de god Kashima, maar wanneer Kashima zijn aandacht verliest veroorzaakt Namazu aardbevingen.

De nieuwe attractie mag dan wel de naam Namazu dragen, toch wordt deze mythologie nergens expliciet verwerkt in de beleving van de attractie. Bezoekers van de nieuwe achtbaan worden door wetenschappers uitgenodigd om een seismische zone nader te bekijken. Ondanks de aanwezigheid van de wetenschappers blijft deze zone gevaarlijk en het noodlot slaat toe!

Tijdens een voorshow wordt het kamp van de wetenschappers bijna volledig vernield door een eerste aardbeving. Het licht gaat uit, de grond begint te vibreren en enkele kasten kunnen niet meer rechtop blijven staan. Een van de wetenschappers stelt de bezoekers gerust en hij weet de noodverlichting te activeren. Hij stuurt de bezoekers meteen door naar het ontsnappingsvoertuig, ofwel het station van de achtbaan.

De trein van Namazu bestaat uit gondels die de vorm hebben van quads. We zien dit type ook voorkomen op de achtbanen Juvelen (Djurs Sommerland in Denemarken) of Yukon Quad (Le Pal in Frankrijk). De trein neemt je meteen mee naar een ondergrondse ontsnappingsroute, maar een van de wetenschappers blokkeert de weg en meldt dat we niet verder kunnen. Aan de hand van video mapping begint de grot waarin we ons bevinden af te brokkelen. Plots begint ook de grond te bewegen en de trein begint weg te zakken, tot wanneer we plots zelfs vijf meter verder de dieperik induiken (de Vertical Drop Track). We bevinden ons eindelijk op stabielere grond en we zien in de verte daglicht naar binnen komen. Al snel worden we met een rotvaart richting het daglicht gelanceerd.

De eerste bandenlancering is een feit. Na deze eerste lancering bereiken we ook meteen het hoogste punt (16 meter) van deze achtbaan, waarna we ons snel weer laag bij de grond begeven, enkele bochten maken en meteen weer onderworpen worden aan een tweede lancering. Vanaf hier blijft de trein laag bij de grond en worden inzittenden getrakteerd op flinke bochten tot wanneer hij in de eindremmen vliegt.

 

Oordeel
Het snelheidsgevoel van Namazu ligt bijzonder hoog, en dat komt door het feit dat deze attractie bijna de hele tijd zo laag bij de grond blijft. Dit maakt de rit lichtjes intenser en zelfs leuker voor een achtbaan van dit type. Je begint al snel zelf helemaal spontaan mee te hangen in de bochten of aan de denkbeeldige gashendel te draaien.

Met Namazu zet Vulcania zich nu pas echt helemaal op de pretparkenkaart. Het is een leuke achtbaan die toegankelijk is voor de hele familie en ze werd ook nog eens voorzien van een degelijke voorshow en leuke ‘theming’. Hopelijk heeft Vulcania nog zo’n plannen voor ons in petto!